Lelystad, verkeersbesluit: instellen "schoolzone"met advies snelheid 10 km/h (tijdens
Logo Lelystad
schooltijden) Rijnland , Kennemerland en Delfland ter hoogte van de scholen.
Registratienummer: 141033464
Het college van de gemeente Lelystad,
Gelet op:
  • -
    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;
  • -
    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;
Overwegingen:
  • 1.
    De politie en de directie van de school De Tjotter hebben een verzoek ingediend om de verkeersveiligheid rondom de scholen de Tjotter, de Schakel, peuterspeelzaal de Ottertjes en buiten schoolse opvang het Roversnest, aan het Rijnland, Kennemerland en Delfland, te optimaliseren.
  • 2.
    De huidige maatregelen werken niet correct en het is wenselijk dat ze worden aangepast.
  • 3.
    Met name de snelheid op het Rijnland is een punt van zorg voor de politie en de schooldirectie.
  • 4.
    In een gezamenlijk overleg is de wens geuit op een schoolzone in te stellen.
  • 5.
    In overleg met de wethouder is voorgesteld om hier een pilot van te maken.
  • 6.
    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd.
  • 7.
    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;
Doel van het besluit:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
Motivering
Scholen de Tjotter en Tjotter-buiten worden na de zomervakantie 2014 samengevoegd. Dit betekend dat er nog meer verkeersbewegingen zullen gaan plaats vinden rondom dit gebied waar ook school de Schakel, de PSZ de Ottertjes en BSO het Roversnest zijn gehuisvest. In overleg met de politie en de directie van de Tjotter is voorgesteld om een pilot Schoolzone te gaan uitvoeren. Voor deze pilot is het wenselijk een aantal verkeersmaatregelen in te stellen.
Met name de snelheid op het Rijnland is een grote zorg voor de politie en de schooldirectie. Veel leerlingen steken hier over waarbij nog wel eens gevaarlijke situaties ontstaan.
School de Tjotter is in het bezit van het verkeersveiligheidlabel, dit betekend onder andere dat er permanente verkeerseducatie wordt gegeven, dat er een verkeersactieweek wordt gehouden waarbij ook gestimuleerd wordt om vooral met de fiets naar school te komen en dat er verkeersouders actief zijn met het aanspreken van ouders/verzorgers over foutief verkeersgedrag.
Met het instellen van de schoolzone wil de school actief ouders/verzorgers en leerlingen betrekken om de schoolomgeving veilig te houden en leerlingen stimuleren op de fiets te komen.
Het instellen van de schoolzone met een adviessnelheid van 10 km/h zal hier een doeltreffende hulpmiddel bij zijn.
Belangenafweging
Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.
Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat een verkeerveilige schoolomgeving meer prioriteit heeft dan de snelheid van 30 km/h voor automobilisten. De genoemde maatregel dient in het bijzonder de leerlingen die te voet of met de fiets naar school komen.
Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.
Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer: 141034996.
Besluit
1.instellen schoolzone met een advies snelheid van 10 km/h tijdens schooltijdendoor plaatsing van borden volgens model A4-10 (advies snelheid 10 km/h) met onderbord tijdens schooltijden en A5-10 (einde advies snelheid 10 km/h) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.
Op de toegangswegen Rijnland, Kennemerland en Delfland zal een dubbele markering met daartussen “schoolzone” worden aangebracht.
Eén en ander aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;
Lelystad, 9 september 2014
Datum van publicatie: 17 september 2014
Het college van de gemeente Lelystad,
de secretaris, P.C. Klooster
de burgemeester, M. Horselenberg
Openbaarmaking en ter visie legging
Het verkeersbesluit ligt voor een ieder van 18 september 2014 tot 31 oktober 2014 ter inzage tijdens de openingstijden bij de Stadswinkel.
Bezwaar
Openbare bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door publicatie in de digitale Staatscourant en de Flevopost, editie 17 september 2014, verspreidingsgebied Lelystad.
Gelet op de artikelen 3:45, 6:5 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de datum van publicatie tegen dit verkeersbesluit bezwaar maken bij het college van de gemeente Lelystad.
Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan het college van de gemeente Lelystad, afdeling Beheer Openbare Ruimte, Postbus 91, 8200 AB Lelystad.
Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op.
Indien spoedeisende belangen daartoe nopen, kan aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een voorlopige voorziening worden gevraagd. Het adres van de rechtbank is:
Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
Voor het voeren van deze procedure is een griffierecht verschuldigd.
Naar boven