Logo LittenseradielVerkeersbesluit: 'Geregelde voorrang fietsdoorsteek Van Sminialeane Wommels'

Onderwerp:

1: Voorrangsregeling tussen aansluiting fietsdoorsteek fietspad Wommels Easterein en Van Sminialeane .

Bevoegdheid:

De gemeenteraad heeft op 23 januari 2012 het Gemeentelijke Verkeer en Vervoerplan Littenseradiel (GVVP) vastgesteld. Daarmee geeft het gemeentebestuur richting aan te nemen beslissingen inzake verkeer en vervoer.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel is op basis van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet (WVW0 1995 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

Op basis van Artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gevoerd met de politie over de wenselijkheid en het instellen van deze maatregel.

De Van Sminialeane en het fietspad Wommels – Easterein is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Littenseradiel.

Overwegingen:

De gemeente Littenseradiel kent een groot areaal aan fietspaden. Er is onderscheid in de zogenaamde utilitaire paden en recreatieve paden. De utilitaire paden zijn de fietspaden die parallel langs een ‘gebiedsontsluitingsweg’(GOW 80 km/uur) of een ‘erftoegangsweg’(ETW 60 km/uur) lopen. De recreatieve paden lopen dwars door de landerijen of volgen de kade van een vaart. Deze recreatieve paden zijn vaak smaller dan de utilitaire paden. De utilitaire paden worden vaak gebruikt voor woon-werk/school verkeer. Deze vaak vrijliggende fietspaden komen uiteindelijk weer op de openbare weg uit of kruisen een openbare weg. Dit zijn de locaties waar het fietsverkeer zich weer mengt met het overige verkeer. Bij deze locaties moet duidelijk zijn hoe het verkeer zich dient te gedragen.

Sinds 1 mei 2001 moet ook aan fietsers, bromfietsers, bestuurders van invalidenvoertuigen, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, kortom aan alle bestuurders die op kruispunten van wegen van gelijke orde van rechts komen, voorrang worden verleend. Deze regel past binnen de gelijkwaardigheid van weggebruikers binnen een verblijfsgebied.

Het alsnog regelen van de voorrang in verblijfsgebieden is voor wat betreft 60 km/uur gebieden (waar er duidelijk verschil is in intensiteit en uitstraling) geen probleem. Voor wat betreft 30 km/uur-gebieden is het regelen van de voorrang alleen toegestaan bij rotondes en bij bepaalde specifieke kruispunten.

Voor de fietspaden die parallel aan een doorgaande weg liggen is het belangrijk dat duidelijk is hoe de voorrang geregeld is. De weg tussen Wommels en Easterein is in het GVVP een gebiedsontsluitingsweg (80 km/uur) en van een hogere wegcategorie dan een fietspad. Verkeer op een gebiedsontsluitingsweg heeft dan ook voorrang op het verkeer dat van de zijwegen komt, waaronder fietspaden. Dit verkeersbesluit dient er toe om door middel van verkeersborden en zogenaamde haaientanden op het wegdek bij de aansluiting van het fietspad op de Van Sminialeane de voorrang te regelen. Bestuurders op het fietspad dienen voorrang te verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

Besluit:

1: door plaatsing van bord B06 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 én door het aanbrengen van haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 te gebieden dat op het onderstaande pad voorrang wordt verleend aan alle bestuurders op de kruisende weg:

-Fietsdoorsteek fietspad Wommels – Easterein, aansluiting fietspad op de Van Sminialeane (gelegen naast nr. 46) buiten de bebouwde kom van Wommels.

Wommels, 8 april 2014,

burgemeester en wethouders van Littenseradiel,

, burgemeester.

, secretaris.

Procedure:

Het college heeft op deze procedure de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Voorafgaand aan dit verkeersbesluit hebben zij een ontwerpverkeersbesluit genomen, dat van 31 januari 2014 tot en met 13 maart 2014 ter inzage heeft gelegen. Belanghebbenden konden gedurende deze periode tegen het ontwerpbesluit mondeling of schriftelijk hun zienswijze kenbaar maken. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Het verkeersbesluit van 8 april ligt van 9 mei tot en met 19 juni 2014 ter inzage. Tegen het verkeersbesluit kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Een beroepsschrift bij de Rechtbank Noord-Nederland (afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AG Groningen) tegen het verkeersbesluit kan gedurende de terinzagetermijn alleen nog worden ingediend door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht hun zienswijze tegen het ontwerpbesluit bij burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt.

Een kopie van dit ontwerpbesluit wordt gezonden aan:

Politie Friesland, district Sneek A5, veiligheidsregio Bolsward, postbus 269 8901 BB te Leeuwarden,

Naar boven