Tussentijdse wijziging Nationaal Waterplan, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Ministerie van Economische Zaken

Verder met ons water

Wist u dat als Nederland zich niet zou verdedigen tegen het water, 60 procent van ons land regelmatig kan overstromen? Dat raakt 9 miljoen inwoners en het hart van onze economie. We zijn nooit klaar met ons water. Regeren is vooruitzien. In de afgelopen jaren is uitvoerig onderzocht en besproken wat de komende decennia nodig is om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Dit jaar worden de zogeheten deltabeslissingen genomen. Die gaan over de plannen tot 2050 voor de bescherming van kwetsbare delen van Nederland tegen het water en voor het borgen van voldoende zoetwater in de komende decennia. Die beslissingen worden formeel vastgelegd in het Nationaal Waterplan.

De Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) en de Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) wijzigen het huidige Nationaal Waterplan (NWP) om het rijksbeleid dat voortvloeit uit de voorstellen voor de deltabeslissingen en de voorkeursstrategieën uit het Deltaprogramma 2015 vast te leggen. Van 17 september tot en met 28 oktober 2014 liggen het ontwerpplan voor deze tussentijdse wijziging van het NWP en het milieueffectrapport (planMER) ter inzage. U kunt tijdens deze periode hierop reageren.

Wat is het NWP?

Het NWP bevat het rijksbeleid op het gebied van water voor de periode 2009 – 2015. Het waterbeleid gaat over de thema’s: bescherming tegen overstromingen, voldoende en schoon water en diverse vormen van gebruik van water. Het NWP beschrijft welke maatregelen nodig zijn om Nederland ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden. Ook de (economische) kansen die water biedt, komen hierin aan bod.

Waarom een tussentijdse wijziging?

In het Deltaprogramma heeft het Rijk de afgelopen jaren samen met provincies, waterschappen, gemeenten en stakeholders beleidsvoorstellen ontwikkeld met als doel Nederland nu en in de toekomst tegen hoog water te beschermen, de zoetwatervoorziening op orde te houden en Nederland meer waterrobuust en dus beter bestand tegen wateroverlast en watertekort in te richten. Het kabinet wil het rijksbeleid dat voortvloeit uit deze beleidsvoorstellen een plek geven in het nationaal waterbeleid. Dit gebeurt via een tussentijdse wijziging van het NWP.

Het kabinet kiest voor een fundamenteel ander waterveiligheidsbeleid, met als uitgangspunt dat iedereen overal in Nederland hetzelfde beschermingsniveau krijgt. Met extra bescherming voor plaatsen van grote economische waarde. Daarbij is het beleid niet alleen gebaseerd op het voorkomen van een overstroming (preventie), maar ook op het beperken van de gevolgen van een overstroming (waterrobuuste ruimtelijke inrichting en rampenbeheersing). Daarnaast bereidt het kabinet zich voor op klimaatveranderingen door het formuleren van nieuw zoetwaterbeleid op basis van de beschikbaarheid van zoetwater en de kans op watertekorten in een bepaald gebied, in normale en droge situaties. Het kabinet werkt de beleidskeuzes voor veiligheid en zoetwater uit voor de gebieden Rijnmond-Drechtsteden, de rivieren Rijn en Maas, de Zuidwestelijke Delta, het IJsselmeergebied, de kust en het Waddengebied.

Waarom een planMER?

Voor de tussentijdse wijziging van het NWP is ter ondersteuning van de besluitvorming een planMER opgesteld. Dit is een rapport dat inzicht geeft in de milieugevolgen van plannen. Het opstellen van zo’n planMER is nodig, omdat uitvoering van het beleid dat wordt opgenomen in de wijziging van het NWP natuur- en milieueffecten kan hebben. Een passende beoordeling maakt deel uit van het planMER. De Commissie voor de m.e.r. is om advies gevraagd over dit planMER.

Publieksparticipatie

Gevolgde participatie

Vele belanghebbende partijen uit de samenleving zijn de afgelopen jaren structureel betrokken bij de voorbereiding van de beleidsvoorstellen in het kader van het Deltaprogramma. Deze partijen vertegenwoordigen het overgrote deel van de belangen in het Nederlandse waterbeleid. Landelijke participatie van organisaties verliep via het Overleg Infrastructuur en Milieu. Het voornemen voor de tussentijdse wijziging van het NWP en de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het planMER lagen van 23 januari tot en met 19 februari 2014 ter inzage voor het indienen van zienswijzen. Het antwoorddocument op de binnengekomen zienswijzen is te downloaden via www.platformparticipatie.nl.

Huidige participatiemogelijkheid

Eenieder kan van 17 september tot en met 28 oktober 2014 een zienswijze geven op het ontwerpplan voor de tussentijdse wijziging van het NWP en het planMER (inclusief passende beoordeling).

Wat willen we graag van u weten?

De ministeries van IenM en EZ vragen u in uw zienswijze mee te denken over de volgende vragen:

  • Heeft u aandachtspunten voor of opmerkingen over het ontwerpplan voor de tussentijdse wijziging van het NWP?

  • Heeft u aandachtspunten voor of opmerkingen over het planMER?

We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en aangeeft op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven of er naar uw mening feitelijke onjuistheden staan in het ontwerpplan en/of het planMER.

Hoe kunt u reageren?

U kunt schriftelijk, mondeling of online reageren. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal via het online reactieformulier op www.platformparticipatie.nl. Dit maakt een snelle verwerking van uw inbreng mogelijk. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar:

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Directie Participatie

o.v.v. ‘Tussentijdse wijziging NWP’

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dan kunt u hiervoor tot en met 28 oktober 2014 een afspraak maken via telefoonnummer 070 456 96 02.

Inzien

Alle documenten kunt u van 17 september tot en met 28 oktober 2014 downloaden via www.platformparticipatie.nl. U kunt deze documenten ook inzien bij de ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken in Den Haag en bij de provinciehuizen van de twaalf provincies. Bij bezoek aan een overheidsgebouw wordt u verzocht om een legitimatiebewijs te tonen. Ook op het landelijke portaal voor ruimtelijke plannen kunt u het ontwerpplan en het planMER raadplegen, via: www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0000.IMsv14twNWP1-2000.

Vragen?

Op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/water-en-veiligheid/vraag-en-antwoord/wat-is-het-nationaal-waterplan.html vindt u meer informatie over het huidige Nationaal Waterplan. Uw inhoudelijke vragen over het ontwerpplan voor de tussentijdse wijziging van het NWP kunt u stellen aan de projectorganisatie NWP, via e-mail: deltabeslissingenNWP@minienm.nl.

Het Deltaprogramma 2015 is te downloaden via de websites van:

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met de Directie Participatie, telefoon 070 456 96 02.

Wat gebeurt er hierna?

Na 28 oktober 2014 worden alle zienswijzen gebundeld en samengevat. Als u een zienswijze heeft ingediend, dan wordt u geïnformeerd over de samenvatting van de ingediende zienswijzen en de doorwerking ervan op de definitieve wijziging van het NWP.

De Minister van Infrastructuur en Milieu en de Staatssecretaris van Economische Zaken zullen vervolgens de definitieve wijziging van het NWP vaststellen en aanbieden aan de Eerste en Tweede Kamer. De definitieve wijziging van het NWP wordt ook bekendgemaakt en is in te zien bij bovengenoemde ministeries en provincies. Tegen de definitieve wijziging van het NWP is geen beroep mogelijk.

Naar boven