Ontwerpbesluiten Randstad 380 kV Noordring: nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Bleiswijk (fase 4), gedeelte Vijfhuizen – Bleiswijk, Ministerie van Economische Zaken

Met ingang van vrijdag 24 oktober tot en met donderdag 4 december 2014 ligt een aantal nieuwe ontwerpbesluiten voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Noordring gezamenlijk ter inzage. U kunt nu formeel een reactie indienen.

De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, TenneT, heeft het voornemen een nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen Beverwijk en Bleiswijk. Deze verbinding, de zogenaamde Noordring, is noodzakelijk om de levering van elektriciteit in de Randstad te kunnen blijven garanderen.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast.

Dat is gebeurd door middel van een inpassingsplan, dat is vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) (nu Minister van Economische Zaken) en van Infrastructuur en Milieu (IenM). Daarnaast is voor het project een aantal andere besluiten nodig. Deze besluiten worden met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling), maar in meerdere fasen voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken (EZ).

Het inpassingsplan, het milieueffectrapport (MER) en een deel van de besluiten die voor het project nodig zijn (fase 1, fase 2 en fase 3) lagen respectievelijk van 28 september tot en met 9 november 2012, van 23 augustus tot en met 4 oktober 2013 en van 4 juli tot en met 15 augustus 2014 ter inzage. Inmiddels zijn deze definitief en onherroepelijk.

Deze kennisgeving gaat over enkele nieuwe ontwerpbesluiten voor het gedeelte Vijfhuizen – Bleiswijk die ook voor het project nodig zijn (fase 4).

De ontwerpbesluiten van fase 4

Wat gaat er precies gebeuren? Voor de nieuwe hoogspanningsverbinding zijn voor het gedeelte Vijfhuizen – Bleiswijk 24 overige ontwerpbesluiten opgesteld op grond van Wet beheer Rijkswater-staatswerken, Wet Luchtvaart, Spoorwegwet, Wegenverordening Noord-Holland, Scheepvaartwegenverordening Noord-Holland, Wegenverordening Zuid-Holland 2010, Vaarwegenverordening Zuid-Holland, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Waterwet.

U kunt nu formeel een reactie indienen (zienswijze)

U mag uw zienswijze geven op de bovenstaande ontwerpbesluiten die benodigd zijn voor de nieuwe hoogspannings-verbinding van Beverwijk naar Bleiswijk, gedeelte Vijfhuizen – Bleiswijk (fase 4). In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van de hiervoor genoemde overige ontwerpbesluiten ende overige onderliggende stukken.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke (delen) van de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep in kan stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (tenzij hem geen verwijt kan worden gemaakt van het niet indienen van een zienswijze).

Hoe kunt u reageren?

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur via een digitaal reactieformulier dat is te vinden op de website

www.bureau-energieprojecten.nl onder Randstad 380 kV Noordring. U kunt niet reageren via e-mail.

U kunt ons ook schrijven: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Randstad 380 kV Noordring, Postbus 23, 2290 AA Wateringen. Wilt u uw zienswijze mondeling geven?

Dat kan via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

U kunt uw zienswijze geven vanaf vrijdag 24 oktober tot en met donderdag 4 december 2014.

Inzien

De ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken voor fase 4 kunt u inzien van vrijdag 24 oktober tot en met donderdag 4 december 2014 op een aantal locaties:

  • gemeente Haarlemmermeer, Raadhuis, Informatiecentrum/CBI, Raadhuisplein 1, Hoofddorp, T (023) 567 65 43;

  • gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, Roelofarendsveen, T (071) 332 72 72;

  • stadhuis Alphen aan den Rijn, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn, T 14 0172.

De ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken voor fase 4 zijn ook digitaal in te zien op de website:

www.bureau-energieprojecten.nl onder Randstad 380 kV Noordring.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle zienswijzen worden beoordeeld en betrokken bij de definitieve besluitvorming. De definitieve besluiten zullen naar verwachting begin 2015 worden genomen. Bij de besluiten wordt dan aangegeven hoe met de zienswijzen rekening is gehouden. De besluiten zullen ter inzage worden gelegd op dezelfde plaatsen als waar nu de ontwerpbesluiten ter inzage liggen.

Een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, kan later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over deze en vorige fasen is beschikbaar op www.bureau-energieprojecten.nl onder Randstad 380 kV Noordring. Hier vindt u alle documenten. Daarnaast vindt u informatie over de manier waarop het publiek is betrokken bij de totstandkoming van de plannen en wat er verder gebeurt.

Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen over de nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Bleiswijk, gedeelte Vijfhuizen – Bleiswijk? Dan kunt u bellen met het Bureau Energieprojecten via T (070) 379 89 79.

Naar boven