Gemeente Heusden –rectificatie voorrangsregeling op de wegversmallingen-in de Mommersteeg nabij de TuinbouwweginHaarsteeg
Logo Heusden
Ons kenmerk: verkeersbesluit 2014-32
Zaaknummer: 00404590
Burgemeester en wethouders van Heusden,
Gelet op:
Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;
Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;
De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.
Overwegende dat:
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast en het beschermen van de weggebruikers en passagiers het gewenst is om op de rijbaanversmallingen in de Mommersteeg ter hoogte van de kruising met de Tuinbouwweg in Haarsteeg een andere voorrangsregeling in te stellen dan eerder besloten. Deze maatregel is een herziening van het verkeersbesluit 2013-16, g betreffende de voorrangsregeling van de wegversmalling in de Mommersteeg nabij de Tuinbouwweg in Haarsteeg. .
Motivatie:
Bij de uitvoering van de wegversmallingen op de Mommersteeg, nabij het kruispunt met de Tuinbouwweg, is gebleken dat het besluit niet overeenkomt met de intentie om de voorrang te regelen. Dit besluit rectificeert dit. Het betreft hierbij een rectificatie van verkeersbesluit 2013-16.
Als gevolg van de beperkte wegbreedte na plaatsing van de versmallingen is het niet mogelijk dat elkaar tegemoetkomende voertuigen gelijktijdig de rijbaanversmallingen passeren. In het belang van de veiligheid op de weg is het dan ook noodzakelijk de doorgang van de rijbaanversmalling te regelen door middel van borden. Ook op de al aanwezige wegversmallingen elders in de Mommersteeg is de voorrang geregeld door middel van borden waardoor onderhavige maatregel past in het uniforme straatbeeld.
Uit het oogpunt van verkeersveiligheid dient het verkeer richting het kruispunt af te remmen en moet het verkeer wat al op het kruispuntvlak aanwezig is weg kunnen rijden. Dit betekent dat het verkeer richting het kruispunt doorgang/voorrang moet geven op het verkeer dat vanaf het kruispunt komt. Hierdoor blijft het kruisingsvlak vrij van verkeer en rijdt het aankomende verkeer met een lagere snelheid over het kruispunt. In het eerder genomen besluit komt de bebording op de overzichtstekening niet overeen met deze intentie.
Dit betekent dat in het besluit 2013-16 aangegeven bebording omgedraaid moeten worden, waardoor de bebording worden geplaatst conform overzichtstekening VB2014-32.
Belangenafweging:
Het belang van de weggebruikers en omwonenden is afgewogen tegen het algemene belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid. Genoemde maatregel strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het waarborgen en de bruikbaarheid daarvan.
Gehoord :
Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Noord, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het instellen van een voorrangsregeling op de wegversmallingen in de Mommersteeg nabij de Tuinbouwweg in Haarsteeg.
nemen gelet op het voorgaande, het volgende
BESLUIT
Het gedeeltelijk intrekken van verkeersbesluit 2013-16: instellen van een voorrangsregeling op de wegversmallingen in de Mommersteeg nabij de Tuinbouwweg in Haarsteeg, genomen op 30 oktober 2013.
Door het plaatsen van borden F5 en F6 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens1990 (RVV1990) op de rijbaanversmallingen in de Mommersteeg nabij de Tuinbouwweg in Haarsteeg de voorrang te regelen conform bijgevoegde tekening (VB2014-32). Waarbij verkeer richting het kruispunt voorrang/doorgang dient te geven aan het verkeer wat van het kruispunt af komt.
Vlijmen, 30 september 2014
namens het college van Heusden,
Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,
Hans Rompen
MEDEDELINGEN
Bezwaar- of beroepsclausule
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:
  • -
    Uw naam en adres;
  • -
    De datum;
  • -
    Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;
  • -
    Argumenten voor het bezwaar.
U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.
Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.
Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven