Instellings- en mandaatbesluit van de mandaatgroep archieven Rechterlijke Organisatie

De Raad voor de rechtspraak, de besturen van de gerechtshoven, de rechtbanken, de speciale colleges en de directie van Spir-it,

Gelet op de Archiefwet 1995;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De Raad voor de rechtspraak, de besturen van de gerechten en de directies van de landelijke IT organisatie van de Rechtspraak (Spir-it), het Landelijk Diensten Centrum Rechtspraak (LDCR) en het Studiecentrum Rechtspleging (SSR) mandateren bij dit besluit aan een Mandaatgroep een aantal bevoegdheden met betrekking tot hun archiefbescheiden. Deze organisaties worden hierna de zorgdragers genoemd.

  • 2. De leden van de Mandaatgroep worden benoemd door de zorgdragers. De Mandaatgroep bestaat uit de volgende functionarissen:

    Voorzitter: President van een gerecht

    Secretaris: Voorzitter Landelijk Archivarissenoverleg Rechtspraak

    Lid: Een bestuurslid (niet zijnde president) van een gerecht

    Lid: Een vertegenwoordiger van de Raad voor de Rechtspraak.

Artikel 2

De Mandaatgroep is bevoegd tot:

  • a. het opstellen, onderhouden en het namens de zorgdragers ter vaststelling aanbieden van basisselectielijsten (BSD’s) aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

  • b. het vragen om inlichtingen in verband met haar in artikel 3, tweede lid genoemde adviestaak.

  • c. het vertegenwoordigen van de zorgdragers in het overleg met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Raad voor Cultuur, de Erfgoedinspectie, het Openbaar Ministerie, de Algemene Rijksarchivaris en de beheerders van de archiefbewaarplaatsen.

Artikel 3

  • 1. De Mandaatgroep doet voorstellen voor het opstellen van regels voor het archiefbeheer.

  • 2. De Mandaatgroep adviseert de zorgdragers over de naleving van de in de Archiefwet 1995 aan hun opgedragen taken en de gevolgen van ingrijpende ontwikkelingen, zoals digitalisering en grote organisatiewijzigingen, voor het beheer van de archiefbescheiden.

  • 3. De Mandaatgroep neemt kennis van de rapporten van de Erfgoedinspectie over de archieven bij de zorgdragers en draagt zorg voor de afhandeling daarvan.

Artikel 4

De Mandaatgroep brengt jaarlijks rapport uit over zijn werkzaamheden aan de zorgdragers.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Mandaatgroep archieven.

’s-Gravenhage, 21 juni 2014

De Raad voor de rechtspraak, F.C. Bakker Voorzitter

Naar boven