Logo Flevoland
Voornemen tot het opstellen van een milieueffectrapport (MER) voor de versterking van de Houtribdijk, Flevoland

Kennisgeving

Gedeputeerde staten van Flevoland deelt mee, mede namens Rijkswaterstaat Inspectie Leefomgeving en Transport en de provincie Noord-Holland:

Uit de landelijke toetsing van dijken is gebleken dat de Houtribdijk niet meer voldoet aan de huidige wettelijke veiligheidsnorm conform de Waterwet. Daarom is versterking van de Houtribdijk over een lengte van circa 25 km tussen Enkhuizen en Lelystad noodzakelijk. Het Rijk heeft deze dijkversterking opgenomen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2).

De dijkversterking en de daarvoor benodigde ontgrondingen in het IJsselmeer en het Markermeer zijn beide m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten. De impact van deze omvangrijke dijkversterking op de omgeving is in potentie groot. De Houtribdijk scheidt twee natuurgebieden van elkaar die onder het regime van de Natuurbeschermingswet vallen (het IJsselmeer en Markermeer). Daarom heeft Rijkswaterstaat aangegeven voor dit project de uitgebreide m.e.r.-procedure te doorlopen.

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau vormt de start van de m.e.r.-procedure en het publieke juridische planproces van de versterking van het dijklichaam van de Houtribdijk. Hierover worden de wettelijke adviseurs, de Commissie voor de milieueffectrapportage en de betrokken bestuursorganen om advies gevraagd. Daarnaast kan een ieder een zienswijze geven over de reikwijdte en detailniveau van het op te stellen MER.

Voor de m.e.r.-procedure zijn de provincies Flevoland en Noord-Holland en Inspectie Leefomgeving en Transport bevoegd gezag. De provincie Flevoland is coördinerend bevoegd gezag voor deze procedure.

Ter inzagelegging

Van 22 augustus 2014 tot en met 18 september 2014 kunt u de Notitie Reikwijdte en Detailniveau inzien op de volgende locaties:

Provinciehuis van de provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad

Provinciehuis van de provincie Noord-Holland, Houtplein 33 te Haarlem

Gemeentehuis van de gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2 te Lelystad

Gemeentehuis van de gemeente Urk, Singel 9 te Urk

Stadskantoor van de gemeente Enkhuizen, Hoogstraat 11 te Enkhuizen

Kantoor Smedinghuis van Rijkswaterstaat, Zuiderwagenplein 2 te Lelystad

Kantoor Westraven van Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2 te Utrecht

De stukken zijn tevens digitaal te raadplegen op de internetsite van de provincie Flevoland:

http://www.flevoland.nl/digitaal-loket/inzien.

Reactie

Op de stukken die ter inzage liggen, kan worden gereageerd met een zienswijze, door uw schriftelijke reactie onder vermelding van “Zienswijze Houtribdijk”, te zenden aan:

Gedeputeerde staten van Flevoland

Postbus 55

8200 AB Lelystad

U kunt uw zienswijze ook per e-mail zenden aan provincie@flevoland.nl onder vermelding van “Zienswijze Houtribdijk” en voorzien van datum, naam, postadres en woonplaats.

Informatiebijeenkomsten

Er zijn 2 informatiebijeenkomsten over de versterking van de Houtribdijk:

maandag 1 september van 18:30 tot 20:30, Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22 Enkhuizen (Parkeren bij de Compagnieshaven)

dinsdag 2 september van 17:00 tot 19:00, Nieuw Land Erfgoedmuseum, Oostvaardersdijk 113, Lelystad

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw Drs. F.C.L. Geenevasen, tel. 0320-265424.

Naar boven