Bestuursreglement van de Rechtbank Noord-Nederland

Zoals na wijziging vastgesteld op 25 april 2014

Artikel 1. Zittingsplaatsen en zetel van het gerechtsbestuur

De Rechtbank Noord-Nederland heeft de volgende zittingsplaatsen:

  • a. zittingsplaats Groningen, tevens zetel van het bestuur;

    Guyotplein 1, 9712 NX Groningen

  • b. zittingsplaatsen Assen en Leeuwarden (zittingsplaats met griffiefunctie);

    Brinkstraat 4, 9401 HZ Assen

    Zaailand 102, 8911 BN Leeuwarden

Artikel 2. Openingstijden griffies

De griffies van het gerecht zijn in de zittingsplaatsen Groningen, Assen en Leeuwarden geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Artikel 3. Organisatiestructuur

Het gerecht is onderverdeeld in de navolgende organisatorische eenheden:

  • a. het bestuur;

  • b. de afdelingen bestuursrecht, privaatrecht en strafrecht en de afdeling bedrijfsvoering; de afdelingen zijn onderverdeeld in teams.

Artikel 4. Indeling in kamers en vaststelling van de bezetting

  • 1. Het bestuur stelt jaarlijks per 1 januari een overzicht vast welke categorieën zaken door elk van de afdelingen en teams worden behandeld. Het schema wordt gepubliceerd op www.rechtspraak.nl en ligt op iedere zittingsplaats van het gerecht ter inzage.

  • 2. Het bestuur stelt jaarlijks per 1 januari de bezetting van de afdelingen en teams vast, welke afdelingen en teams enkelvoudige en meervoudige kamers vormen.

    Het gerecht kent enkelvoudige en meervoudige kamers voor de behandeling van zaken als bedoeld in de artikelen 46 tot en met 48 en 50 tot en met 53 van de Wet op de rechterlijke organisatie. Degenen die deel uitmaken van een afdeling of een team dat is belast met de behandeling van zaken als bedoeld in evengenoemde artikelen 46 tot en met 48 en 50 tot en met 53 van de Wet op de rechterlijke organisatie, zijn aangewezen als lid van de enkelvoudige en meervoudige kamers, bedoeld in die artikelen.

  • 3. Tussentijdse wijzigingen in het overzicht, bedoeld in het eerste lid, worden door het bestuur binnen een maand na de wijziging in het schema verwerkt.

  • 4. Teams kunnen, in afwijking van de gepubliceerde indeling, incidenteel onderscheidenlijk tijdelijk worden belast met de behandeling van een zaak of zaken uit een andere afdeling of ander team, indien dit als gevolg van bezettingsproblemen, om opleidingsredenen, vanwege bijzondere kennis, of om enige andere reden noodzakelijk en/of nuttig wordt geoordeeld. Afdelingsvoorzitters oefenen deze bevoegdheid uit met betrekking tot de indeling binnen hun afdeling. Het bestuur is in overige gevallen bevoegd en kan zijn bevoegdheid mandateren aan afdelingsvoorzitters.

Artikel 5. Toedeling van zaken

  • 1. In de afdelingen en teams worden roosters gemaakt. Rechters worden daarin ingedeeld afhankelijk van de omvang van hun aanstelling en de werkbelasting die met de behandeling van de onderscheiden categorieën zaken en zittingen is gemoeid.

  • 2. Bij de inroostering van rechters op de onderscheiden categorieën van zaken en zittingen wordt onder meer zoveel mogelijk rekening gehouden met:

    • a. de algemene rechterlijke ervaring die voor de behandeling van een bepaalde soort zaken of zaak wordt geëist;

    • b. de specifieke kennis en/of ervaring op een bepaald rechtsgebied die voor de behandeling van een bepaalde soort zaken of zaak wordt geëist;

    • c. individuele omstandigheden die van invloed zijn op de inzetbaarheid van de rechter.

  • 3. De naam/namen van de behandelend rechter(s) zijn, voor zover al niet in de oproep vermeld, uiterlijk vanaf twee weken voor de aanvang van de zitting door belanghebbenden bij het gerecht op te vragen. Van zittingen met een oproepingstermijn korter dan twee weken wordt/worden direct aan partijen de naam/namen van de behandelend rechter(s) bekend gemaakt,onverminderd noodzakelijke wijzigingen op het laatste moment. Belanghebbenden kunnen kort voor de aanvang van de zitting bij de bode navragen of er wijzigingen zijn in de rechterlijke bezetting die nog niet eerder bekend waren gemaakt.

Artikel 6. Bevordering van juridische kwaliteit en uniforme rechtstoepassing

  • 1. Het bestuur heeft het kwaliteitsbeleid van het gerecht vastgelegd in een of meer afzonderlijke documenten.

  • 2. Het bestuur bevordert de juridische kwaliteit en de uniforme rechtstoepassing en voert daartoe periodiek – en wel tenminste een maal per jaar – overleg met door de gerechtsvergadering aangewezen afvaardigingen op de terreinen van privaatrecht, strafrecht en bestuursrecht.

Artikel 7. Externe gerichtheid en externe contacten

  • 1. Het bestuur richt een voorziening in voor de externe oriëntatie en advies, onder de benaming van Raad van Advies Rechtbank Noord-Nederland. De taken en de samenstelling van de Raad worden geregeld in een afzonderlijk reglement.

  • 2. Het bestuur overlegt periodiek – en steeds ten minste eenmaal per jaar – met in ieder geval de volgende externe overlegpartners:

    • A. de deken respectievelijk de Raad van Toezicht van de orde van advocaten in het arrondissement;

    • B. de hoofdofficier van Justitie

    • C. een overheidsorganisatie dan wel een aan de overheid gerelateerde organisatie, die zich in het Noorden van Nederland richt op samenwerking in de breedste zin;

    • D. een overheidsorganisatie dan wel een aan de overheid gerelateerde organisatie, die belast is met de uitvoering van de Wet gebruik Friese taal (Wet van 2 oktober 2013, houdende regels met betrekking tot het gebruik van de Friese taal in het bestuurlijk verkeer en in het rechtsverkeer).

  • 3. Het bestuur besteedt in het jaarverslag, bedoeld in artikel 35, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie, aandacht aan:

    • a. de wijze waarop het bestuur bij de beleidsvorming en de beleidsuitvoering acht heeft geslagen op hetgeen leeft in de maatschappij;

    • b. de wijze waarop het bestuur bij de beleidsvorming en de beleidsuitvoering acht heeft geslagen op hetgeen in de in voorziening, bedoeld in het eerste lid, is opgemerkt en geadviseerd.

Artikel 8. Slotbepalingen

Dit reglement is vastgesteld door het gerechtsbestuur op 25 april 2014. Dit reglement komt in de plaats van het bestuursreglement van 3 januari 2013, welk reglement na wijziging is vastgesteld op 21 maart 2013.

Dit reglement wordt gepubliceerd in de Staatscourant en treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van publicatie.

Groningen, 25 april 2014

Het bestuur van de Rechtbank Noord-Nederland Namens deze: D.J. Keur, President

Naar boven