Logo Rijswijk
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Stationskwartier (exclusief brede school Stationskwartier en ontsluitingsweg)’, Rijswijk

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan “Stationskwartier (exclusief brede school Stationskwartier en ontsluitingsweg)” op 30 september 2014 gewijzigd heeft vastgesteld, ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage lag.

Het plangebied “Stationskwartier (exclusief brede school Stationskwartier en ontsluitingsweg)” wordt begrensd door de Generaal Spoorlaan aan de noordzijde, Huis te Landelaan aan de oostzijde, Sir Winston Churchillaan aan de zuidzijde en de Steenvoordelaan aan de westzijde. De locatie van de brede school en ontsluitingsweg is niet in het plangebied opgenomen.

Aanleiding en aard nieuw bestemmingsplan

De reden voor het nieuwe bestemmingsplan is dat de voorgaande plannen ouder waren dan 10 jaar en dus geactualiseerd moest worden. Verder moeten alle gemeentelijke bestemmingsplannen voldoen aan diverse digitale verplichtingen.

Het nieuwe bestemmingsplan “Stationskwartier” is hoofdzakelijk conserverend van aard, wat betekent dat de bestaande planologische rechten worden voortgezet. De eerder opgenomen ontwikkelingen voor de bouw van de nieuwe brede school Stationskwartier en de aanleg van een extra weg ter ontsluiting van de wijk op de Generaal Spoorlijn zijn niet meer in het bestemmingsplan opgenomen. Wel bevat het plan enkele wijzigingsbevoegdheden.

Gewijzigde vaststelling

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is door de gemeenteraad afgeweken van het plan zoals dat in ontwerp (in november 2013 – januari 2014) ter inzage lag.

Belangrijkste wijzigingen:

  • Het plangebied wordt gesplitst in twee losse bestemmingsplangebieden: “brede school Stationskwartier en ontsluitingsweg” en “Stationskwartier (exclusief brede school Stationskwartier en ontsluitingsweg)”

  • De stedenbouwkundige voorwaarden in de wijzigingsbevoegdheid voor de Benedictuslocatie zijn verder uitgewerkt. Hierbij zijn ook de maximale bouwhoogte en het maximale aantal woningen teruggebracht

  • De uitbreiding van het Stanislascollege wordt via een directe bestemming (verandering van het bouwvlak) mogelijk gemaakt; de erfbebouwingsregeling wordt iets gewijzigd

  • De wijzigingsbevoegdheid voor de Benedictuslocatie wordt dusdanig aangevuld dat ook een bepaalde ondermaat (kwalitatief en programmatisch) wordt voorgeschreven, zodat de beoogde stedenbouwkundige kwaliteit op de plek wordt gewaarborgd

  • Voor de voormalige CBR-locatie (woongebouw “De Colijn”) blijft de kantoorfunctie voor de komende twee jaar, mogelijk bovenop de woonfunctie

  • De wijzigingsbevoegdheid voor een beperkte uitbreiding van Hoogvliet aan de Colijnlaan (‘Wetgevingzone – wijzigingsgebied 4’) komt geheel te vervallen

  • Er worden ondergeschikte wijzigingen doorgevoerd in de ‘Staat van Horeca-activiteiten’

  • Het bestaande fitnesscentrum aan de Steenvoordelaan wordt positief bestemd

  • De vergunde kappersacademie aan de Steenvoordelaan wordt positief bestemd

Tot slot zijn enkele ondergeschikte (niet-inhoudelijke) wijzigingen doorgevoerd.

Alle wijzigingen zijn terug te vinden in de ‘Nota van Zienswijzen’, die deel uitmaakt van het raadsbesluit.

Terinzagelegging

Na de vaststelling door de gemeenteraad, heeft de provincie eerst de gelegenheid gekregen om op de vaststelling te reageren. De provincie heeft aangegeven te kunnen instemmen met het vastgestelde bestemmingsplan.

Het raadsbesluit met het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Stationskwartier (exclusief brede school Stationskwartier en ontsluitingsweg)” liggen hierna, met ingang van vrijdag 24 oktober tot en met 4 december 2014 ter inzage bij de balie publieksvoorlichting in de hal van het stadhuis (zie kader ter inzage).

Het bestemmingsplan is tevens digitaal in te zien via www.rijswijk.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Zoek u in dat laatste geval op het volgende identificatienummer (IDN): NL.IMRO.0603.BPstationskwartier-VA01.

Beroep tegen het vastgestelde bestemmingsplan

Degene die tijdig zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, en een belanghebbende die aantoont dat hij of zij daartoe redelijkerwijs niet in staat is geweest, kan gedurende de terinzagetermijn beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Dit recht komt eveneens toe aan belanghebbenden die zich niet kunnen verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling in het plan zijn aangebracht. Een beroepschrift dient de gronden van beroep en het kenmerk van het besluit tegen welke het zich richt, te bevatten. Verder moet het beroepschrift worden gedateerd en worden voorzien van naam, adres en handtekening van de belanghebbende. Als een beroepschrift is ingediend, bestaat tevens de mogelijkheid om bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Als binnen de beroepstermijn naast een eventueel beroepschrift tevens een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet eerder in werking dan dat op een dergelijk verzoek is beslist.

Meer informatie?

Voor nadere informatie over het bestemmingsplan kunt u kijken op www.rijswijk.nl (>Actueel>Bestemmingsplannen>Lopende bestemmingsplanprocedures>Stationskwartier). U kunt ook contact opnemen met het Klant Contact Center (KCC) van de gemeente, tel. 14 070. U kunt vragen of u kunt spreken met een medewerker van de sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Naar boven