Onttrekking aan het openbaar verkeer van een negental bij het Rijk in beheer en onderhoud zijnde oversteekplaatsen op rijksweg N48 in de gemeenten Hardenberg en De Wolden, Rijkswaterstaat

KENNISGEVING

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt, gelet op het bepaalde in artikel 3:42, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht, het volgende bekend.

De N48 is een stroomweg van Hoogeveen tot Ommen met een toegestane snelheid van 100 km/uur. De weg kenmerkt zich door diverse gelijkvloerse oversteken. Mede hierdoor wordt de weg als zeer onveilig ervaren. Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met de provincies Drenthe en Overijssel en de gemeenten Hoogeveen, Hardenberg, De Wolden en Ommen het project ‘realiseren vier (landbouw)tunnels N48’ opgezet teneinde de verkeersveiligheid te verbeteren door de realisatie van vier landbouwtunnels als veilig alternatief om de weg te kruisen. Daardoor kan een negental oversteken worden opgeheven. Er zijn al drie tunnels gerealiseerd en opengesteld. De verwachting is dat in juni 2014 de laatste tunnel gereed zal zijn.

Ter bevordering van de verkeersveiligheid en in overeenstemming met de vigerende richtlijnen in het kader van het ‘Duurzaam Veilig Verkeer’-beleid van het Rijk is het wenselijk om de volgende nabij de landbouwtunnels gelegen oversteekplaatsen, op rijksweg N48 in de gemeenten Hardenberg en De Wolden, aan het openbaar verkeer te onttrekken:

  • 1) oversteekplaats ter hoogte van de Maatschappijwijk, nabij hm 100,4, in de gemeente Hardenberg;

  • 2) oversteekplaats ter hoogte van buurtschap Ommerschans, tussen hm 101,6 en 101,7, in de gemeente Hardenberg;

  • 3) oversteekplaats ter hoogte van de Dennenweg, buurtschap Linde, nabij hm 108,2, in de gemeente De Wolden;

  • 4) oversteekplaats ter hoogte van Nolde Zuid, buurtschap Nolde, tussen hm 106,5 en 106,6, in de gemeente De Wolden;

  • 5) oversteekplaats ter hoogte van buurtschap Schottershuizen, nabij hm 109,4, in de gemeente De Wolden;

  • 6) oversteekplaats ter hoogte van de Zuiderweg, buurtschap Schottershuizen, tussen hm 110,1 en 110,2, in de gemeente De Wolden;

  • 7) oversteekplaats ter hoogte van het crossterrein, nabij hm 114,2, in de gemeente De Wolden;

  • 8) oversteekplaats ter hoogte van ‘Camping Klein Zwitserland’, buurtschap De Stuw, nabij hm 113,5, in de gemeente De Wolden en

  • 9) oversteekplaats ter hoogte van Rabbingerveld, buurtschap Den Kaat, nabij hm 105,5, in de gemeente De Wolden.

Op grond van artikel 8 van de Wegenwet kan een weg welke door het Rijk wordt onderhouden aan het openbaar verkeer worden onttrokken door het nemen van een koninklijk besluit.

Terinzagelegging

Op de voorbereiding van de bedoelde besluiten is de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure van toepassing. In dit verband wordt medegedeeld dat de ontwerpen van de te nemen besluiten en de bijbehorende tekeningen ter inzage liggen op de volgende adressen:

  • gemeente Hardenberg, gemeentekantoor te Hardenberg (de openingstijden zijn te raadplegen op de website van de gemeente);

  • gemeente De Wolden, gemeentekantoor te Zuidwolde (de openingstijden zijn te raadplegen op de website van de gemeente);

  • Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Zuidersingel 3 te Leeuwarden, op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur.

De ontwerpbesluiten en bijbehorende tekeningen liggen ter inzage van donderdag 17 april 2014 tot en met woensdag 28 mei 2014.

Zienswijze

Belanghebbenden, dat wil zeggen degenen wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken, kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze naar voren brengen.

Schriftelijke reacties kunnen worden gezonden aan de Directeur van Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht, t.a.v. de afdeling BJV Publiekrecht.

Voor mondelinge reacties kan contact worden opgenomen met bovengenoemde afdeling, mevrouw S. Marselli, telefoon 088 – 797 13 57 en/of met mevrouw J. Lee, telefoon 088 – 797 13 10, op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur en tussen 14.00 uur en 16.00 uur.

Utrecht, april 2014

Naar boven