Verkeersbesluit Tolhuislaan Bunnik
Logo Bunnik
JSO_2014-8_fietsstraat
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bunnik
Inleiding
De Tolhuislaan ligt in een 30km-zone van de bebouwde kom van Bunnik. De laan ligt aan de rand van het Wetstein Pfisterpark en sportvelden. Zij ontsluit het sportpark, aanliggende percelen en vanuit Bunnik enkele straten erachter. Daarnaast heeft de Tolhuislaan een belangrijke functie voor fietsverkeer.
Voor de kruising Tolhuislaan Grotelaan is (door borden) aan weggebruikers gevraagd voor hun ideeën om deze kruising veiliger te maken. Uit de 30 reacties zijn vele nuttige suggesties gekomen. Hierdoor is besloten om van de Tolhuislaan een fietsstraat te maken. Daarvoor is het nodig om het parkeren van auto's verder te beperken en de voorrang te regelen, haaientanden en voorrangsborden te plaatsen.
Voorrang kruising Tolhuislaan Grotelaan
De kruising Tolhuislaan Grotelaan is nu een gelijkwaardige kruising, die echter lijkt op een slinger in de weg, waarop een fietspaadje uitkomt. Uit de burgerparticipatie kwam de sterke wens de voorrang duidelijker te maken of te regelen. De meesten van hen wilden voorrang voor de fietsers naar en vanuit het dorp. Daarnaast is het logisch om een fietsstraat als hoofdfietsroute in de voorrang te zetten. Ook schatten we in dat de verkeersveiligheid erop voorruit gaat. Dit zijn goede redenen om af te wijken van het principe dat in 30km-zones alle kruisingen gelijkwaardig zijn.
De voorrang zouden we kunnen regelen met het bord B01 (voorrangsweg), maar dit zou verkeerd opgevat kunnen worden als voorrang richting Grotelaan. De voorrang kunnen we daarom beter regelen met de borden B04 (voorrangskruispunt op weg van links), B05 (voorrangskruispunt op weg van rechts) en B06 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en met haaientanden.
Voorrang Tolhuislaan op de toegangswegen naar de sportvelden
Deze twee toegangswegen zijn eigenlijk uitwegen op de Tolhuislaan. Maar ze zijn vormgegeven als gelijkwaardige kruispunten op een drempelplateau. In overleg met de politie beschouwen we de beide uitwegen niet als uitwegen maar als zijwegen. Daarom gaan we net als op de kruising met de Grotelaan de voorrang regelen.
Bevoegdheid:
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Bunnik.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
- Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
- Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen, als bedoeld in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, ten grondslag:
  • -
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • -
    het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • -
    het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;
In overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de de politie, district Midden Nederland, en deze heeft positief geadviseerd.
 
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen tot:
 
  • 1.
    het aanwijzen van de kruising Tolhuislaan met de Grotelaan als voorrangskruising door het plaatsen van de borden B04 (voorrangskruispunt op weg van links), B05 (voorrangskruispunt op weg van rechts) en B06 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en met haaientanden, zodanig dat verkeer op de Tolhuislaan voorrang heeft;
  • 2.
    het aanwijzen van de kruising Tolhuislaan met de Tolhuislaan naar nummers 3a t/m 3c als voorrangskruising door het plaatsen van de borden B04 (voorrangskruispunt op weg van links), B05 (voorrangskruispunt op weg van rechts) en B06 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en met haaientanden, zodanig dat verkeer op de doorgaande Tolhuislaan voorrang heeft;
  • 3.
    het aanwijzen van de kruising Tolhuislaan met de Tolhuislaan naar nummers 3e t/m 3l als voorrangskruising door het plaatsen van de borden B04 (voorrangskruispunt op weg van links), B05 (voorrangskruispunt op weg van rechts) en B06 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en met haaientanden, zodanig dat verkeer op de doorgaande Tolhuislaan voorrang heeft;
Odijk, 26 augustus 2014

Burgemeester en wethouders van Bunnik

Namens deze,

dhr. mr. G. Veenhof

secretaris

dhr. J.J. Eijbersen

loco - burgemeester

Mededelingen
Bezwaarschrift
Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van verzending schriftelijk een bezwaarschrift indienen. De wet verplicht u uw bezwaarschrift te ondertekenen. Daarnaast is het vereist dat u dit voorziet van de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaren zijn gericht en de bezwaargronden. Uw bezwaarschrift kunt u indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5, 3980 CA Bunnik.
Voorlopige voorziening
Een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u opschorting wenst, kunt u bij de Voorzieningenrechter een verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Daarvoor moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Het postadres van de rechtbank Utrecht is:
Rechtbank Midden-Nederland
Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen
Postbus 16005
3500 DA UTRECHT
Kosten
Aan het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. De griffie van de rechtbank kan u informatie verstrekken over de hoogte van deze kosten. U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site is hierover meer informatie te vinden.
Naar boven