Verkeersbesluit Montferland: Gedeeltelijk opheffen éénrichtingsweg Muntwal 's-Heerenberg
Logo Montferland
Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman
Inleiding
Als gevolg van de werkzaamheden aan het Stadsplein is de aanrijdroute richting hotel de Lantscroon aangepast. Om de bereikbaarheid van de parkeerplaats te verbeteren wordt een gedeelte van de éénrichtingsstraat op de Muntwal ingekort.
Overwegingen
Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Maatregel
Het gedeeltelijk opheffen van het eenrichtingsverkeer op de Muntwal te ’s-Heerenberg. Hiervoor wordt het éénrchtingsverkeer opgeheven tussen kruispunt Kerkstraat/Muntwal en Muntwal nr. 29. De twee overige delen van de Muntwal blijven wel éénrichtingswegen.
Doelstelling
Met het verkeersbesluit wordt beoogd:
  • -
    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • -
    Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
  • -
    Bereikbaarheid van parkeervoorziening vergroten.
Motivering
Bezoekers die aan de voorkant van hotel de Lantscroon staan moeten een kilometer omrijden om de achterliggende parkeerplaats te bereiken. Deze afstand is toegenomen door de afsluiting van het Stadsplein te ’s-Heerenberg. De route naar de parkeergelegenheid is voor bezoekers niet duidelijk, vaak rijdt men dan maar tegen het verkeer in omdat ze al zicht hebben op het achterliggende terrein.
Het is gelet op de verkeersveiligheid niet bezwaarlijk dat het gedeelte van de Muntwal weer in twee richtingen te bereiden is. Hoewel het wegvak smal is, en slechts voor een voertuig gelijktijdig beschikbaar is, betreft dit slechts een korte afstand die volledig te overzien is. Gelet op het rustige karakter van de straat is de kans op een tegenliggen nihil. Wanneer er toch een tegenligger is kan hier op dit betreffende wegvak vroegtijdig op worden geanticipeerd. De breedte van de weg (3m op het smalte stuk) is in deze situatie niet bezwaarlijk voor het in twee richtingen openstellen van de straat. Verderop in de straat is dit wel bezwaarlijk, immers kan hier de bocht niet vroegtijdig worden overzien.
Door voorgestelde maatregel wordt de verkeersdruk op betreffende wegvak verhoogt, alsmede op de Kerkstraat. Deze toename in intensiteiten wordt geschat op erg laag, namelijk tot maximaal 50 verkeersbewegingen per etmaal.
Belangenafweging
De bereikbaarheid van parkeerterrein de Lantscroon wordt geprevaleerd boven het belang van verkeersveiligheid voor zover dat miniem in het geding komt.
Gehoord
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Tevens zijn direct aanwonenden gehoord.
Besluit
Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:
Het gedeeltelijk opheffen van de eenrichtingsstraat op de Muntwal te ’s-Heerenberg, middels:
  • 1.
    Het verwijderen van verkeersteken C04 op kruispunt Muntwal/Kerkstraat, welke de weggebruiker gebied om linksaf de eenrichtingsstraat te vervolgen;
  • 2.
    Het plaatsen van verkeersteken C02 ter hoogte van Muntwal 29, welke de weggebruiker verbied de Muntval vanaf deze zijde in te rijden;
  • 3.
    Het plaatsen van verkeersteken C03 op de Muntwal na het kruispunt met de Kerkstraat, welke een éénrichtingsstraat in deze richting inhoudt.
Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.
 
Didam, 25 september 2014
 
Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland
 
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.
Voorlopige voorziening
Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Bijlage
Situatieschets
Naar boven