Logo Alphen aan den Rijn
Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan N207-Noord en Compensatieplan weidevogelgebied verbreding N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden, Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken bekend dat de gemeenteraad op 10 april 2014 heeft besloten het bestemmingsplan N207-Noord gewijzigd vast te stellen. Daarnaast heeft de raad besloten het Compensatieplan weidevogelgebied verbreding N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden vast te stellen.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

Het plangebied is gelegen aan de noordzijde van de bebouwde kom van gemeente Alphen aan den Rijn, liggend tegen de gemeentegrens met Kaag en Braassem. Meer specifiek gaat het om het gedeelte vanaf de kruising Eisenhowerlaan-Herenweg tot halverwege de provinciale weg richting kruising met de Kruisweg (N446).

Wat houdt het bestemmingsplan in?

De provincie Zuid-Holland bereidt momenteel de reconstructie van de N207 voor om de doorstroming van het verkeer op het deel tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden te verbeteren. Met de vaststelling van het bestemmingsplan wordt de verbreding van de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden, voor zover betrekking hebben op grondgebied van de gemeente Alphen aan den Rijn, planologisch gemaakt. Hierbij gaat het om het kruispunt met de Kruisweg om een 2*2 rijbaan met daarnaast aan beide zijden een busbaan.

MER

In het kader van de bestemmingsplanprocedure is een milieueffectrapportage opgesteld (MER). In het MER staat weergegeven wat de effecten zijn van de voorgenomen activiteit. Het MER is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd.

Compensatieplan

Als gevolg van de verbreding van de N207 is sprake van beperkt extra ruimtebeslag en een toename van verstoring in weidevogelgebied. Op basis van de omvang van het verstoord areaal en de mate van aantasting is aan de hand van de provinciale beleidsregel de compensatieopgave bepaald. Voor de verbreding van de N207 tussen Alphen en de Kruisweg dient de provincie Zuid-Holland 0,38 ha aan belangrijk weidevogelgebied te compenseren. Gelet op de beperkte omvang van het verlies aan weidevogelgebied zal initiatiefnemer conform de beleidsregel deze compensatie door middel van een storting in het Groenfonds van de provincie afkopen. ln verband hiermee wordt een compensatieovereenkomst gesloten tussen initiatiefnemer (CS) en de gemeente.

Wanneer en waar kunt u het bestemmingsplan en compensatieplan met bijbehorende stukken inzien?

Iedereen kan het bestemmingsplan met bijbehorende stukken (waaronder het compensatieplan) inzien van 8 mei 2014 tot en met 18 juni 2013 bij:

  • de ontvangstbalie in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn geopend op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur, op vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur;

U kunt het bestemmingsplan ook digitaal inzien op www.alphenaandenrijn.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl. De planidentificatienummer op www.ruimtelijkeplannen.nl voor het bestemmingsplan is: NL.IMRO.0484.B110N207noordaadr-VA01

Hoe kunt u reageren?

Gedurende bovengenoemde periode bestaat de mogelijkheid om beroep in stellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De beroepsmogelijkheid staat open voor:

  • belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, dan wel kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • belanghebbenden voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Belanghebbenden kunnen ook, gedurende bovengenoemde periode, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Op basis van artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen deze termijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zullen zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit houdt onder andere in dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Naar boven