Definitieve vergunning Stork Thermeq B.V. nr. 2014/0345-15, Ministerie van Economische Zaken

MEDEDELING KERNENERGIEWET

Vanaf 11 september 2014 tot en met 24 oktober 2014 ligt de definitieve vergunning van Stork Thermeq B.V. ter inzage. Tot en met 24 oktober 2014 kan door belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend, beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Stork Thermeq B.V. heeft een vergunning voor het toepassen van ingekapselde bronnen en verarmd uranium ten behoeve van industriële radiografie op steeds wisselende plaatsen in geheel Nederland en opslag in de hoofdvestiging te Hengelo (O). Industriële radiografie is een Niet Destructieve Onderzoekstechniek (NDO) waarbij foto’s worden gemaakt van industriële objecten om de kwaliteit en de veiligheid ervan te bepalen. De ingekapselde bronnen zitten verpakt in een bronhouder die verarmd uranium (splijtstof) bevat. Verarmd uranium dient als afschermingsmateriaal voor ioniserende straling afkomstig van de ingekapselde bronnen.

Om het aantal vervoersbewegingen en het daarmee samenhangende risico te beperken, heeft Stork Thermeq B.V. een vergunning aangevraagd voor opslag van ingekapselde bronnen, verpakt in bronhouders die verarmd uranium bevatten op het terrein van Stork Thermeq B.V., Plaza 15 te Moerdijk.

De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 27 maart 2014 is van Stork Thermeq B.V. een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet (Kew) ontvangen. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 29 april 2014 en 5, 6 en 24 juni 2014 door de Stork Thermeq B.V. nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Naar aanleiding van de aanvraag is op 10 juli 2014 op grond van artikel 34 van de Kernenergiewet en artikel 46 van het Besluit stralingsbescherming een ontwerpvergunning ter inzage gelegd.

Van 10 juli 2014 tot en met 20 augustus 2014 is eenieder in de gelegenheid gesteld om zienswijzen over de ontwerpvergunning naar voren te brengen. Tot en met 20 augustus 2014 zijn geen zienswijzen ontvangen.

Definitieve vergunning

De Minister van Economische Zaken heeft bij besluit van 1 juli 2014 de definitieve vergunning verleend en aan Stork Thermeq B.V. door middel van toezending bekendgemaakt.

Waar kunt u de definitieve vergunning inzien?

De vergunning en de overige relevante stukken liggen vanaf 11 september 2014 tot en met 24 oktober 2014 ter inzage bij:

Gemeente Moerdijk

Pastoor van Kessellaan 15

4761 BJ Zevenbergen

U kunt zich zonder afspraak melden bij de receptie,

openingstijden zijn:

  • van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur;

  • op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur;

  • op vrijdagochtend van 8.30 uur tot 12.00 uur.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 24 oktober 2014 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt (artikel 1:2 Awb) en u eerder tijdig een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of als aan u redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover naar voren te hebben ingebracht. Ook kunt als belanghebbende worden aangemerkt als u bezwaren heeft tegen de wijzigingen die bij het nemen van dit besluit ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht.

De vergunning treedt op 25 oktober 2014 in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gemotiveerd en voorzien zijn van een naam, de datum en het adres van de indiener. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren terecht bij het Team stralingsbescherming, telefoon 088 – 602 55 49. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan: stralingsbescherming@RVO.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Stork Thermeq B.V.’.

Naar boven