Kennisgeving besluiten gaswinning Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen, Ministerie van Economische Zaken

Met ingang van 22 maart 2013 tot en met 3 mei 2013 liggen de besluiten voor de gaswinning Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen gezamenlijk ter inzage.

Achtergrond

De gaswinning Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen betreft de gasvelden Nes, Moddergat, Lauwersoog-C, Lauwersoog-Oost, Lauwersoog-West en Vierhuizen-Oost, gelegen in de gemeenten Dongeradeel en De Marne. Ten behoeve van de gaswinning is uitbreiding van een mijnbouwwerk voor het veld Nes nodig. De gasvelden liggen deels onder gebied dat op grond van artikel 10a van de Natuurbeschermingswet 1998 is aangewezen als Natura 2000-gebied. Met deze gaswinning wordt bijgedragen aan de energievoorzieningszekerheid in Nederland.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) verzoekt om instemming met het gewijzigde winningsplan Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Doel van het gewijzigde winningsplan is te komen tot een beter planmatig en doelmatig beheer van de gaswinning op de locaties.

De voornaamste wijzigingen betreffen aanpassing van de productieprofielen en aanpassing van

de bodemdalingprognoses op basis van geactualiseerde modellering. Daarnaast is er rekening gehouden met het geactualiseerde beleidsscenario voor de relatieve zeespiegelstijging. De wijzigingen passen volgens de NAM binnen het ‘Hand aan de Kraan’-principe, waarbij de natuurgrens niet zal worden overschreden. De NAM verzoekt tevens om een vergunning op grond van de Wabo voor het bouwen van een bouwwerk en het milieuneutraal veranderen van een inrichting.

Twee besluiten die voor het project nodig zijn, worden in één procedure voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken (EZ). Deze procedure heet de rijkscoördinatieregeling.

Besluiten

De ontwerpbesluiten hebben van 11 mei tot en met 21 juni 2012 ter inzage gelegen. Op 13 en 14 juni 2012 hebben informatieavonden plaatsgevonden waarbij de mogelijkheid is geboden mondeling zienswijzen naar voren te brengen. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn 7 zienswijzen van 7 personen en instanties naar voren gebracht die (deels) betrekking hadden op de ontwerpbesluiten. Onlangs zijn, rekening houdend met deze zienswijzen, de besluiten genomen.

Minister van EZ

  • Besluit ex art. 34, derde lid, van de Mijnbouwwet (‘instemmingsbesluit winningsplan’)

  • Besluit ex art. 2.1, eerste lid, onder a, en artikel 2.1, eerste lid, onder e, sub 2° en 3°, van de Wabo (‘Omgevingsvergunning’)

De besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, worden op 21 maart 2013 door de Minister van EZ bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. De besluiten worden tevens bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Waar kunt u de besluiten inzien?

De besluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 22 maart 2013

tot en met 3 mei 2013, tijdens reguliere openingstijden, ter inzage bij:

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag, T (070) 379 89 79;

  • Gemeente Dongeradeel, Koningstraat 13 te Dokkum, T 14 0519 (zonder netnummer);

  • Gemeente De Marne, R. Ritzemastraat 2 te Leens, T (0595) 57 55 00.

Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 23 maart 2013 tot en met vrijdag 3 mei 2013 Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van EZ ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten: T (070) 379 89 79.

Naar boven