Logo Gelderland
Terinzagelegging ontwerp-Structuurvisie Windenergie Gelderland (Windvisie), Gelderland

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 22 april 2014 de ontwerp- Structuurvisie Windenergie Gelderland (Windvisie) (NL.IMRO.9925.SVOVh1Wind-ontw) vastgesteld.

Achtergrond

Windenergie levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie die de provincie Gelderland voor ogen heeft om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Gelderland heeft, net als alle andere provincies in Nederland, afspraken gemaakt met het Rijk over de te realiseren megawatts windenergie in deze provincie. Voor Gelderland betekent dit tenminste 230,5 megawatt (MW) aan op te wekken windenergie. Dat is goed voor minimaal 140.000 huishoudens. Met de Windvisie geeft de provincie invulling aan deze opgave.

Nieuw beleid

De Windvisie beschrijft het windenergie-beleid van de provincie Gelderland. In de Omgevingsvisie zijn de bestaande locaties voor windenergie en de locaties waar al planvorming voor bestaat opgenomen. Een totaal van 170 MW. Voor de aanvullende locaties is op verzoek van de Provinciale Staten draagvlak gezocht bij gemeenten. Dit heeft geresulteerd in aanvullende locaties voor in totaal 82 MW, die middels deze Windvisie kunnen worden vastgelegd. Daarnaast wordt algemeen beleid ten aanzien van windenergie nader uitgewerkt zoals aangekondigd in de Omgevingsvisie. Het gaat dan specifiek om het borgen van draagvlak en beleid ten aanzien van solitaire en kleine windturbines. De Windvisie is hiermee tevens de eerste actualisering van de Omgevingsvisie. De Windvisie heeft geen consequenties voor de Omgevingsverordening. Deze wordt derhalve niet geactualiseerd.

Terinzagelegging

De ontwerp- Structuurvisie Windenergie Gelderland (Windvisie) ligt van 14 mei 2014 tot en met 27 juni 2014 ter inzage.

De Windvisie is als digitaal plan te raadplegen op de provinciale website www.gelderland.nl/windvisie. De bijbehorende documenten zijn daar als pdf-bestand te downloaden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de Windvisie op papier in te zien in het informatiecentrum van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem. Het informatiecentrum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30-16.30 uur.

Procedure zienswijze

Tijdens de bovengenoemde periode kan een ieder zijn/haar zienswijze naar voren brengen op de Windvisie. Wij nodigen u van harte uit om uw zienswijze digitaal uit te brengen via www.gelderland.nl/windvisie.

U kunt uw reactie ook schriftelijk of mondeling naar voren brengen. De schriftelijke reacties moeten worden gericht aan:

Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland

Postbus 9090

6800 GX Arnhem

Onder vermelding van ‘reactie Windvisie Gelderland, zaaknummer 2014-007388’’.

U kunt uw reactie ook mailen naar: post@gelderland.nl.

Degene die gebruik wenst te maken van de mogelijkheid mondeling te reageren kan gedurende de periode van ter inzage legging op maandag en donderdag tussen 9.00 – 15.30 uur contact opnemen met mevrouw Verginia Roos, (026) 359 94 14.

Inspraak via de website verdient de voorkeur.

Informatie(avonden)

Voor meer informatie over de Windvisie kunt u contact opnemen met mevrouw Verginia Roos, (026) 359 94 14.

De informatieavonden over de Windvisie vinden plaats in Harderwijk op 3 juni 2014, in de omgeving van Geldermalsen en in de omgeving van Wijchen op nog nader te bepalen data. Nadere informatie over deze avonden wordt op de website van de provincie Gelderland bekend gemaakt (www.gelderland.nl/windvisie).

Arnhem, 7 mei 2014

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven