Mededeling inzake de terinzagelegging van het ontwerpbesluit tot vaststelling van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998, ACM

Zaaknummer: 13.0864.52

  • 1. Op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet) stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) voorwaarden vast naar aanleiding van een voorstel van de gezamenlijke netbeheerders. Deze ondernemingen worden daarbij statutair vertegenwoordigd door Vereniging Netbeheer Nederland (hierna: Netbeheer Nederland).

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) heeft op 25 september 2013 een voorstel ontvangen voor wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de E-wet. Het voorstel bevat wijzigingen van de Systeemcode elektriciteit. De wijzigingen betreffen de invoering van de mogelijkheid voor de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet om in internationaal verband afspraken te maken over vermindering van momentane onbalanswaarden in het Nederlandse net wanneer dezelfde onbalanshoeveelheid in tegengestelde richting kan worden verminderd bij de overige deelnemers. Deze afspraken worden ook wel International Grid Control cooperation genoemd (hierna: IGCC).

  • 3. ACM heeft op 22 mei 2014 Netbeheer Nederland opgedragen het voorstel te wijzigen op grond van artikel 36, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998. Netbeheer Nederland heeft op 19 juni 2014 een gewijzigd voorstel ingediend. ACM is voornemens om, ingevolge artikel 36, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998, de voorwaarden conform het gewijzigde voorstel aan te passen.

  • 4. ACM heeft de uniforme openbare voorbereidingsprocedure zoals bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) van toepassing verklaard op de totstandkoming van het besluit. Deze procedure kent geen bezwaarfase. Na vaststelling van het besluit kunnen belanghebbenden beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

  • 5. Het ontwerp van het besluit en de daarop betrekking hebbende stukken hebben voor een periode van zes weken vanaf 25 juli 2014 ter inzage gelegen. Belanghebbenden hebben op grond van artikel 3:11 en artikel 3:15 van de Awb in deze periode de mogelijkheid gehad om hun zienswijzen op dit ontwerpbesluit schriftelijk en/ of mondeling naar voren te brengen.

  • 6. ACM heeft geen zienswijzen ontvangen en zal derhalve binnen vier weken na het verstrijken van de zienswijzetermijn het definitieve besluit publiceren.

Naar boven