Logo TielGemeente Tiel - Verkeersbesluit ten behoeve van het realiseren van een rotonde en instellen van een zone 60 km/h - Aansluiting Grotebrugse Grintweg-Oost/Grotewei

VERKEERSBESLUIT

AANLEG ROTONDE GROTEWEI - GROTEBRUGSE GRINTWEG-OOST (MEDEL)

Nr. VB2013006

Gelet op

Artikel 18, eerst lid, onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;

Het besluit van 10 september 2010 van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd is aan de manager van de afdeling Stadsbeheer.

Aanleiding voor het verkeersbesluit

Ten behoeve van een verkeersveilige ontsluiting van de containerterminal aan de Grotewei, is het noodzakelijk de huidige aansluiting om te vormen naar een rotonde. Dit verzoek is richting de gemeente gekomen vanuit het bedrijvenpark Medel. Voorliggend verkeersbesluit voorziet in de aanleg van de rotonde. Gelijktijdig zal het (doodlopende) gedeelte Grotewei worden aangewezen tot zone 60 conform het Duurzaam Veilig beleid van de gemeente Tiel.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voorzover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en hun passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst om te besluiten om tot onderstaande verkeersmaatregelen te komen.

Type wegen

Het gaat om de Grotebrugse Grintweg-Oost en de Grotewei (voormalig Kanaalweg). Deze wegen hebben een snelheidsregime van 80 km/uur. De wegen zijn eigendom van de gemeente Tiel en in beheer en onderhoud bij het bedrijvenpark Medel.

 

Het verkeersbesluit wordt genomen overwegende:

  • 1.Dat er een containerterminal gerealiseerd wordt, welk veel vrachtverkeer aan zal trekken en hier een verkeersveilige aansluiting voor gerealiseerd moet worden.

  • 2.Dat de doorstroming op de Grotebrugse Grintweg-Oost gewaarborgd

  • 3.Dat de Grotebrugse Grintweg-Oost een 80 km/uur regime betreft.

  • 4.Dat er sprake is van een druk bereden (brom)fietspad langs de Grotebrugse Grintweg-Oost

  • 5.De landelijke richtlijnen voorrang buiten bebouwde kom bij rotondes (fietsers uit voorrang)

  • 6.Het beleid van de gemeente Tiel om wegen niet zijnde ontsluitingswegen aan te wijzen als zone 30 (BIBEKO) of zone 60 (BUBEKO).

  • 7.Het feit dat de Grotewei een doodlopende weg betreft met alleen de functie tot ontsluiten van de containerterminal.

Advies van de hulpdiensten

In het Verkeersoverleg Hulpdiensten van 21 maart 2013 is dit verkeersbesluit besproken. De hulpdiensten zijn akkoord met de voorgestelde maatregelen.

 

 

 

 

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) heeft 21 maart 2013 tevens overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland. Hij bracht over dit besluit een positief advies uit.

 

Besluit:

  • 1.Tot het plaatsen van een rotonde met verplichte rijrichting bij de aansluiting van de Grotewei op de Grotebrugse Grintweg-Oost en instellen van daarbij behorende voorrangsmaatregelen en (voorwaarschuwingen), door plaatsing van de borden volgens het model B01, B06 (in combinatie met haaientanden), D01_BB12r, D02ro, G12a (met OB505), J09, J24 (met OB503) van bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en de nodige voorrangsmarkeringen.

  • 2.Tot het instellen van een zone 60 km/h op de Grotewei door plaatsing van de borden volgens het model A0160zb en A0260ze van bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) ter hoogte van de aansluiting met de rotonde (met de Grotebrugse Grintweg-Oost) en de benodigde poortmarkeringen.

  • 3.Plaatsen van bord L8 (met tekst "containerterminal bereikbaar") om aan te geven dat de Grotewei een doodlopende weg betreft, waarbij alleen het containerterminal bereikt kan worden.

  • 4.Een en ander zoals aangegeven op de bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte plattegrondtekening.

 

 

 

Tiel, 3 april 2013,

burgemeester en wethouders,

namens hen,

 

 

R. Lamain

waarnemend manager afdeling Stadsbeheer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezwaarmogelijkheid

 

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen. In het bezwaarschrift vermeldt u:

  • 1.uw naam en adres (inclusief postcode);

  • 2.de datum;

  • 3.waarom u het niet eens bent met het besluit;

  • 4.het kenmerk van het besluit

 

Vergeet niet uw handtekening op het bezwaarschrift te zetten.

 

Een onafhankelijke bezwarencommissie behandelt uw bezwaarschrift. Deze commissie bepaalt ook of u gelegenheid krijgt om uw bezwaren mondeling toe te lichten. De wettelijke termijn voor het afhandelen van uw bezwaarschrift bedraagt twaalf weken, gerekend vanaf de dag na die waarop de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken. Deze termijn kan in sommige gevallen verlengd worden.

 

Ondanks uw bezwaarschrift treedt het besluit wel in werking. Als u dat tegen wilt houden en u hebt daarvoor een dringende reden, dan kunt u de rechtbank in Arnhem vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dat kunt u pas doen nadat u uw bezwaarschrift bij de gemeente hebt ingediend. De behandeling van een verzoek door de voorzieningenrechter is niet gratis. U betaalt € 150,-- als u particulier bent. In andere gevallen (bijvoorbeeld voor een stichting) bedragen de kosten € 297,--.

 

Het postadres van de rechtbank is: rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Naar boven