Verkeersbesluit gemeente Raalte
Logo Raalte
Datum besluit: 30 september 2014
Besluitnummer:
Onderwerp: Aanbrengen van een fysieke afsluiting in de vorm van een slagboom op het gedeelte Veldhoekerweg, gelegen tussen de Delmterweg en de Oude Dalfserweg in Heino.
Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Motivering van het verkeersbesluit
De in artikel 2, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen liggen ten grondslag aan het verkeersbesluit:
d.het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.
In de afgelopen jaren heeft de familie Veldkamp diverse keren melding gemaakt van stofoverlast op de onverharde weg, door langsrijdende voertuigen.
Op de Veldhoekerweg in Heino geldt al een geslotenverklaring voor motorvoertuigen, met uitzondering van bestemmings- en landbouwverkeer . Dit bord wordt echter veelvuldig genegeerd. Door het realiseren van een afsluiting in het midden van het betreffende weggedeelte, zal er geen ongewenst verkeer gebruik meer kunnen maken van de weg.
De Veldhoekerweg is gecategoriseerd als erftoegangsweg buiten de bebouwde kom, en bovendien onverhard. Dat heeft meegespeeld in de belangenafweging, waarbij het belang van de bewoners
(een woon- en verblijfsfunctie) geprevaleerd heeft boven het belang van het doorgaande landbouwverkeer (overige categorieën waren al uitgesloten). Het bestemmingsverkeer kan gebruik blijven maken van de weg. Met de bewoners is overlegd op welke plaats de afsluiting geplaatst moet worden. Tijdens de periodes waarin de eigenaar van het aangrenzende perceel veelvuldig gebruik moet maken van de weg, wordt de slagboom open gezet.
Alle bewoners van het betreffende weggedeelte, en de agrariërs die percelen hebben aan dit gedeelte, zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het besluit, en konden zich vinden in de getroffen maatregel.
De afsluiting wordt ondersteund met een bord L8, dat geplaatst wordt aan beide uiteinden van de weg. Fietsers en bromfietsers kunnen wel gebruik blijven maken van de weg, voor hen wordt een paadje aangelegd langs de afsluiting. Een bord ‘uitgezonderd (brom)fietsers‘ (OB54) wordt geplaatst.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, is overleg gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Oost-Nederland.
Besluit
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:
Het aanbrengen van een fysieke afsluiting in de vorm van een slagboom op het gedeelte Veldhoekerweg, gelegen tussen de Delmterweg en de Oude Dalfserweg in Heino.
Raalte, 30 september 2014
Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,
Namens dezen,
H.K. de Jong
Teammanager Ruimte
Publicatie
Overeenkomstig artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer inzake het wegverkeer, de bekendmaking van verkeersbesluiten geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.
Bezwaarmogelijkheid
Bent u het niet eens met dit besluit? Belt u ons dan eerst. Wij nemen dan samen met u het besluit door en kunnen zo nodig een fout herstellen.
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben bekendgemaakt. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Raalte, Postbus 140, 8100 AC Raalte.
Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten:
  • naam en adres;
  • de dagtekening;
  • omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;
  • de gronden van het bezwaar.
Voorlopige voorziening
Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Dit kunt u doen bij de rechtbank Oost Nederland locatie Zwolle, Postbus 10067, 8000 GB  Zwolle. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffiekosten geheven.
U kunt ook digitaal het bezwaar- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.
Naar boven