Opname meetinstrumenten in openbaar register Zorginstituut Nederland, College voor Zorgverzekeringen

Referentie 2014034183

Publicatie ten behoeve van de Staatscourant i.v.m. het openbaar register van Zorginstituut Nederland

Mededeling: Opname meetinstrumenten in openbaar register Zorginstituut Nederland

Met ingang van 1 april 2014 is het openbaar register van Zorginstituut Nederland bedoeld artikel 66b, eerste lid van de Zorgverzekeringswet geopend. Zorginstituut Nederland neemt vanaf 1 april 2014 professionele standaarden (kwaliteitsstandaarden) en meetinstrumenten op in dit register.

Het openbaar register van Zorginstituut Nederland is te raadplegen op de website van het Zorginstituut: www.zorginstituutnederland.nl.

In de Regeling aanleveren kwaliteitsinformatie Zorginstituut Nederland heeft de minister van VWS Zorginstituut Nederland per 1 april 2014 aangewezen als de instantie waar zorgaanbieders de informatie over de kwaliteit van verleende zorg, als bedoeld in artikel 66d, eerste en tweede lid Zorgverzekeringswet moeten aanleveren.

Zorgaanbieders moeten de informatie over de kwaliteit van verleende zorg rapporteren op basis van meetinstrumenten die zijn opgenomen in het openbaar register van Zorginstituut Nederland (artikel 66d, tweede lid Zorgverzekeringswet). Meetinstrumenten zijn een middel waarmee een indicatie kan worden verkregen van de kwaliteit van de geleverde zorg. Het begrip meetinstrumenten is de verzamelnaam voor kwaliteitsindicatoren en cliëntvragenlijsten. De meetinstrumenten die Zorginstituut Nederland opneemt in het openbaar register voldoen aan de eisen die in het Toetsingskader (de beleidsregel, genoemd in artikel 66b, tweede lid Zorgverzekeringswet) worden gesteld. De handhaving van het aanleveren van kwaliteitsinformatie door zorgaanbieders aan Zorginstituut Nederland is in handen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Zorgaanbieders kunnen de meetinstrumenten die zich tot hen richten en op basis waarvan zij aan het Zorginstituut moeten rapporteren raadplegen en downloaden uit het openbaar register op de genoemde website van Zorginstituut Nederland. De meetinstrumenten liggen ook ter inzage op het kantoor van Zorginstituut Nederland of zijn schriftelijk op te vragen bij Zorginstituut Nederland, postbus 320, 1110 AH Diemen.

Naar boven