Gemeente Peel en Maas - Verkeersbesluit – gesloten verklaring vrachtverkeer - weggedeelten Hert– Baarlo
Logo Peel en Maas
Kenmerk
Zaaknummer 1984/2014/438019
Documentnummer 1984/2014/553336
Burgemeester en wethouders van de gemeente Peel en Maas;
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het mandaatbesluit, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:
Wettelijke grondslag
Ingevolge artikel 2, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:
  • a.
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • b.
    het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • c.
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • d.
    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
  • e.
    het waarborgen van een goede heffing en invordering van de mobiliteitstarieven, bedoeld in de wet bereikbaarheid en mobiliteit.
Ingevolge het tweede lid van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels voorts strekken tot:
  • f.
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade (…);
  • g.
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Doelstelling en motivering
Doelstelling
Uit oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan
is het gewenst het westelijke en zuidelijke weggedeelte van de Hert te Baarlo gesloten te verklaren voor vrachtverkeer.
Motivering
Hierbij is het volgende overwogen:
  • -
    Dat in het gebied Tangbroek te Baarlo een glastuinbouwgebied aanwezig is;
  • -
    Dat de ontsluiting van het glastuinbouwgebied plaatsvindt via de Napoleonsbaan (N273) en de Provinciale weg N275;
  • -
    Dat de wegen in het gebied Tangbroek allemaal zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg;
  • -
    Dat erftoegangswegen een functie hebben ter ontsluiting van de percelen die aanwezig zijn in het gebied;
  • -
    Dat het glastuingebied (zwaar) vrachtverkeer genereert;
  • -
    Dat veel wegen in het gebied qua wegbreedte en fundering niet zijn afgestemd op gebruik door (zwaar) vrachtverkeer;
  • -
    Dat in verband met het behoud van de wegen in het glastuingebied bij verkeersbesluit van 7 mei 2014 een aantal wegen reeds gesloten verklaard zijn voor vrachtverkeer;
  • -
    Dat de bewoners van het gebied rondom Hert bezwaar hebben gemaakt tegen het verkeersbesluit;
  • -
    Dat door de maatregelen uit het verkeersbesluit van 7 mei 2014 het gebied rondom Hert nog steeds overlast van vrachtverkeer ondervindt;
  • -
    Dat door het gesloten verklaren van twee weggedeelten van de Hert de bereikbaarheid van het glastuinbouwgebied voor vrachtverkeer gewaarborgd blijft.
Overleg
Onderhavige verkeersmaatregel is besproken met de politie. De politie heeft ingestemd met deze verkeersmaatregel. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.
Belangenafweging
Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld door de genoemde verkeersmaatregelen, dan wel dat door de te treffen verkeersmaatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zal ontstaan.
Besluiten
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:
  • 1.
    Door het plaatsen van verkeersbord C7 van Bijlage I van het RVV 1990 en onderbord Ob401-150 het weggedeelte van de Hert te Baarlo, tussen de Nieuwkampweg en de kruising met het oostelijke- en westelijke weggedeelte van de Hert, gesloten te verklaren voor vrachtverkeer, e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte tekening:
  • 2.
    Door het plaatsen van verkeersbord C7 van Bijlage I van het RVV 1990 en onderbord Ob401-50 het weggedeelte van de Hert te Baarlo 50 meter vanaf de kruising met de Bongardweide in oostelijke richting gesloten te verklaren voor vrachtverkeer, e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte tekening;
  • 3.
    Dit verkeersbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en wordt geëffectueerd op het moment dat de verkeersborden geplaatst zijn.
Panningen 24 september 2014
Burgemeester en wethouders van Peel en Maas, namens dezen,
Teammanager openbare ruimte,
P.H.G.M. Peeters
Dit besluit is op de in de gemeente gebruikelijke wijze ter openbare kennis gebracht, waarvan mededeling is gedaan in de Staatscourant van 1 oktober 2014.
Bezwaar en verzoek om een voorlopige voorziening.
Het verkeersbesluit en de daarbij horende stukken liggen van 1 oktober 2014 tot en met 12 november 2014 gedurende de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de publieksbalie vergunningen, toezicht en handhaving, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen.
Belanghebbenden kunnen tot zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Peel en Maas, Postbus 7088, 5980 AB Panningen en moet tenminste bevatten:
de naam en het adres van de indiener;
  • -
    de dagtekening;
  • -
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;
  • -
    de gronden van het bezwaar.
Tevens kan dan, als onverwijlde spoed dat vereist, de voorzieningenrechter van de rechtbank Roermond, sector bestuursrecht, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen.
Naar boven