Goedkeuring van de statuten van het Nederlandse Rode Kruis

18 maart 2014

Nr. 2014000459

Wij Willem Alexander, Bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden Prins van Oranje-Nassau Enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Defensie van 5 maart 2014, nr. BS2014004509, directie juridische zaken, cluster wet- en regelgeving, gedaan mede namens Onze Minister van Veiligheid en Justitie en Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 2, derde lid, van het Besluit Rode Kruis 1988;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Goedgekeurd wordt de wijziging van de artikelen 1 tot en met 58 van de statuten van de vereniging het Nederlandse Rode Kruis, zoals die wijzigingen zijn aangeduid in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2014. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 april 2014, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met 1 april 2014.

Onze Minister van Defensie is belast met de uitvoering van dit besluit dat in de Staatscourant zal worden geplaatst.

Wassenaar, 18 maart 2014

Willem-Alexander

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

BIJLAGE BIJ HET BESLUIT HOUDENDE GOEDKEURING VAN DE STATUTEN VAN HET NEDERLANDSE RODE KRUIS

Overzicht van de wijzigingen in de statuten van de vereniging het Nederlandse Rode Kruis

  • a. De redactionele uitwerking van het reorganisatietraject, ingezet na de fusie in 2010. Afdelings- en districtsraden vervallen, het districtsvoorzittersoverleg krijgt de status van een adviescollege en de ‘hulporganisatie’ wordt geïntroduceerd, zijnde samenwerkingsvormen van alle geledingen van de vereniging onderling en met de professionele ondersteuningsorganisatie.

  • b. De ledenraad wordt rechtstreeks door de leden gekozen en teruggebracht van 90 naar 35 leden.

  • c. De huidige districten gaan op in districten die geografisch overeenkomen met de veiligheidsregio’s.

  • d. De Caribische afdelingen worden als orgaan ingebed in de Nederlandse Rode Kruis-vereniging. Dit is geen fusie omdat een Caribische afdeling rechtspersoonlijkheid moet bezitten om lokaal te opereren. Per land of Caribisch openbaar lichaam of gemeente kan één vereniging als Rode Kruis-afdeling zijn erkend. Het Nederlandse Rode Kruis kan de erkenning intrekken onder meer wanneer een Caribische afdeling niet meer aan de keurvoorwaarden voldoet.

  • e. Aanmelding als vrijwilliger geldt als aanmelding voor het lidmaatschap van het Rode Kruis. Een vrijwilliger wordt aspirant-lid als hij jonger is dan 16 jaar.

  • f. Leden van het dagelijks bestuur van de districten kunnen hun volmacht gedeeltelijk doorgeven aan de afdelingen. De generieke volmacht aan de afdelingsbesturen vervalt.

  • g. Het minimum aantal leden van het verenigingsbestuur wordt teruggebracht van 9 naar 7. Het verenigingsbestuur kan nu alleen nog uit leden bestaan;

  • h. Een adviescollege kan mede uit niet-leden bestaan.

  • i. Diverse wijzigingen, waaronder de introductie van digitale communicatie met leden, uitwerking van verkiezingen van het landelijk bestuur, verplaatsing van de hoofdstukken over afdelingen en verplaatsing van de klachtenprocedure naar lagere regelingen.

Naar boven