Logo Deventer
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan Eikendal 2014, Deventer

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 10 juli tot en met 20 augustus 2014 voor een ieder ter inzage ligt:

  • het bij raadsbesluit van 2 juli 2014 gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Eikendal 2014’

  • het bij raadsbesluit van 2 juli 2014 gewijzigd vastgestelde beeldkwaliteitplan ‘Eikendal 2014’ als onderdeel van de welstandsnota.

Inhoud

Bestemmingsplan

Voor het gebied ‘Eikendal’ geldt nu het bestemmingsplan ‘Het Eikendal’ uit 2007. Met de vaststelling van het bestemmingsplan Eikendal 2014 wordt het bestaande bestemmingsplan gewijzigd door meer flexibiliteit te bieden ten opzichte van het huidige bestemmingsplan. Het doel hiervan is om met het aanbod van woningbouwkavels beter aan te laten sluiten op de marktvraag en daarmee een versnelling te geven aan de ontwikkeling van het plangebied. Het is de verwachting dat hierdoor beter aangesloten wordt op de huidige woonwensen en mogelijkheden van het topsegment van de Deventer woningmarkt en daarmee een verbetering van de verwachtte verkoop van kavels.

Beeldkwaliteitplan

Op dit moment geldt voor Eikendal het beeldkwaliteitplan uit 2005. In dit beeldkwaliteitplan is vrij veel vastgelegd over het beeld dat geambieerd wordt in Eikendal. Inmiddels zijn tijden veranderd en zijn gemeentebreed de welstandsregels verder vereenvoudigd. Samen met de herijking van het stedenbouwkundige- en bestemmingsplan, wordt ook het beeldkwaliteitplan aangepast. Het nieuwe beleid is gericht op bouwen binnen de geest van villapark Eikendal. Woningen zijn individueel vormgegeven en herhaling wordt in principe vermeden. Binnen Eikendal is veel vrijheid in de vormgeving, zolang kwaliteit voldoende is. De woningen worden vooral beoordeeld in relatie tot de omgeving. Uitgangspunt is dat de bebouwing een positieve bijdrage levert aan de omgeving.

Wijzigingen bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Het gaat om met name om wijzigingen in verwijzingen in het bestemmingsplan en voor de woonbestemming (Eikendal Noord) is een minimale kavelmaat opgenomen van 1.500 m2.

Voor een exacte beschrijving van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar de reactienota Eikendal, onderdeel van het raadsbesluit met betrekking tot de vaststelling van het bestemmingsplan.

Wijzigingen beeldkwaliteitplan

Het beeldkwaliteitplan exploitatieplan is ten opzichte van het ontwerp exploitatieplan gewijzigd vastgesteld. Het gaat om de wijzigingen in de wenselijkheid van groene afscheidingen, aanpassing in het dwarsprofiel Molenweg en specificatie van het begrip ‘dorps villapark’.

Voor een exacte beschrijving van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar de reactienota Eikendal, onderdeel van het raadsbesluit met betrekking tot de vaststelling van het bestemmingsplan.

Inzien

Het bestemmingsplan kunt u inzien op:

Het bestemmingsplan kunt ook u inzien op:

Ook kunt u het plan inzien tijdens de openingstijden bij:

  • Publiekszaken, Leeuwenbrug 81,

  • het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70,

  • In Diepenveen: Openbare Bibliotheek, Burgemeester Crommelinlaan 1.

Reageren

Bestemmingsplan

Tot en met 21 augustus 2014 kan beroep worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan of de ontwerpbesluiten bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Degene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag).

Beeldkwaliteitplan

Tegen het besluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitplan staan geen rechtsmiddelen open. Het beeldkwaliteitplan heeft van 6 maart tot en met 16 april 2014 voor iedereen ter visie gelegen. Gedurende deze tijd was het mogelijk te reageren.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Verzocht wordt om in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven