Logo Ommen
Gewijzigd vastgesteld ‘Bestemmingsplan Ommen Oost, Boerenerven” en gewijzigd vastgesteld ‘Exploitatieplan Boerenerven Ommen’, Ommen

Bij besluit van 3 juli 2014 (documentnr. 1033592) heeft de gemeenteraad van Ommen het “Bestemmingsplan Ommen Oost, Boerenerven” en het “Exploitatieplan Boerenerven Ommen” vastgesteld. Bij de vaststelling van beide plannen zijn wijzigingen ten opzichte van het ontwerp aangebracht. Onder andere naar aanleiding van ingekomen zienswijzen zijn de plannen op onderdelen gewijzigd. Een overzicht van de wijzigingen is weergegeven in bijlage 2 bij het raadsbesluit. In bijlage 1 is de gemeentelijke reactie te vinden op de zienswijzen.

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat begrensd wordt door de Arriërveldsweg, de Arriërflierweg, de Haarsweg en de Hessenweg Oost. Het gebied omvat het sportpark Westbroek en de omliggende deels bebouwde, deels onbebouwde agrarische gronden. In het bestemmingsplan is een juridisch-planologische regeling opgenomen voor het sportpark en de bestaande woningen. Verder biedt het bestemmingsplan een juridische-planologische regeling voor ontwikkeling van de agrarische percelen naar woongebied. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van 11 nieuwe boerenerven mogelijk. Het aantal woningen per boerenerf is vastgelegd in het bestemmingsplan en varieert van twee tot vier woningen. In totaal omvat het bestemmingsplan de bouw van 34 nieuwe woningen.

Het plan omvat de ontwikkeling van particuliere gronden. Vanwege het kostenverhaal is de gemeenteraad op grond van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening verplicht om tegelijk met het bestemmingsplan een exploitatieplan vast te stellen. Aldus is gebeurd op 3 juli 2014.

Voor het omschreven gebied en de beoogde planontwikkeling heeft de gemeenteraad, bij besluit van 3 juli 2014, ook een “Beeldkwaliteitsplan Boerenerven, Ommen” vastgesteld. Welk plan dient als wijziging op de Welstandsnota van Ommen. Verwezen wordt naar de separate bekendmaking.

Het bestemmingsplan en het exploitatieplan worden tezamen met het vaststellingsbesluit met ingang van donderdag 24 juli 2014 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

Vanaf vrijdag 25 juli 2014 kan gedurende een termijn van 6 weken door belanghebbenden beroep tegen het vaststellingsbesluit worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Géén beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijzen tegen de ontwerp plannen naar voren te hebben gebracht.

Beroep staat ook open voor belanghebbenden tegen de wijzigingen die bij vaststelling door de gemeenteraad in de ontwerp plannen zijn aangebracht.

Het vaststellingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. De werking wordt opgeschort indien gedurende de beroepstermijn met betrekking tot het vaststellingsbesluit bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan en op dat verzoek is beslist.

Op het besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat een belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe gronden meer worden aangevoerd. De belanghebbende dient in het beroepschrift bovendien te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven