Ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer en het Milieueffectrapport, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) stelt, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ), een rijksstructuurvisie op over de samenhangende ontwikkeling van de deltawateren Grevelingen en Volkerak-Zoommeer. Van 21 oktober tot en met 1 december 2014 kunt u uw zienswijze geven op de ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer en het Milieueffectrapport.

Achtergrond

De problemen met de waterkwaliteit, te weten zuurstofloosheid in het Grevelingenmeer en blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer, hebben negatieve gevolgen voor de natuur en zorgen ervoor dat de economische potenties van beide meren onvoldoende benut worden. In een rijksstructuurvisie presenteert het Rijk, in samenwerking met de regio, plannen om de waterkwaliteit van beide wateren duurzaam te verbeteren, om zo de regionale economie, de natuur en leefomgeving in de Zuidwestelijke Delta een impuls te geven.

Daarnaast is onderzocht of waterberging op de Grevelingen kan bijdragen aan de waterveiligheid van de Rijn-Maasdelta.

Ontwerprijksstructuurvisie

In de ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer wordt het volgende ontwikkelperspectief geschetst:

  • De Grevelingen krijgt beperkt getij terug via een doorlaat in de Brouwersdam die de Grevelingen verbindt met de Noordzee. Het Rijk biedt hiermee ook ruimte aan private partijen voor de opwekking van duurzame getijdenenergie.

  • Het Volkerak-Zoommeer wordt weer zout en krijgt beperkt getij terug via een doorlaat in de Philipsdam die het Volkerak-Zoommeer verbindt met de Oosterschelde. Hieraan vooraf gaan maatregelen voor een alternatieve zoetwatervoorziening voor landbouwgebieden die nu afhankelijk zijn van zoet water uit het Volkerak-Zoommeer en maatregelen om zoutindringing te beperken.

  • Waterberging op de Grevelingen is niet nodig voor de waterveiligheid in de Rijn-Maasdelta (geen kosteneffectieve oplossing).

Rijk en regio trekken na vaststelling van de ontwerprijksstructuurvisie een jaar uit om te komen tot een robuuste financiering van het ontwikkelperspectief.

In het Milieueffectrapport zijn de gevolgen van de plannen onderzocht voor waterkwaliteit, natuur, morfodynamiek, waterveiligheid, zoetwatervoorziening en zoutbestrijding, landbouw, scheepvaart, recreatie, visserij en schelpdierkweek, landschap, energievoorziening en wonen. Bovendien is een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uitgevoerd om de welvaartseffecten van de ingrepen te beschrijven. Naast de effecten voor de nationale economie is ook stilgestaan bij de effecten voor de regio.

Wilt u reageren?

U kunt reageren op de ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer en de bijbehorende studies. We stellen het op prijs als u aangeeft op welk stuk u reageert en welke argumenten u heeft voor uw zienswijze. U kunt bijvoorbeeld uw reactie geven op de voorgestelde aanpak en de voorgestelde keuzes en wat deze voor u betekenen.

Daarnaast kunt u ingaan op de juistheid en compleetheid van de stukken.

De stukken liggen van 21 oktober tot en met 1 december 2014 ter inzage. U kunt dan uw zienswijze geven. Wij ontvangen deze bij voorkeur digitaal.

Dat kan via www.platformparticipatie.nl/rgv. U kunt ook schrijven: Directie Participatie, ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan door te bellen met de Directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070 456 89 99.

Uw zienswijze dient uiterlijk 1 december 2014 te worden ingediend.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie is beschikbaar op www.platformparticipatie.nl/rgv. Hier vindt u alle stukken van de ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer en overige relevante informatie. Op www.zwdelta.nl/rgv kunt u ook alle stukken raadplegen en leest u meer over de ambitie van een klimaatbestendig veilige, economisch vitale en ecologisch veerkrachtige Zuidwestelijke Delta. De ontwerprijksstructuurvisie is ook te bekijken via www.ruimtelijkeplannen.nl onder nummer NL.IMRO.0000.IMsv14GVZ-2000.

Inzien

De ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer en overige stukken kunt u tijdens kantooruren inzien van 21 oktober tot en met 1 december 2014 op de volgende locaties:

  • de provinciehuizen van Zeeland (Abdij 6, Middelburg), Noord-Brabant (Brabantlaan 1, ’s-Hertogenbosch) en Zuid-Holland (Zuid-Hollandplein 1, Den Haag);

  • de hoofdkantoren van Waterschap Scheldestromen (Kanaalweg 1, Middelburg), Waterschap Brabantse Delta (Bouvignelaan 5, Breda) en Waterschap Hollandse Delta (Handelsweg 100, Ridderkerk);

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta (Poelendaelesingel 18, Middelburg) en Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid (Boompjes 200, Rotterdam);

  • het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Plesmanweg 1-6, Den Haag) en het Ministerie van Economische Zaken (Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag).

Informatiebijeenkomsten

Er zijn twee informatiebijeenkomsten op:

  • 28 oktober 2014 in het Markiezenhof in Bergen op Zoom (Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom) en

  • 30 oktober 2014 in restaurant Grevelingen in Bruinisse (Parallelweg 1, Grevelingendam).

U bent van harte welkom tussen 19.30 uur en 21.30 uur en u kunt zelf bepalen op welk moment u de inloopbijeenkomst bezoekt.

Op deze avonden zijn deskundigen van het project aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Om 20.15 uur is er een centrale presentatie.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen over de inhoud van de ontwerprijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Programmabureau Zuidwestelijke Delta, telefoon 0118 62 25 51 en via e-mail: secretariaat@zwdelta.nl. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de Directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Wat gebeurt er daarna?

De zienswijzen worden betrokken bij de opstelling van de definitieve rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer. De zienswijzen worden beantwoord in een Nota van Antwoord. Hierin vindt u het antwoord op de door u ingebrachte zienswijze.

De Minister van Infrastructuur en Milieu en de Staatssecretaris van Economische Zaken zullen de definitieve rijksstructuurvisie vaststellen en aanbieden aan de Eerste en Tweede Kamer. De definitieve rijksstructuurvisie wordt ook bekendgemaakt in de Staatscourant en in andere bladen en wordt ter inzage gelegd. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht is geen beroep mogelijk tegen de definitieve rijksstructuurvisie.

Naar boven