Voornemen tot Verkeersbesluit oversteekplaats Zuidtangent-Stationsplein-Bevelandseweg
Logo Heerhugowaard
Datum: 26 augustus 2014
Onderwerp: voornemen tot verkeersbesluit voor aanpassen oversteekplaats Zuidtangent-Bevelandseweg-Stationsplein
Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Motivering
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan is het gewenst om op de Zuidtangent de oversteekplaats met zebrapad te vervangen voor een oversteekplaats zonder voorrangsregeling voor voetgangers. Parallel aan de voetgangersoversteekplaats wordt tevens een fietsoversteek gerealiseerd. Voor beiden gelden dezelfde voorrangsregels. De zebramarkering en borden L2 worden verwijderd. Voor fietsers wordt op de weg haaientanden aangebracht. Aangezien de hoofdrijbanen van de Bevelandseweg en Stationsplein al zijn voorzien van bord B6 wordt deze omwille van de overzichtelijkheid ter hoogte van de fietsoversteken achterwege gelaten.
De bestaande voetgangersoversteekplaatsen over de Zuidtangent zijn in strijd met de geldende richtlijnen voor voetgangersoversteekplaatsen. In het kader van de verkeersveiligheid zijn deze niet langer houdbaar. Er bestaat immers een groot risico tot afdekongevallen, want er moet over twee rijbanen overgestoken worden. Op dit moment is er geen oversteekplaats voor fietsers parallel aan de voetgangersoversteekplaats, terwijl er bij fietsers overduidelijk wel een oversteekbehoefte is aan deze zijde van de kruising. Bij het realiseren van een parallelle fietsoversteek is het wenselijk dat de voorrangsregeling voor zowel fietsers als voetgangers gelijk is. De situatie wordt wat dat betreft gelijk aan de situatie aan de andere zijde van de kruising.
De oversteekplaatsen worden vanwege de hoge snelheid van het verkeer wel voorzien van drempels.
Met het bovenstaande wordt beoogd een voor alle weggebruikers eenduidige en veilige verkeerssituatie te creëren en tevens de fietsers weer de gelegenheid te geven op deze plek de kruising over te steken.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.
 
OnTWERPBesluit
Op grond van vorenstaande overwegingen spreken burgemeester en wethouders het voornemen uit om
  • de voetgangersoversteekplaats met zebramarkering over de Zuidtangent, ter hoogte van de kruising met de Bevelandseweg en Stationsplein te vervangen voor een oversteekplaats zonder voorrang voor voetgangers;
  • parallel aan deze oversteekplaats een oversteekplaats (zonder voorrang) voor fietsers te realiseren.
Mededelingen
Wilt u het besluit inzien?
Het besluit ligt tot en met 9 oktober 2014 ter inzage. U kunt het besluit op de volgende locaties inzien:
•Gemeentehuis, informatiebalie, Parelhof 1, openingstijden:
  • maandag t/m donderdag: 10.00 tot 17.00 uur
  • vrijdag: 10:00 tot 20.00 uur
Welke stukken liggen ter inzage?
•Het ontwerp verkeersbesluit
Wilt u uw mening geven?
Voordat het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit neemt, wordt het ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken, dat is tot en met 9 oktober 2014. De gemeente volgt in dit geval de procedure volgens de artikelen 3:15 en 3:16 Algemene wet bestuursrecht.
Het is voor iedereen mogelijk zijn mening te geven over dit ontwerpbesluit. Dat kan door het indienen van een zienswijze tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt.
Een zienswijze kan schriftelijk , per e-mail of mondeling worden ingediend. Wilt u uw zienswijze mondeling toelichten, maak dan eerst een afspraak bij de gemeente via tel. 14 072. De gemeente zal, mochten er meer mensen behoefte hebben om een mondelinge zienswijze te geven, mogelijk een hoorzitting organiseren.
De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in de definitieve beslissing van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. (of kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest)
Wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met dhr. M.J.Ippel, tel 14 072, of via e-mail naar post@heerhugowaard.nl
Naar boven