Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 9 oktober 2014, kenmerk 2014/0281686, tot het gebod het volgen van de rijrichting die de borden (D6l en D6r) langs de N342 provinciale weg Hengelo-grens Duitsland ter hoogte van de aansluiting Zandsteenweg (km 50,035) aangeven.
Logo Overijssel
Aanleiding
De provinciale weg N342 Hengelo-grens Duitsland is gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg. De definitie hiervan is dat de weg een regionale functie heeft en regio's en gebieden met elkaar verbindt.
Gezien de verkeersveiligheid op de N342 en de aansluiting A1 te Oldenzaal is het in het verkeersbelang gewenst om borden (D6l en D6r) te plaatsen langs de N342 hoofdrijbaan ter hoogte van de aansluiting Zandsteenweg (km 50,035) te Oldenzaal. Deze borden geven een verplichte rijrichting aan alle bestuurders op de N342 nabij Oldenzaal, zodat er geen afslaande beweging gemaakt kan worden naar de Zandsteenweg. Er ontstaan gevaarlijke situaties (kop-staartbotsingen) op de N342 door verkeer wat vanaf de A1 komt (uit de richting Hengelo) en geen rekening houdt met het afslaand verkeer.
Noodzaak en doelstelling
Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid op de weg, de bruikbaarheid ervan en het waarborgen van doorstroming van het verkeer. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.
Maatregelen
Door het plaatsen van de bebording D6l en D6r met onderbord “uitgezonderd aanwonende en exploitatie aanliggende percelen”, geldt er voor alle bestuurders op de N342 te Oldenzaal een verplichte rijrichting en mogen zij geen afslaande beweging maken naar de Zandsteenweg, uitgezonderd bestemmingsverkeer exploitatie aanliggende percelen.
Verplicht overleg
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie-eenheid Twente, heeft ingestemd met de maatregel.
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 25 van het BABW overleg gevoerd worden met de desbetreffende gemeente(n). Er heeft overleg plaatsgevonden met de Gemeente Oldenzaal.
Afweging belangen
De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en verkeersveiliger verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.
Bevoegdheden
Het weggedeelte waar de maatregelen worden getroffen, is in beheer bij de provincie Overijssel. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Overijssel) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
Besluiten
Gelet op het voorgaande besluiten wij:
A:
door plaatsing van borden D6l en D6r met onderbord “uitgezonder aanwonende en exploitatie aanliggende percelen” van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te plaatsen langs de N342 nabij de aansluiting met de Zandsteenweg (km 50,035), zijn bestuurders verplicht om de rijrichting te volgen die het bord aangeeft;
B: van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant;
 
C: Een afschrift van dit besluit te zenden aan:
  • -
    Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oldenzaal;
  • -
    Politie Twente, t.a.v de heer B. van Lubek.
     
Zwolle, 9 oktober 2014
 
Gedeputeerde Staten van Overijssel,
namens dezen,
ing. J. Muizelaar,
teamleider Ontwikkeling en Expertise,
eenheid Wegen en Kanalen.
Mededelingen
Als u belanghebbende bent kunt u binnen 6 weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Overijssel ter attentie van het team Juridische Zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle (telefoon 038 499 9305).
U kunt het bezwaarschrift desgewenst ook per fax verzenden. Het faxnummer van het Team Juridische Zaken is: 038 - 425 48 02.
Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en bevat ten minste:
  • a.
    de naam en het adres van de indiener;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • d.
    de gronden van het bezwaar.
Voor de behandeling van een bezwaarschrift bij de provincie Overijssel is geen griffierecht verschuldigd.
Voor inlichtingen over de bezwaarschriftprocedure kunt u zich wenden tot de
eenheid Wegen en Kanalen, team Ontwikkeling en Expertise te Zwolle
(telefoon 038 499 70 84).
Indien onverwijlde spoed dat vereist is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht Rechtbank Overijssel (telefoon 038 888 44 44). In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat u een bezwaarschrift heeft ingediend.
Naar boven