Lelystad, verkeersbesluit: aanduiden verplicht fietspad kruising Lubeckstraat –fietspad parkruit - Rostockstraat.
Logo Lelystad
Registratienummer: 141031460
Het college van de gemeente Lelystad,
Gelet op:
  • -
    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;
  • -
    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;
Overwegingen:
  • 1.
    Met het verkeersbesluit Z12-248910 d.d. 11 december 2012 is het verplichte fietspad vanaf de Rigastraat tot aan de kruising fietspad Koningsbergenstraat vastgesteld.
  • 2.
    Tevens zijn de wegen van de kruising Schepenen met de Koningsbergenstraat aangeduid als doodlopendeweg met uitzondering van fietsers.
  • 3.
    De verwachting is dat de verdere bouwwerkzaamheden niet voor 2018 zullen beginnen.
  • 4.
    In de toelichting van het vastgestelde bestemmingsplan Hanzepark (25-1-2007) staat vermeld dat de auto ontsluiting zodanig wordt opgezet dat doorgaand verkeer in de noord zuid richting door het gebied onmogelijk is.
  • 5.
    Het is wenselijk om de Lubeckstraat en de Rostockstraat fysiek af te sluiten en het kruispunt Lubeckstraat – Rostockstraat aan te duiden als verplicht fietspad om zo aan het gestelde in het bestemmingsplan te kunnen voldoen.
  • 6.
    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd.
  • 7.
    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;
Doel van het besluit:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
Motivering
Tot op heden zijn de Lubeckstraat en de Rostockstraat ingericht als bouwweg. De fietsverbinding tussen het centrum en de kust (Parkruit) loopt nu via deze bouwstraten. Met name de kruising met de Parkruit en de menging van fiets-/autoverkeer tot aan de Rigastraat levert gevaarlijke situaties op. De bouwwerkzaamheden in dit deel van het Hanzepark zijn afgerond dan wel opgeschort tot, naar verwachting, 2018. Door de Lubeckstraat en de Rostockstraat af te sluiten voor het doorgaande verkeer zal de veiligheid van vooral het fietsverkeer vergroot worden en wordt voldaan aan het gestelde in het bestemmingsplan, dat de auto ontsluiting zodanig wordt opgezet dat doorgaand verkeer in de noord - zuid richting onmogelijk is.
De Lubeckstraat en Rostockstraat zullen ter hoogte van de kruising met het fietspad worden ingericht met een keerlus. Het kruispunt tussen de keerlussen en het fietspad zal worden ingericht als fietspad. Om deze stukjes fietspad te formaliseren is het wenselijk dat ze worden aangeduid als fietspad (bord G11). De Lubeckstraat zal ter hoogte van de Rigastraat worden aangeduid als "doodlopende weg" met uitzondering van fietsers. De Rostockstraat zal ter hoogte van de Koningbergenstraat worden aangeduid als "doodlopende weg" met uitzondering van fietsers.
Belangenafweging
Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de
diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.
Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat de verkeersveilige afwikkeling voor met name het
fietsverkeer prioriteit heeft boven het autoverkeer in dit gebied.
Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij de uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket
onevenredig in hun belangen worden benadeeld. De maatregelen dragen bij aan een meer duidelijke
en veilige verkeerssituatie in dit deel van het Hanzepark, in het bijzonder voor de fietser en de
voetganger.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.
Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer: 141032219.
Besluit
1.Aanduiden verplicht fietspad kruising Lubeckstraat - Rostockstraatdoor plaatsing van borden volgens model G11 (verplicht fietspad) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.
Eén en ander aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;
Lelystad, 9 september 2014
Datum van publicatie: 17 september 2014
Het college van de gemeente Lelystad,
de secretaris, P.C. Klooster
de burgemeester, M. Horselenberg
Openbaarmaking en ter visie legging
Het verkeersbesluit ligt voor een ieder van 18 september 2014 tot 31 oktober 2014 ter inzage tijdens de openingstijden bij de Stadswinkel.
Bezwaar
Openbare bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door publicatie in de digitale Staatscourant en de Flevopost, editie 17 september 2014, verspreidingsgebied Lelystad.
Gelet op de artikelen 3:45, 6:5 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de datum van publicatie tegen dit verkeersbesluit bezwaar maken bij het college van de gemeente Lelystad.
Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan het college van de gemeente Lelystad, afdeling Beheer Openbare Ruimte, Postbus 91, 8200 AB Lelystad.
Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op.
Indien spoedeisende belangen daartoe nopen, kan aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een voorlopige voorziening worden gevraagd. Het adres van de rechtbank is:
Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
Voor het voeren van deze procedure is een griffierecht verschuldigd.
Naar boven