Logo Sittard-GeleenGemeente Sittard-Geleen - Verkeersbesluit voor niet instellen tijdelijk eenrichtingsverkeer Stationsplein ivm maatregelen Rijksweg Noord - Sittard

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen maken onderstaande verkeersmaatregelen bekend voor het niet instellen van tijdelijk eenrichtingsverkeer op het Stationsplein Sittard in verband met tijdelijke maatregelen Rijksweg Noord.

V erkeers maatregel en

Verwijderen of afplakken van de bestaande bebording bij het Stationsplein:

1. Op het Stationsplein (achter de kruising met de Bergstraat) verwijderen van

het bord ‘Eenrichtingsweg’ (bord: C03) met de onderborden ‘Uitgezonderd

Lijnbussen’ en ‘Uitgezonderd Fietsers en Bromfietsers’ (bord OB 54).

  • 1.Op het Stationsplein (ter hoogte van de taxistandplaats) verwijderen van twee maal het bord ‘Eenrichtingsweg’ (bord C04) met het onderbord ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB54).

  • 2. Op het Stationsplein twee maal het bord verwijderen ‘Eenrichtingsweg, deze richting gesloten’ (bord: C02) met als onderborden ‘Uitgezonderd Lijnbussen’ en ’Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB54). Bij het bord bij de kruising met de Walramstraat tevens het onderbord ‘na 100 m’ verwijderen.

Verwijderen of afplakken van de bestaande bebording bij de Rijksweg Noord:

  • 1.In de Brandstraat: Afplakken bord ‘Voetpad’ (bord G07).

  • 2.In de Parklaan: Afplakken bord ‘Gesloten voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen’ (bord C06) met onderborden.

Aanbrengen bebording:

  • 1.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met de Wilhelminastraat) het bord plaatsen ‘Eenrichtingsweg, deze richting gesloten’ (bord: C02) met als onderborden ‘Uitgezonderd Fietsers en Bromfietsers’ (bord OB54), ‘m.u.v. bouwverkeer’ en ‘na 100 m’ (bord OB401-100).

  • 2.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met de Steenweg/Voorstad) het bord plaatsen ‘Eenrichtingsweg, deze richting gesloten’ (bord: C02) met als onderborden ‘m.u.v. bouwverkeer’en ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB 54).

  • 3.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de ingang van het werkvak) het bord plaatsen ‘Stop’ (bord B07).

  • 4.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met de Walramstraat) het bord plaatsen ‘Eenrichtingsweg’ (bord: C03) met als onderborden ‘m.u.v. bouwverkeer’ en ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB 54).

  • 5.Op de Walramstraat (ter hoogte van de kruising met de Rijksweg Noord) het bord plaatsen ‘Verplichte rijrichting rechtsaf’ (bord D05r) met als onderbord ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB54) en het bord ‘Verleen voorrang’ (bord B06).

  • 6.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met de Walramstraat) het bord plaatsen ‘Verplichte Rijrichting’ (bord C04) met als onderbord ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers (bord OB54)

  • 7.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met Linde) het bord plaatsen ‘Verplichte rijrichting rechtdoor’ (bord: D04) met als onderbord ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB54).

  • 8.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met Linde) het bord plaatsen ‘Eenrichtingsweg, deze richting gesloten’ (bord C02) met als onderbord ‘Uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (bord OB 54).

  • 9.Op de Linde (ter hoogte van de kruising met de Rijksweg Noord) het bord plaatsen ‘Verplichte rijrichting rechtsaf’ (bord D05r).

  • 10.Op de Linde (ter hoogte van de uitgangen van het werkvak) de borden plaatsen ‘Stop’ (bord B07) en ‘Verplichte rijrichting rechtdoor’ (bord D04).

  • 11.Op de Linde (ter hoogte van de kruising met de Haspelsestraat) het bord plaatsen ‘Geslotenverklaring in beide richtingen’ (bord C01) met als onderbord ‘m.u.v. bouwverkeer en bewoners Linde’.

  • 12.Op de Linde het bord plaatsen ‘Eenrichtingsweg’ (bord C03) met als onderbord ‘Uitgezonderd Fietsers en Bromfietsers’ (bord OB 54).

  • 13.Op de Rijksweg Noord (ter hoogte van de kruising met de Linde) het bord plaatsen ‘Maximumsnelheid 30 km/uur’ (bord A0130).

  • 14.Op de Haspelsestraat (ter hoogte van de kruising met de Voorstad/Brandstraat) het bord plaatsen ‘Geslotenverklaring in beide richtingen’ (C01) met onderbord ‘Uitgezonderd bestemmingsverkeer’ en onderbord ‘Uitgezonderd Fietsers’ (bord OB 52).

  • 15.Op het pad langs de gracht (ter hoogte van de kruising met de Deken Tijssenstraat) het bord plaatsen ‘Geslotenverklaring in beide richtingen ’ (C01) met als onderbord ‘Uitgezonderd bestemmingsverkeer’, en het onderbord ‘Uitgezonderd Fietsers’ (bord OB 52) en het bord ‘Verleen voorrang’ (bord B06).

  • 16.Op de doorgang tussen het pad langs de gracht en de Haspelsestraat (ter hoogte van de 2 sluizen met 1,2 m vrije ruimte) plaatsen van twee borden ‘Verboden voor Fietsers’ (C014).

Op het kaartje is de situering van de verkeersmaatregelen op het Stationsplein aangegeven.

Op situatietekening met kenmerk 226402/007 versie 11, behorend bij het verkeersbesluit is de situering van de verkeersmaatregelen bij de Rijksweg Noord aangegeven.

Overwegingen

In augustus 2013 is een verkeersbesluit genomen. Vanaf half augustus tot eind oktober 2013 heeft er eenrichtingsverkeer op het Stationsplein Sittard plaatsgevonden. In dezelfde periode was er eenrichtingsverkeer op de Rijksweg Noord.

In het in augustus 2013 genomen verkeersbesluit werd ervan uitgegaan dat door het instellen van eenrichtingsverkeer op de Rijksweg Noord er ook op het Stationsplein in één richting gereden diende te worden om de verkeersdruk op het Stationsplein te beperken.

Uit monitoring is inmiddels gebleken dat de stijging van het aantal motorvoertuigen op het Stationsplein minimaal was, maar dat het eenrichtingsverkeer hier wel andere problemen opleverde. Voorgesteld wordt dan ook om in de periode augustus 2014 – medio 2016 geen gelijktijdig eenrichtingsverkeer in te stellen op het Stationsplein in Sittard.

In overleg met de belanghebbende ondernemers is verder besloten om van begin november 2013 tot augustus 2014 de Rijksweg Noord opnieuw in twee richtingen open te stellen. Vanaf augustus 2014 tot medio 2016 zal het opnieuw noodzakelijk zijn op de Rijksweg Noord eenrichtingsverkeer in te stellen.

De in dit verkeersbesluit genoemde maatregelen zullen naar verwachting ingaan augustus 2014 en duren tot medio 2016.

Uit het oogpunt van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, goede doorstroming op (gebiedsontsluitings)wegen, de bescherming van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan, het waarborgen van de vrijheid van verkeer, alsmede het voorkomen van door verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder en schade zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, sub a t/m d, artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994 wordt het blijvend noodzakelijk geacht om op het deel van de Rijksweg Noord, Sittard, tussen Voorstad en Linde van augustus 2014 tot medio 2016 eenrichtingsverkeer in te stellen. Het eerder ingestelde eenrichtingsverkeer op het Stationsplein van augustus 2014 tot medio 2016 gaat niet door.

Het Stationsplein en de Rijksweg Noord zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en liggen binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

Het werkvak voor de realisatie Ligne neemt van augustus 2014 tot medio 2016 een deel van de rijbaan in noordelijke rijrichting van de Rijksweg Noord in beslag. Het overblijvende deel van de Rijksweg is te smal voor tweerichtingenverkeer waardoor het invoeren van eenrichtingsverkeer noodzakelijk is.

Bouwondernemingen moeten op de bouwplaats de veiligheid van hun werknemers kunnen waarborgen. Om die reden hebben zij om de huidige opstelling van het werkvak verzocht.

Het verkeer in noord-zuidrichting kan via de Rijksweg Noord. De bewoners en bedrijven langs de Rijksweg Noord blijven na instellen van het eenrichtingsverkeer goed bereikbaar.

De omrijafstanden die als gevolg van het eenrichtingsverkeer ontstaan zijn voor automobilisten beperkt en acceptabel.

Voor weggebruikers in zuid-noordrichting is een adviesroute aangegeven via verkeersontsluitingswegen. Deze loopt via Holleweg, Bergerweg, Poststraat, Geerweg, Klaverstraat, Lupinestraat, Tunnelstraat en Elisabeth van Barstraat.

Het eenrichtingsverkeer geldt niet voor fietsers en bromfietsers. Hierdoor ontstaan voor fietsers en bromfietsers geen (ongewenste) omrijafstanden.

Uiteraard brengen bouwactiviteiten van een dergelijke omvang ook verkeerstechnisch overlast met zich mee. Dit is helaas niet te vermijden.

Inzage en bezwaar

Wilt u het verkeersbesluit met alle bijbehorende stukken inzien? Dat kan van donderdag 1 mei2014 tot en met woensdag 11juni 2014. Bij de balie Vergunningen in de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Afspraak maken kan ook: van maandag t/m donderdag van 12.00 tot 17.00 uur en donderdag van 17.00 tot 19.00 uur.

Indien u als belanghebbende het niet eens bent met de inhoud van dit besluit, kunt u hiertegen gedurende de ter inzagelegging een bezwaarschrift indienen. Stuur uw bezwaarschrift naar het college van B&W, Postbus 18, 6130 AA  SITTARD. Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste het volgende bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en de gronden van het bezwaar.

Naar boven