VERKEERSBESLUIT ten behoeve van het instellen van een bushalte nabij het kruispunt Turnhoutsebaan - Gorpsbaantje te Goirle.
Logo Goirle
Nummer 2014.07
Formeel kader
De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Goirle.
Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:
  • Wegenwet;
  • Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);
  • het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);
  • het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);
  • Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.
Advisering
Op grond van artikel 24 van het BABW worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is het politiekorps Zeeland - West Brabant, district Tilburg, team west. Hiervoor is overleg gevoerd met de heer T. van Boxtel, stafmedewerker operatien, advisering verkeer. Hierop is positief geadviseerd.
Doel
Op de hoek van de Turnhoutsebaan en het Gorpsbaantje wordt een recreatieve poort ontwikkeld die in de toekomst extra verkeer gaat aantrekken. Het is wenselijk om deze functie ook voor het openbaar vervoer bereikbaar te maken. Er rijdt een bus langs deze functie maar er is geen haltevoorziening. Er moet een bushalte worden aangelegd ter hoogte van deze nieuwe functie. De maatregel strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers.
Afweging
Bushalte
Langs de Turnhoutsebaan zijn geen bushalten aanwezig. De Belgische openbaar vervoersdienst 'De Lijn', maakt echter wel gebruik van deze weg. Wanneer er een bushalte wordt gemaakt is het ook mogelijk om in de buurt van de nieuwe recreatieve functie te halteren, zodat deze ook met het openbaar vervoer bereikbaar is.
Doorstroming Turnhoutsebaan
De bushalte zal buiten de rijbaan worden vormgegeven. Hierdoor heeft het overige verkeer geen overlast van het halteren van de bus. Ook zal de bushalte in de buurt van de nieuw te realiseren rotonde komen te liggen, waar de snelheden van het verkeer toch al lager liggen. Daardoor heeft de aanwezigheid van de bushalte maar een beperkt effect op de doorstroming van het verkeer.
Conclusie
Het instellen van een bushalte leidt niet tot benadeling van de belangen van anderen.
Besluit
Nabij de hoek van het kruispunt Turnhoutsebaan - Gorpsbaantje wordt een bushaltepaar gecreëerd. Hiervoor zal een verkeersbord model L3, van bijlage 1 van het RVV 1990, geplaatst worden en zal er een haltevoorziening worden aangelegd zoals aangegeven op de tekening behorende bij dit verkeersbesluit.
Goirle, 15 september 2014
namens het college van burgemeester en wethouders
Rob Gaveel
hoofd afdeling Realisatie en Beheer
Openbare bekendmaking
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, postbus 17, 5050 AA Goirle. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt.
Naar boven