Logo Flevoland
Gezamenlijke kennisgeving provincie Flevoland en gemeente Lelystad, Flevoland

Gedeputeerde Staten van Flevoland en burgemeester en wethouders van Lelystad maken inzake de ontwikkeling van Flevokust het volgende bekend.

Provinciale Staten hebben op 2 juli 2014 besloten ontwerpplannen voor Flevokust ter inzage te leggen en de provinciale coördinatieregeling, zoals bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), toe te passen voor de realisatie van Flevokust.

Burgemeester en wethouders van Lelystad maken bekend dat zij voornemens zijn hogere grenswaarden op grond van artikel 46 en 110a van de Wet geluidhinder vast te stellen.

Provinciale ontwerpplannen en gemeentelijk ontwerpbesluit Flevokust

Er wordt al een aantal jaren gewerkt aan de realisatie van een op- en overslaghaven met containerterminal en een 'nat' of havengerelateerd industrieterrein in het noorden van Lelystad, op de locatie Flevokust.

De provincie heeft de ontwikkeling van de haven op zich genomen en het provinciale ontwerp inpassingsplan “Flevokust-Havenontwikkeling” opgesteld. De gemeente stelt voor het industrieterrein een bestemmingsplan vast. Het ontwerp bestemmingsplan wordt door de gemeente naar verwachting in het laatste kwartaal van 2014 ter inzage gelegd.

Het inpassingsplangebied ligt grotendeels buitendijks aan de noordzijde van Lelystad, ter hoogte van het noordelijke gedeelte van het gebied dat lokaal bekend is als het voormalige visvijvergebied. Onderdeel van dit plan vormt een Milieueffectrapport (MER), waarin de milieueffecten van het plan zijn beschreven. Gelijktijdig met dit plan wordt een ontwerp exploitatieplan ter inzage gelegd, waarin de financiële aspecten van het plan zijn opgenomen.

Naast het inpassingsplan voor de haven stelt de provincie een inpassingsplan op om de geluidzone vanwege het industrielawaai van haven en industrieterrein Flevokust in de al geldende bestemmingsplannen te verankeren: “Partiële herziening Flevokust-Geluidzone te Lelystad”. Door middel van dit plan worden diverse vigerende bestemmingsplannen op het gebied van geluid gewijzigd.

Gelijktijdig met dit tweede inpassingsplan legt de gemeente Lelystad een ontwerpbesluit ter inzage op basis van de Wet geluidhinder om voor zes woningen op grond van artikel 46 en 110a van de Wet geluidhinder een hogere grenswaarde vast te stellen voor industrielawaai. De geluidsbelasting vanwege industrieterrein Flevokust zal voor zes bestaande woningen maximaal het volgende gaan bedragen:

  • Visvijverweg 49: 54 dB(A)

  • Visvijverweg 52: 53 dB(A)

  • Visvijverweg 57: 55 dB(A)

  • Visvijverweg 58: 58 dB(A)

  • Visvijverweg 64: 55 dB(A)

  • Plavuizenweg 1: 52 dB(A).

De te nemen besluiten over de plannen en de vaststelling hogere grenswaarden worden als ontwerp door de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad ter inzage gelegd en voorbereid met toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).

Op de plannen en het besluit is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Het project Flevokust is opgenomen in bijlage II van de Crisis- en herstelwet, zodat de afdelingen 2 en 3 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing zijn.

Coördinatieregeling

Provinciale Staten hebben op 2 juli 2014 besloten dat de coördinatieregeling, zoals bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van toepassing is op de realisatie van Flevokust.

De volgende, op aanvraag of ambtshalve te nemen, ontwerpbesluiten worden via de coördinatieregeling voorbereid en bekend gemaakt:

  • a. Cluster 1: de volgende besluiten, indien en voor zover nodig voor de aanleg van de buitendijkse haven met overslagterminal:

    • vergunningen op grond van de Waterwet;

    • projectbesluiten op grond van de Waterwet;

    • vergunningen op grond van het Keur van het waterschap Zuiderzeeland;

    • vergunningen op grond van de Ontgrondingenwet;

    • verkeersbesluiten op grond van de Wegenverkeerswet en de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Lelystad;

    • omgevingsvergunningen op grond van de Wabo.

  • b. Cluster 2: de volgende besluiten, indien en voor zover nodig voor het in werking hebben van de buitendijkse haven met overslagterminal:

    • vergunningen op grond van de Waterwet;

    • vergunningen op grond van het Keur van het waterschap Zuiderzeeland;

    • verkeersbesluiten op grond van de Wegenverkeerswet en de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Lelystad;

    • omgevingsvergunningen op grond van de Wabo.

De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de verschillende benodigde (uitvoerings)besluiten gelijk op te laten lopen. Tegen het coördinatiebesluit is op grond van artikel 8:5 van de Algemene wet bestuursrecht en de daarbij behorende bijlage geen bezwaar of beroep mogelijk. Beroep kan worden ingesteld nadat de betrokken besluiten gelijktijdig bekend zijn gemaakt. Als die procedure wordt gestart, wordt daarover een aparte kennisgeving in de lokale huis-aan-huis bladen geplaatst.

Terinzagelegging

Met ingang van donderdag 14 augustus 2014 tot en met woensdag 24 september 2014 liggen, op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur, ter inzage:

  • het ontwerp inpassingsplan Flevokust-Havenontwikkeling,

  • het ontwerp exploitatieplan Flevokust-Havenontwikkeling,

  • het ontwerp Partiële herziening Flevokust-Geluidzone te Lelystad,

  • de daarbij behorende vaststellingsbesluiten,

  • het MER,

  • de ontwerp beschikking Wet geluidhinder (vaststelling hogere grenswaarden industrielawaai Flevokust) en

  • de vastgestelde coördinatieregeling.

De stukken zijn in te zien op de volgende locaties:

  • Provinciehuis van de provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad.

  • Gemeentehuis van de gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2 te Lelystad.

  • Waterschapshuis van waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad.

  • Smedinghuis van Rijkswaterstaat, Zuiderwagenplein 2 te Lelystad.

De stukken zijn tevens digitaal te raadplegen op de internetsite van de provincie Flevoland:

http://www.flevoland.nl/digitaal-loket/inzien of http://www.flevoland.nl/flevokust.

De ontwerp inpassingsplannen kunnen ook worden geraadpleegd via www.ruimtelijkeplannen.nl onder NL.IMRO.9924.IPFlevokusthav2014-ON01 en NL.IMRO.9924.IPFlevokustgel2014-ON01.

Zienswijze

Gedurende de periode van terinzageligging kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen op de beide inpassingsplannen en het MER.

Belanghebbenden kunnen ook schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen op het ontwerp exploitatieplan het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder. De voorkeur gaat uit naar een schriftelijk ingediende zienswijze.

Een schriftelijke zienswijze dient, onder vermelding van ‘Zienswijze Flevokust’ te worden gericht aan:

Provincie Flevoland, t.a.v. de afdeling Concernprogramma’s, Postbus 55, 8200 AB Lelystad. U kunt uw zienswijze ook per e-mail zenden aan provincie@flevoland.nl onder vermelding van ‘Zienswijze Flevokust’ en voorzien van datum, naam, postadres en woonplaats.

Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kunt u op werkdagen contact opnemen met het secretariaat van Concernprogramma’s (telefoonnummer 0320-265702).

Vervolg

Nadat wij uw zienswijze hebben ontvangen, sturen wij u een bevestiging. Uw zienswijze wordt verwerkt in een nota. Provinciale Staten nemen mede op basis van deze nota een besluit tot het al dan niet gewijzigd vaststellen van de ontwerp inpassingsplannen en het exploitatieplan. Het college van B&W van Lelystad neemt een besluit over de vaststelling van hogere grenswaarden op grond van de Wet geluidhinder.

Na vaststelling van de plannen en het besluit, kunt u beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd.

Naar boven