Logo GeldermalsenGemeente Geldermalsen : Verkeersbesluit wijziging bebording rondom Fort Asperen

1. Aanleiding

Aan de Langendijk te Acquoy is het Fort Asperen gevestigd. Nabij het fort is een nieuwe parkeerplaats aangelegd waardoor de huidige bebording aangepast dient te worden.

2. Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, is het gewenst om over te gaan tot het verplaatsen van het bord C12 met onderbord. Dit bord staat nu op de Langendijk net na de brug en moet geplaatst worden ter hoogte van de nieuw aangelegde parkeerplaats. Daarnaast dient het bord D05r bij de uitrit van de parkeerplaats te worden geplaatst om vertrekkende bezoekers terug naar de Meerdijk te leiden.

Langs de Langendijk voorbij Fort Asperen is een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd. Omdat het gewenst is om het verkeer vanaf de Meerdijk, via de Langendijk naar deze nieuwe parkeerplaats te leiden, dient het bord C12 met onderbord verplaatst te worden. Hierdoor kan het verkeer rijden tot de parkeerplaats waarna een verbod voor alle motorvoertuigen van kracht wordt. Ook zal er bij de uitrit van de parkeerplaats het bord D05r geplaatst worden waardoor verkeer dat de parkeerplaats verlaat alleen via de Langendijk en Meersteeg kan wegrijden.

In de bestaande jurisprudentie is tevens de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen (zoals het omrijden, het niet meer kunnen volgen van een bepaalde route die van oudsher wordt gereden, tijdelijke beknotting van de vrijheid om gebruik te maken van de openbare wegen, hogere benzinekosten e.d.) voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

Als uitzondering op deze regel formuleert de Kroon het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

3. Juridische grondslag

Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit Geldermalsen 2007 van Burgemeester en Wethouders (24 april 2007) is het afdelingshoofd Ruimtelijke Ontwikkeling bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) heeft op 22 januari 2013 overleg met de politie plaatsgevonden, in de persoon van de heer R. van Westerop, medewerker verkeersadvisering van de politie-eenheid Oost-Nederland, gemandateerd namens de korpschef van de politie-eenheid Oost-Nederland. De heer Van Westerop heeft positief geadviseerd over de voorgestelde maatregelen.

5. Belangenafweging

De bekendmaking van de ter inzage legging van het ontwerp besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid zienswijzen kenbaar te maken, werd op 31 januari 2013 gepubliceerd in het Nieuwsblad Geldermalsen. Hierop zijn geen zienswijzen ingediend.

Het definitieve besluit is derhalve ongewijzigd ten opzichte van het ontwerp. De bekendmaking van de ter inzage legging van het definitieve besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, wordt op 14 maart 2013 gepubliceerd in het Nieuwsblad Geldermalsen.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

  • -het verplaatsen van bord C12 (inclusief onderbord OB108) uit bijlage 1 van het RVV 1990 op de Langendijk;

  • - het plaatsen van het bord D05r nabij de uitgang van de nieuwe parkeerplaats;

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening

Geldermalsen, 6 maart 2013

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Geldermalsen,

namens dezen,

B.R. Kramer

Hoofd afdeling Ruimtelijk beheer

MEDEDELINGEN

U hebt de mogelijkheid tegen (een deel van) dit besluit binnen 6 weken na de verzenddatum daarvan, een bezwaarschrift in te dienen bij burgemeester en wethouders van Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen, tel. 0345-586611. Bij verzending van het bezwaarschrift per post moet u het voor het einde van deze termijn ter post bezorgen (bepalend daarbij is de datum van de poststempel); het is dan bovendien noodzakelijk dat het niet later dan een week na afloop van de termijn is ontvangen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • a.de naam en het adres van de indiener;

  • b.de dagtekening;

  • c.een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;

  • d.een duidelijke omschrijving van uw bezwaar (wat is het bezwaar en waarom).

Tijdens de bezwaarschriftprocedure geldt in principe de genomen beslissing. Het kan zijn dat deze beslissing naar uw mening intussen onherstelbare of onevenredige gevolgen voor u heeft. U kunt dan tijdens de bezwaarschriftenprocedure om een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter, Sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem, tel. 026-3592000. Dit betekent dat een speciale regeling kan worden getroffen voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is.

Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden. Als u een voorlopige voorziening vraagt, moet u griffierecht betalen. Voor natuurlijke personen (individuen) is dit € 156,--

Afschriften

  • 1.R. van Westerop, Politie Gelderland-Zuid, district Tweestromenland

  • 2.R. Dul, Politie Geldermalsen

  • 3.A. Gerritsen, gemeente Geldermalsen

  • 4.H. de Groot, gemeente Geldermalsen

Naar boven