Logo Gulpen-WittemB&W-besluit

Het nemen van een verkeersbesluit instellen 60 km/u zone Reijmerstokkerdorpsstraat (BuBeKo) en Groenestraat (BuBeKo) en aanwijzing rode fietsstroken Reijmerstokkerdorpsstraat (BuBeKo) en Groenestraat (BuBeKo).

Onderwerp:

Het nemen van een verkeersbesluit ten behoeve van:

  • - Instellen van een 60 km/uur zone op de Reijmerstokkerdorpsstraat (BuBeKo) en Groenestraat (BuBeKo);

  • - Aanwijzing rode fietsstroken Reijmerstokkerdorpsstraat (BuBeKo) en Groenestraat (BuBeKo).

Bevoegd gezag

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen van het besluit

Conform het door de gemeenteraad vastgestelde Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan is aan de bovengenoemde wegen de functie van Erftoegangsweg type I (ETW-I) toegekend. Dit betekent buiten de bebouwde kom daar waar fietsstroken op de rijbaan zijn voorzien een maximum snelheid van 60 km/u.

Formeel kader

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de zone borden A01 en A02 (bijlage 1 RVV 1990) moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

•De borden A01 zone voor het 60 km/u gebied worden geplaatst op de:

komgrenslocatie Reijmerstokkerdorpsstraat te Reijmerstok;

komgrenslocatie en gemeentegrenslocatie Groenestraat te Reijmerstok;

•De borden A02 zone worden op dezelfde locaties geplaatst aan de andere zijde van de weg.

Artikel 1 onder n. van het RVV 1990 bepaalt dat fietsstroken moeten worden voorzien van afbeeldingen van een fiets bij het begin en einde van wegvakken, indien van toepassing het herhalen van de afbeelding fiets tussen de wegvakken en het van de rest van de rijbaan onderscheiden van de fietsstrook met een onderbroken streep.

M otivering

Gelet op het gebruik van genoemde wegen en de functie hiervan in het lokale en regionale wegennet, is een functie van Erftoegangsweg type I (ETW-I) met een maximum snelheid van 60 km/u en de aanleg van rode fietsstroken op de rijbaan buiten de bebouwde kom gerechtvaardigd.

Belangenafweging

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

  • 1.het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg.

  • 2.verkeersveiligheid

  • 3.eenduidigheid

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator van de politie Mergelland. Er is een positief advies afgegeven via het maandelijks verkeersoverleg met de gemeente Gulpen-Wittem.

Besluit

Instemmen met verkeersbesluit ten behoeve van

  • 1. Instellen van een 60 km/uur zone op de Reijmerstokkerdorpsstraat (BuBeKo) en Groenestraat (BuBeKo).

  • 2. Aanwijzing rode fietsstroken Reijmerstokkerdorpsstraat (BuBeKo) en Groenestraat (BuBeKo).

Beroep

Het besluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie

gedurende zes weken voor belanghebbenden tijdens de openingstijden in het gemeentehuis ter inzage. Tijdens deze termijn kan een belanghebbende op basis van de Algemene wet bestuursrecht tegen

bovenstaand besluit een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ

Roermond. Tevens kan de indiener van het beroepschrift bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg een schriftelijk verzoek om voorlopige voorziening indienen, indien onverwijlde spoed,

gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het beroepschrift c.q. het verzoek om voorlopige voorziening dient te worden ondertekend en dient

tenminste de navolgende gegevens te bevatten:

  • 1.naam en adres van de indiener;

  • 2.de dagtekening;

  • 3.een omschrijving van het besluit waartegen het beroep c.q. het verzoek om voorlopige voor

ziening is gericht;

4.de gronden voor het beroep of de voorlopige voorziening.

Voor inzage buiten de openingstijden en kunt u contact opnemen met het gemeentehuis te Gulpen. Tegen betaling kan een exemplaar van het besluit en de daarop betrekking hebbende stukken

worden verstrekt.

Gulpen-Wittem,

Naar boven