Logo Hoogezand-Sappemeer
Ontwerpbestemmingsplan Stadscentrum, Hoogezand-Sappemeer

Op basis van de Wet ruimtelijke ordening wordt al enige tijd gewerkt aan de verplichte actualisering van bestemmingsplannen.

Een bestemmingsplan geeft functies ofwel bestemmingen aan gronden en gebouwen, bijvoorbeeld een woonbestemming, een groenbestemming of een recreatiebestemming. Bij al die verschillende bestemmingen horen regels voor gebruik en bebouwing.

Onder meer bouwaanvragen moeten aan die regels voldoen.

Plangebied

Het voorliggende plan betreft grotendeels hetzelfde gebied waarvoor nu het huidige bestemmingsplan ‘Stadscentrum’ uit 1999 geldt.

Het plangebied bevindt zich in grote lijnen tussen, deels langs, het Kieldiep en de Kerkstraat, met als noordelijke grens het Winschoterdiep en de Abraham Kuypersingel als zuidelijke afbakening.

Inhoud van het plan

Het huidige bestemmingsplan voor het stadscentrum is verouderd en aan vernieuwing toe. Deze vernieuwing, ook wel actualisering genoemd, gaat over de bestaande situatie. Bestaande gronden en gebouwen zijn bestemd, bestaande rechten worden gerespecteerd.

Het plan is aangepast aan gemeentelijk beleid en aan nieuwe regelgeving. Vooral doordat het Rijk toestaat dat er meer vergunningvrij mag worden gebouwd, heeft dit bestemmingsplan minder regels. Dit plan kent sowieso minder regels en geeft meer ruimte voor bouwplannen.

Zoals al aangeduid zitten er in het plan geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen. Het is daarmee totaal anders van karakter dan het huidige plan. Het huidige bestemmingsplan ‘Stadscentrum’ was een ontwikkelingsplan: gericht op uitvoering wat ook grotendeels is gebeurd. Het plan dat nu voorligt, is actualiserend: het gaat over de bestaande situatie.

Eventuele veranderingen in het stadscentrum die de komende jaren actueel kunnen worden, bijvoorbeeld ten aanzien van een nieuw gemeentehuis of de Tussenhoflocatie, worden op dat moment door aparte procedures planologisch ingepast. Dit bestemmingsplan loopt daar niet op vooruit.

Inzien plan, toelichting, zienswijzen

In november en december 2012, heeft een voorontwerp van het plan ter visie gelegen. Hierop kon toen worden gereageerd. De reacties, beantwoording en voorgestelde wijzigingen zijn opgenomen in een Notitie van Inspraak en Overleg. Deze is te vinden in de bijlagen van de toelichting van het plan. Naar aanleiding van deze reacties is een aantal wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd ten opzichte van het voorontwerp. Ook is een aantal ambtshalve wijzigingen opgenomen in het ontwerp. Het ontwerp plan verschilt echter niet op essentiële onderdelen van het voorontwerp bestemmingsplan.

Het ontwerp bestemmingsplan, met alle bijlagen, kan worden bekeken op www.ruimtelijkeplannen.nl en is bekend onder kenmerk NL.IMRO.0018.BP101Stadscentrum-20on, of zoek op adres.

Op afspraak kan het plan ook in het gemeentehuis worden ingezien. Ook kan een toelichting op het plan worden verkregen. Via het mailadres stadscentrum@hoogezand-sappemeer.nl kan hiervoor een afspraak worden gemaakt.

Ook kan via stadscentrum@hoogezand-sappemeer.nl een afspraak worden gemaakt voor het indienen van een mondelinge zienswijze. Van het gesprek maakt de gemeente een verslag dat als zienswijze in het dossier wordt gevoegd.

Een schriftelijke zienswijze kan worden ingediend door een brief te sturen naar: gemeenteraad Hoogezand-Sappemeer, postbus 75, 9600 AB Hoogezand.

Let op:

Zienswijzen kunnen alleen worden ingediend in de periode van donderdag 4 april 2013 tot en met woensdag 15 mei 2013. Wanneer u binnen deze termijn géén zienswijze indient, bent u in principe uitgesloten van vervolgstappen in de procedure.

Vervolg

De gemeenteraad beslist over de vaststelling van het plan en betrekt eventuele zienswijzen bij de besluitvorming.

Hoogezand, 3 april 2013.

Naar boven