Aanzegging ex artikel 3a, tweede lid van de Gerechtsdeurwaarderswet

8 augustus 2014

Ik acht deze ambtshandeling, na consultatie van mijn ambtgenoot van Buitenlandse zaken, in strijd met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat. In het volkenrecht wordt er algemeen van uitgegaan dat ambassaderekeningen die gebruikt worden ter uitvoering van de functies van de ambassade vallen onder staatseigendom waarvoor in de ontvangende staat immuniteit geldt. Dit uitgangspunt komt onder meer tot uitdrukking in art. 21 van de UN Convention on Jurisdictional Immunities of States and Their Property (Trb. 2010, 272).

Gerechtsdeurwaarder mr. Erik Jozef Maria van Hal, gevestigd te Den Haag, heeft mij op 6 augustus 2014 in kennis gesteld van een voorgenomen opdracht tot het leggen van een conservatoir derdenbeslag onder een bankrekening bij de ABN-AMRO Bank, ten laste van de Republiek Nicaragua.

Op grond van artikel 3a, tweede lid, van de Gerechtsdeurwaarderswet zeg ik daarom bovengenoemde gerechtsdeurwaarder en zijn kantoorgenoten aan dat deze ambtshandeling strijdig is met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat en uitvoering daarvan moet worden geweigerd.

Deze aanzegging is met onmiddellijke ingang van kracht en zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven