Bijstelling prognose aantal te huisvesten vergunninghouders, Ministerie van Veiligheid en Justitie

18 juni 2014

Nr. 2014-526741

Directoraat-generaal Vreemdelingenzaken

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 60b, tweede en vierde lid, van de Huisvestingswet;

Maakt bekend:

  • 1) Het aantal vergunninghouders in wier huisvesting in de periode van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2014 naar verwachting zal dienen te worden voorzien, als bedoeld in artikel 60b, eerste lid, van de Huisvestingswet en onverminderd eerdere wettelijke taakstellingverplichtingen, wordt bijgesteld en bedraagt 9.250 personen.

  • 2) Het aantal vergunninghouders in wier huisvesting in de periode van 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015 naar verwachting zal dienen te worden voorzien, als bedoeld in artikel 60b, eerste lid, van de Huisvestingswet en onverminderd eerdere wettelijke taakstellingverplichtingen, bedraagt 6.350 personen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven.

TOELICHTING

Deze bekendmaking betreft de bijstelling van het eerder op 31 maart 2014 in de Staatscourant gepubliceerde1 aantal te huisvesten vergunninghouders in de periode 1 juli 2014 tot en met 31 december 2014. Hierbij gaat het om de huisvesting van vergunninghouders aan wie op grond van de Vreemdelingenwet 2000 een vergunning voor bepaalde tijd asiel is verleend dan wel van vergunninghouders wier asielgerelateerde verblijfstitel sinds het tijdstip van de inwerkingtreding van de Vreemdelingenwet 2000 onder de reikwijdte van de taakstellingensystematiek van de Huisvestingwet vallen.

De bijgestelde prognose is berekend aan de hand van het nieuwe aantal personen dat naar verwachting een verblijfsvergunning ontvangt en het aantal vergunninghouders dat naar verwachting op 1 juli 2014 nog in de opvang verblijft om te worden uitgeplaatst. Hierbij zijn de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de instroom van asielzoekers meegenomen.

De huisvestingstaakstelling voor het tweede halfjaar van 2014 is bijgesteld naar 9.250 te huisvesten vergunninghouders.

Gezien de wettelijke systematiek blijven niet-gerealiseerde taakstellingen uit vorige perioden onverminderd van kracht en zullen de hiermee gemoeid zijnde huisvestingsplaatsen alsnog moeten worden geleverd. Mocht er per 1 juli 2014 sprake zijn van een achterstand dan wel voorsprong op de taakstelling van de 1e helft voor 2014, dan zal deze achterstand respectievelijk voorsprong bij de realisering van de gemeentelijke taakstelling voor de tweede helft van 2014 te worden betrokken.

Opgemerkt wordt dat, gebaseerd op het huidige inzicht, gedurende de periode 1 januari tot en met 30 juni 2015 naar verwachting 6.350 nieuwe vergunninghouders van huisvesting in de gemeenten dienen te worden voorzien. Bij deze omvang is geen rekening gehouden met nog voorafgaande aan deze periode van kracht zijnde huisvestingsverplichtingen. De ontwikkelingen rond de instroom van asielzoekers en de inwilliging van asielverzoeken in de komende maanden kunnen nopen tot bijstelling van dit aantal.

Naar boven