Logo HeerhugowaardVerkeersbesluit kruising Stationsweg-Umbriëllaan-Stationsplein

Datum: 6 mei 2014

Onderwerp: verkeersbesluit voor de kruising Stationsweg-Umbriëllaan-Stationsplein.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers; het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

en is het gewenst de kruising Stationsweg- Umbriëllaan - Stationsplein aan te passen: het gaat om de volgende maatregelen:

  • a)op de Stationsweg, ter hoogte van de kruising met de Industriestraat een microtonde aan te leggen. Op dit moment hebben deze kruisende wegen voorrang op de Stationsweg. Een microtonde is een rotonde met een zodanig kleine doorsnede dat het middeneiland volledig overrijdbaar moet zijn om grote voertuigen te kunnen laten passeren Zodoende wordt het bord D1 achterwege gelaten omdat deze niet past op het middeneiland, maar op enige afstand voor de rotonde wordt bord J9 geplaatst. Bij de rotonde komt alleen bord B6, die zo nodig gecombineerd wordt met bord L2. Op de plekken waar naast de fietsoversteek ook een oversteekplaats voor voetgangers is wordt deze uitgevoerd met verkeersbord L2 en zebramarkering.

  • b)op de Umbriëllaan wordt op enige afstand van de kruising een versmalling aangebracht waar één voertuig tegelijk door kan. Met de borden F5 en F6 wordt de voorrang geregeld; verkeer komend vanaf het Stationsplein heeft voorrang.

Met het bovenstaande wordt beoogd de veiligheid van de fietsers over de Stationsweg, die door wijziging van het wegprofiel van de Stationsweg het karakter krijgt van een fietsstraat (deze wijziging is niet verkeersbesluitplichtig, maar zal worden aangeduid met informatieve verkeersbord L1002) te vergroten. De Stationsweg is op dit gedeelte een belangrijk onderdeel van de hoofdfietsstructuur en deze wordt verder versterkt door de aanleg van een fietsbrug over de N242 aan de westzijde. In het gemeentelijke verkeer- en vervoerplan is aangegeven dat bij kruisingen van de hoofdfietsstructuur met wegen die niet behoren tot het hoofdwegennet (auto) voorrang voor fietsers mogelijk en wenselijk is. Het eenvoudig omdraaien van de voorrang is vanwege beperkt zicht en de onmogelijkheid van het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen vanwege de grondslag en nabijheid van niet-onderheide woningen, niet veilig. Zodoende is gezocht naar een alternatieve kruisingsvorm die recht doet aan de (toekomstige) verkeersstromen en is deze kruisingsvorm een goed alternatief.

Met het éénrichtingsverkeer op de Handelsstraat wordt beoogd de al als zodanig ingerichte gewenste rijrichting (door middel van onder een hoek gestoken parkeerplaatsen) ook vast te leggen. Met de maatregel onder b) wordt beoogd de snelheid van het verkeer op de Umbriëllaan, wat deze kruising nadert en daar beperkt zicht heeft te temperen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

Belangenafweging ( Awb-procedure )

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn 4 zienswijzen ingediend. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn de volgende wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit doorgevoerd:

  • Het besluit is opgesplitst in twee afzonderlijke besluiten; voor de kruising Stationsweg-Umbriëllaan-Stationsplein is een apart besluit voorzien.

  • De maatregel onder a) is op details aangepast naar aanleiding van een nieuw ontwerp voor de kruising

  • De maatregel onder b) is toegevoegd.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om

  • a)op de kruising van de Stationsweg met de Umbriëllaan/Stationsplein een microtonde aan te leggen.

  • a)Op de Umbriëllaan wordt een versmalling aangebracht met een voorrangsregeling, verkeer komend vanaf het Stationsplein heeft voorrang.

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstukken D Rijrichting, B Voorrang, F Overige geboden en L Informatie

Bordnummer Omschrijving

D1 Rotonde, verplichte rijrichting (bord wordt niet geplaatst)

B6 Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg

L2 Voetgangersoversteekplaats

L1002 Fietsstraat

F5 / F6 Verbod voor bestuurders door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting / Bestuurders uit tegengestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan

Mededelingen

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • Uw naam en adres

  • Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

  • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

  • De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven