Verkeersbesluit gemeente Raalte
Logo Raalte
Datum besluit: 23 september 2014
 
Besluitnummer: 2014-6769
 
Onderwerp: Verkeersbesluit voor het instellen van een aslast- en totaalmassabeperking op de bestaande brug tussen de Langeslag en de Grote Hagenweg in Laag Zuthem.
 
Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Motivering van het verkeersbesluit
De in artikel 2, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen liggen ten grondslag aan het verkeersbesluit:
c.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
De bestaande brug in Laag Zuthem tussen de Langeslag en de Grote Hagenweg verkeert op dit moment in dusdanige staat dat er risico’s zijn voor met name zwaar (vracht) verkeer.
Het draagkrachtonderzoek dat enkele weken geleden heeft plaatsgevonden heeft aangetoond dat de brug een maximum gewicht van 40 ton en een maximum aslast van 9 ton aankan.
Op basis van bovenstaande gegevens is besloten tot het beperken van het maximum gewicht en de maximum aslast. Dat houdt wel in dat de landbouwers die percelen hebben aan de Grote Hagenweg te maken hebben met een beperking als ze de brug over willen. Ze zullen hun voertuigen moeten aanpassen. Het is echter een beperking, geen uitsluiting. Zou de gemeente Raalte geen maatregelen treffen, dan bestaat het risico dat een voertuig door de brug zakt.
Overeenkomstig artikel 18 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moeten de aard en de omvang van de maatregel als bedoeld in artikel 15, eerste lid, WVW1994, worden aangegeven. De borden C20 9t (die aanduidt dat de maximale aslast 9 ton bedraagt) en C21 40t (die aanduidt dat de maximale massa 40 ton bedraagt) behorende bij bijlage I van het RVV 1990, zullen aan beide kanten van de brug geplaatst worden, zodat zowel vanaf de Langeslag als vanaf de Grote Hagenweg zichtbaar is wat de maximale belasting voor de brug is.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland. Hij bracht hierover een positief advies uit.
Besluit
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:
De borden C20 9t alsmede C21 40t uit bijlage I van het RVV 1990 te plaatsen aan beiden kanten van de brug.
Raalte, 23 september 2014
Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,
Namens dezen,
H.K. de Jong
Teammanager Ruimte
Publicatie
Overeenkomstig artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer inzake het wegverkeer, de bekendmaking van verkeersbesluiten geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.
Bezwaarmogelijkheid
Bent u het niet eens met dit besluit? Belt u ons dan eerst. Wij nemen dan samen met u het besluit door en kunnen zo nodig een fout herstellen.
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben bekendgemaakt. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Raalte, Postbus 140, 8100 AC Raalte.
Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten:
naam en adres;
de dagtekening;
omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;
de gronden van het bezwaar.
Voorlopige voorziening
Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Dit kunt u doen bij de rechtbank Oost Nederland locatie Zwolle, Postbus
10067, 8000 GB  Zwolle. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffiekosten geheven.
U kunt ook digitaal het bezwaar- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.
Naar boven