Logo Oosterhout
Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind), Oosterhout

(Reactieve) aanwijzingsbesluit gedeputeerde staten tegen één onderdeel van het vastgestelde bestemmingsplan

Vaststelling hogere waarden maximaal toelaatbare geluidsbelasting bestemmingsplan Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind)

Burgemeester en wethouders van Oosterhout maken bekend, dat voor het buitengebied van de gemeente Oosterhout (incl. Lint Oosteind) op 8 juli 2014 een bestemmingsplan is vastgesteld. Naar aanleiding van die vaststelling hebben gedeputeerde staten van Noord-Brabant op 5 augustus 2014 een (reactieve) aanwijzing gegeven tegen één onderdeel van dit vastgestelde bestemmingsplan. Ten behoeve van dit bestemmingsplan zijn naast het bestemmingsplan ook hogere waarden voor maximaal toelaatbare geluidsbelasting vastgesteld.

Bestemmingsplan Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind)

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 3.8, lid 3, van de Wet ruimtelijke ordening ligt met ingang van donderdag 28 augustus 2014, gedurende zes weken, voor eenieder ter inzage het door de gemeenteraad op 8 juli 2014 genomen besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind)’ (NL.IMRO.0826.BSPbuitengeb2013-VA01), met de hierbij behorende stukken.

Het gebied, waarop het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind)’ betrekking heeft, is het gehele gemeentelijke grondgebied buiten de kernen Oosterhout, Den Hout en Dorst. De kern van Oosteind maakt wel onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Het betreft in principe een conserverend bestemmingsplan, waarin wel het gewijzigde provinciale beleid uit de Verordening ruimte 2014 en een tiental nieuwe ontwikkelingen zijn meegenomen.

Onderdeel van (en als aparte bijlage bij) dit bestemmingsplan maakt tevens uit een uitgevoerde Plan-milieueffectrapportage Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind) en een als vervolg op dat onderzoek vervaardigde ‘passende beoordeling’. De consequenties hiervan zijn verwerkt in het vastgestelde bestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling meerdere wijzigingen aangebracht in dit bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp van dit plan, zoals dat eerder ter inzage heeft gelegen. Deze wijzigingen zijn verwoord in de ‘Reactienota zienswijzen’ (hoofdstukken 4 en 5), welke nota onderdeel uitmaakt van het vaststellingsbesluit, alsmede in de bij het vaststellingsbesluit behorende amendementen.

Reactieve aanwijzing

Gedeputeerde staten van Noord-Brabant hebben op 5 augustus 2014 een (reactieve) aanwijzing, als bedoeld in artikel 3.8, lid 6, van de Wet ruimtelijke ordening, gegeven voor één onderdeel van het vastgestelde bestemmingsplan. Deze aanwijzing heeft betrekking op een deel van de op de verbeelding gegeven bestemming ‘Wonen – Lint’ voor het perceel Provincialeweg 181–187 te Oosteind, voor zover dat perceelsdeel gelegen is in de in de Verordening ruimte aangegeven structuur ‘Gemengd landelijk gebied’. Door deze provinciale aanwijzing zal dat onderdeel van het bestemmingsplan niet gaan gelden. Tegen deze aanwijzing kan nog wel beroep worden aangetekend.

Besluit vaststelling hogere waarden maximaal toelaatbare geluidsbelasting Buitengebied Oosterhout

Voorts is op 3 juni 2014 door burgemeester en wethouders, met toepassing van artikel 110a van de Wet geluidhinder, een besluit genomen tot vaststelling van hogere waarden voor de maximaal toelaatbare geluidsbelasting ter plaatse van de percelen Provincialeweg (ong. naast nummer 227; 2 woningen), Provincialeweg (ong. naast nummer 181: 4 woningen), Rijenseweg 14 (1 woning) en Vrachelsestraat (ong. naast nummer 50; 1 woning). Het betrokken besluit ligt, met bijbehorende stukken, eveneens ter inzage.

Terinzageligging

Het vaststellingsbesluit van 8 juli 2014 ligt, met alle bijbehorende stukken (waaronder ook de reactieve aanwijzing van de provincie en het besluit vaststelling hogere waarden), met ingang van donderdag 28 augustus 2014 gedurende 6 weken ter inzage. Deze stukken zijn in te zien op de internetpagina van de gemeente Oosterhout (www.oosterhout.nl) en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast zullen alle relevante stukken in gedrukte vorm ter inzage worden gelegd bij het informatiecentrum in het stadhuis, Slotjesveld 1 te Oosterhout. De papieren versie van de verbeelding is lastig te raadplegen, reden waarom de mogelijkheid wordt geboden om, na het maken van een afspraak, op het stadhuis de verbeelding digitaal in te zien.

Beroep

Vanaf de dag na ter inzage legging van de stukken (vanaf vrijdag 29 augustus 2014) kan gedurende 6 weken (dus tot uiterlijk 10 oktober 2014) beroep worden ingesteld tegen het gewijzigde besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan, het besluit van gedeputeerde staten tot het geven van een (reactieve) aanwijzing en/of tegen het besluit tot vaststelling van hogere waarden maximaal toelaatbare geluidsbelasting, door:

  • een belanghebbende, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan resp. bij het college van burgemeester en wethouders tegen het ontwerpbesluit hogere waarden naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende, die kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • een belanghebbende, die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht;

  • een belanghebbende, die bezwaren heeft tegen het aanwijzingsbesluit van gedeputeerde staten.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van beroep.

Het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan treedt daags na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treedt het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan niet in werking, voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet apart worden ingediend, naast het instellen van beroep.

Het (reactieve) aanwijzingsbesluit van gedeputeerde staten treedt in werking op het moment van bekendmaking. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist, gelijktijdig met of na de indiening van een beroepschrift, een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Zowel voor het instellen van beroep als het verzoeken om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Oosterhout, 27 augustus 2014

Naar boven