Rijksinpassingsplan transformatorstation 150/380 kV Oostzaan, Ministerie van Economische Zaken

Ingevolge artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Tennet TSO BV heeft het voornemen om vanaf 2014 een uitbreiding te realiseren van het huidige 150/380 kV station Oostzaan.

De uitbreiding van het transformaterstation Oostzaan is nodig voor de (gefaseerde) in bedrijfsname van de verbinding Randstad 380 kV noordring. De uitbreiding is ook nodig om de verwachte groei van de marktvraag naar aansluit- en transportcapaciteit voor windenergie vanuit zee te faciliteren. De uitbreiding van het 150/380 kV station zal aan de oostkant van het huidige station Oostzaan gerealiseerd worden.

Toepassing rijkscoördinatieregeling

Per 1 maart 2009 is een wijziging van de Elektriciteitswet 1998 van kracht geworden, waarbij bevoegdheden zijn verschoven van de provincie en de gemeente naar het Rijk. Op dit transformatorstation is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De minister van Economische Zaken is hierbij aangewezen als projectminister. Deze rijkscoördinatieregeling zorgt ervoor dat alle voor het project benodigde besluiten zoals het rijksinpassingsplan, maar ook de vergunningen en ontheffingen gecoördineerd worden. Dit betekent dat de verschillende besluiten (het rijksinpassingsplan, vergunningen en ontheffingen) die voor een project nodig zijn, tegelijkertijd en in onderling overleg worden genomen. De rijkscoördinatieregeling is ingesteld om het proces te versnellen zonder dat dit ten koste gaat van de zorgvuldigheid van de besluitvorming en van de mogelijkheden voor burgers om hierover hun mening te kunnen geven.

Om de uitbreiding van dit transformatorstation mogelijk te maken moet het bestemmingsplan van de gemeente Oostzaan aangepast worden. Deze aanpassing zal geschieden door middel van een rijksinpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Een rijksinpassingsplan is een ruimtelijk besluit van het Rijk, vergelijkbaar met een bestemmingsplan. Van het rijksinpassingsplan zal een ontwerp worden opgesteld en eenieder zal in de gelegenheid worden gesteld zijn zienswijze te geven op dit ontwerp. Ditzelfde geldt voor de voor het station benodigde vergunningen en ontheffingen, ook deze zullen in ontwerp tegelijk met het ontwerp van het rijksinpassingsplan ter inzage worden gelegd. De zienswijzeprocedure zal naar verwachting november 2014 starten. De exacte datum zal bekend worden gemaakt via een advertentie, onder andere in dit blad, en op de website www.bureau-energieprojecten.nl.

Opwaardering huidige 380kV verbinding

Tussen de 380 kV stations Beverwijk en Oostzaan staat een 380 kV verbinding met twee circuits waarvan momenteel nog één circuit op een lager spanningsniveau (150 kV) bedreven wordt. Het is noodzakelijk om dit circuit ook op het spanningsniveau van 380 kV te gaan bedrijven. De toestemming voor het transporteren op 380 kV is al in de jaren ‘60 op basis van de concessie aan de Provincie Noord-Holland verleend.

Informatieavond

De ministers van EZ en IenM organiseren in samenwerking met TenneT TSO BV een inloopavond om het voornemen met betrekking tot de aanpassing van het transformatorstation en de opwaardering van de 380 kV verbinding toe te lichten en informatie te geven over de verdere procedure. U bent welkom om op deze avond vragen te stellen en informatie te vergaren.

Deze inloopavond wordt gehouden op:

  • Dinsdag 24 juni 2014, Centrumcomplex de Kunstgreep (theaterzaal), Kerkbuurt 4 Oostzaan

  • Donderdag 26 juni 2014, Centrumcomplex de Kunstgreep (theaterzaal), Kerkbuurt 4 Oostzaan

Van 19.00 tot 21.00 uur is de zaal open. Medewerkers van de ministeries van EZ en IenM en van TenneT zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Nadere informatie

Mocht u op dit moment vragen hebben over dit project, dan kunt u daarvoor contact opnemen met mevrouw S. van Weyenberg-Quik van het ministerie van EZ, telefoon 070-379 63 93. Meer informatie is ook te vinden op www.randstad380kv-noordring.nl/verbinding-oostzaan-beverwijk.

Naar boven