Logo Someren
Ontwerpbestemmingsplan ‘Someren-Dorp’, Someren

Het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening met ingang van 21 februari 2013 het ontwerpbestemmingsplan “Someren-Dorp” ter inzage ligt.

Plangebied

Het plangebied wordt begrensd door de Witvrouwenbergweg, de burgemeester Roelslaan, de Hooghoefweg en de Loovebaan. De noordzijde wordt gevormd door de bebouwing langs de Vaarselstraat, Avennelaan, Noorderlaan en de Nachtegaallaan. De belangrijkste bestemmingsplannen die vervangen worden zijn: het bestemmingsplan Middengebied, Noord, Waterdael I en II, De Loove. Daarnaast is nog een tiental kleinere bestemmingsplannen (of delen van bestemmingsplannen) in deze herziening meegenomen.

Aangezien het bestemmingsplan Someren-Dorp niet is gericht op het mogelijk maken van (grootschalige) nieuwe ontwikkelingen is een aantal locaties buiten het plangebied gelaten. Het gaat daarbij om het project “De Loovehof”, de percelen van de Petrus- en Paulusschool, een perceel aan de Zandstraat (allemaal inbreidingslocaties voor woningbouw) en de terreinen ten noorden en zuiden van de Acaciaweg (ontwikkelingsgebied voor perifere detailhandelsvestigingen en/of kantoren). Gelet op de stedenbouwkundige samenhang met het laatste ontwikkelingsgebied is besloten om ook het gebied op de hoek van de Witvrouwenbergweg en de Kanaalstraat (zwembad, de Comeet) buiten het plangebied te laten.

Om ontwikkelingen mogelijk te maken worden voor deze gebieden aparte bestemmingsplannen opgesteld.

Inhoud

Het bestemmingsplan Someren-Dorp is conserverend van aard, dat wil zeggen niet gericht op het mogelijk maken van grote ontwikkelingen. Aan de percelen en bebouwing is een bestemming toegekend overeenkomstig het huidige legale gebruik. Op enkele onderdelen zijn de bouw- en gebruiksmogelijkheden verruimd. Bijvoorbeeld ten aanzien van de oppervlakte en hoogte van bijgebouwen en aanbouwen. Ook is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het toestaan van mantelzorg in een aangebouwd bijgebouw.

Nieuwbouw van woningen is enkel mogelijk op een perceel langs de Loovebaan (2 woningen) en een perceel aan de Eendracht (1 woning). In verband met de overschrijding van de voorkeursgrenswaarden bij de woningbouw aan de Loovebaan, wordt gelijktijdig met de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan het ontwerpbesluit voor de vaststelling van hogere grenswaarden ter inzage gelegd.

Het bestemmingsplan bevat verder regels voor het behoud en beschermen van archeologische waarden van gronden en regels ter bescherming van de windvang van de molen “De Victor”.

Stukken ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van donderdag 21 februari 2013 tot en met 3 april 2013 ter inzage bij het Klantencontactcentrum (KCC) in het gemeentehuis in Someren. Het KCC is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Het ontwerpbestemmingsplan kunt u ook buiten de openingstijden inzien. U dient hiervoor een afspraak te maken. Het plan is tevens te raadplegen via de gemeentelijke website www.someren.nl. als pdf.bestand.

Zienswijze

Tijdens de inzagetermijn kan een ieder zowel mondeling als schriftelijk een zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan. Schriftelijke reacties dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Someren, postbus 290, 5710 AG Someren. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet een afspraak worden gemaakt. Degenen die mondeling een zienswijze willen indienen kunnen binnen de genoemde termijn contact opnemen met de afdeling VROM, tel 0493-494888.

Burgemeester en wethouders van Someren, 20 februari 2013

Naar boven