Besluit tot overname van de nautische verkeerstekens Prinses Margrietkanaal, Van Starkenborghkanaal en Eemskanaal en de overname van de markering van het vaarwater Prinses Margrietkanaal, Rijkswaterstaat

1 januari 2014

Nr. RWS-2013/64954

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 5, lid 1, van de Scheepvaartverkeerswet (SVVW) worden beslissingen met betrekking tot het aanbrengen of verwijderen van een verkeersteken genomen door het bevoegd gezag. Dit gezag draagt zorg voor het aanbrengen of verwijderen van verkeerstekens.

Op grond van artikel 6, lid 1, van de Scheepvaartverkeerswet wordt een verkeersteken dat een gebod of verbod dan wel de opheffing van een gebod of verbod aangeeft, behoudens in bij algemene maatregel van bestuur aan te geven bijzondere omstandigheden, niet aangebracht of verwijderd dan nadat het desbetreffende besluit door de zorg van het bevoegd gezag is bekendgemaakt.

Voor een verkeersbesluit inhoudende een bekendmaking met dezelfde strekking als een verkeersteken, zoals onderhavig besluit, zijn de artikelen 5 en 6 van de Scheepvaartverkeerswet van overeenkomstige toepassing op grond van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer (BABS).

Op grond van artikel 2, lid 1, sub a, onder 1, en lid 5, van de Scheepvaartverkeerswet en het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS NN (Stcrt. 2013, nr. 7585) ben ik bevoegd namens het bevoegd gezag het verkeersbesluit te nemen.

Belangenafweging en motivering

Het beheer van de drie kanalen op het vaartraject Lemmer – Delfzijl, onderdeel van de transportroute van Rotterdam/Amsterdam naar Hamburg, gaat in 2014 over van de provincies Groningen en Fryslân naar het Rijk. Het betreft hier het Eemskanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Prinses Margrietkanaal. De verkeerstekens die betrekking hebben op de vaarweg van Lemmer naar Delfzijl zijn daar geplaatst onder verantwoordelijkheid van de provincies en worden ondersteund door besluiten die in het verleden genomen zijn door de provincies.

Het Rijk is als nieuwe beheerder van deze drie kanalen ook de nieuwe verantwoordelijke voor de handhaving van de scheepvaartwet- en regelgeving, Om invulling te kunnen geven aan deze verantwoordelijkheid is het nodig om deze verkeerstekens middels een verkeersbesluit over te nemen van de provincies Groningen en Fryslân.

Op grond van artikel 5, BABS vermeldt de motivering van een verkeersbesluit in ieder geval welke doelstelling of doelstellingen met het besluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 3 van de Scheepvaartverkeerswet genoemde belangen aan het besluit ten grondslag liggen. De belangen die aan dit besluit ten grondslag liggen, zijn:

  • het verzekeren van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer;

  • het in stand houden van scheepvaartwegen en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen of werken gelegen in of over scheepvaartwegen;

  • het voorkomen of beperken van externe veiligheidsrisico’s in verband met schepen;

  • het voorkomen of beperken van verontreiniging door schepen;

  • hinder of gevaar door het scheepvaartverkeer voor personen die zich anders dan op een schip te water bevinden;

  • schade door het scheepvaartverkeer aan de landschappelijke of natuurwetenschappelijke waarden van een gebied waarin scheepvaartwegen zijn gelegen.

Op grond van artikel 2, sub a, BABS kan het bevoegd gezag slechts verkeerstekens aanbrengen die opgenomen zijn in de bijlagen 7 en 8 van het BPR. Hetzelfde geldt voor bekendmakingen met dezelfde strekking als een verkeersteken.

Het plaatsen van verkeerstekens dient te geschieden conform de RST 2008 (Richtlijnen Scheepvaarttekens).

De verkeerstekens die onder dit besluit vallen, worden niet individueel benoemd bij dit besluit. Het is niet praktisch om van elk afzonderlijk verkeersteken dat langs de vaarweg van Lemmer naar Delfzijl geplaatst is een beschrijving te geven. Voor belanghebbenden zijn drie digitale lijsten beschikbaar waarin uitgebreid uiteengezet wordt op welke plek verkeerstekens geplaatst zijn en welke verkeerstekens dat zijn.

Belanghebbenden kunnen deze lijsten inzien. Hiervoor kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij RWS Noord-Nederland, afdeling vergunningverlening, kamer 02.035, Zuidersingel 3 te Leeuwarden. Verzoekers wordt verzocht bij het verzoek het kenmerk van dit besluit te noemen.

Voor dit verkeersbesluit wordt volstaan met een algemene beschrijving van de verkeerstekens zoals deze in het verleden geplaatst zijn op grond van besluiten van de provincies Groningen en Fryslân en een algemene beschrijving van de markering van het vaarwater Prinses Margrietkanaal zoals die in het verleden is geplaatst op gezag van de provincie Fryslân. Het gaat om de verkeerstekens en markering van het vaarwater zoals deze beschreven worden in bijlage 7 en 8 van het Binnenvaartpolitiereglement. Daarbij gaat het voornamelijk om gebods- en verbodsborden die al dan niet gecombineerd zijn met onderborden en/of andere bijkomende tekens. Onderborden zijn aanvullende aanduidingen of dienen ter verduidelijking van het hoofdteken. Onderborden zijn altijd onder het hoofdteken geplaatst.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik:

  • I. I. Per 1 januari 2014 alle verkeerstekens die zich bevinden in, naast of boven het vaarwater op het traject Lemmer – Delfzijl en betrekking hebben op deze vaarweg over te nemen van de provincies Groningen en Fryslân en deze op de bestaande locaties te handhaven;

  • II. Per 1 januari 2014 alle markeringen die betrekking hebben op het vaarwater Prinses Margrietkanaal over te nemen van de provincie Fryslân;

  • III. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2014.

Procedure

Gelet op de aard en de inhoud van de te nemen beslissing heb ik de voorbereidingsprocedure van afdeling 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) gevolgd. Onderhavig besluit tot overname van de eerder genoemde nautische verkeerstekens en markering van het vaarwater is slechts een administratieve bevestiging voor de overgang van het beheer van het Prinses Margrietkanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal van de provincies Groningen en Fryslân naar het Rijk.

Publicatie besluit

Dit besluit wordt gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, de Schuttevaer en de Staatscourant.

ONDERTEKENING

de minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze, de districthoofden van het district Noord-Nederland West en Oost, Rijkswaterstaat Noord-Nederland W.J. Adema, districtshoofd West

A.P. Bernhardt, districtshoofd Oost

Mededelingen

Voor meer informatie over dit besluit kunt u terecht bij de in dit besluit genoemde contactpersoon. De contactgegevens staan in de zijkolom van het besluit. De contactpersoon kan uw vragen beantwoorden en het besluit met u doornemen.

Om te bepalen of u meer informatie wilt, kunnen de volgende vragen en aandachtspunten u helpen:

  • Is de inhoud van het besluit duidelijk en is helder wat het concreet voor u betekent?

  • Kunt u beoordelen of het besluit inhoudelijk juist is of niet? Of heeft u behoefte aan een toelichting?

  • Kloppen de gegevens over u in het besluit en heeft u alle gegevens verstrekt?

Ook wanneer u andere vragen heeft over het besluit of de procedure, of wanneer u zich op een of andere manier heeft gestoord aan de wijze waarop bij de besluitvorming met u of uw belangen is omgegaan, kunt u contact opnemen.

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u op grond van artikel 6, tweede lid, Scheepvaartverkeerswet en de Algemene wet bestuursrecht beroep indienen bij de bestuursrechter. Met deze procedure legt u de zaak aan de rechter voor om te bepalen of Rijkswaterstaat het juiste besluit heeft genomen. U moet hiervoor wel belanghebbende bij het besluit zijn.

De volgende vragen en aandachtspunten kunnen u helpen bij het opstellen van een beroepschrift:

  • Wat zijn de redenen dat u het met het besluit niet eens bent?

  • Welk doel wilt u met uw beroep bereiken?

  • Is het u voldoende duidelijk wat een beroepsprocedure inhoudt en weet u of u met deze procedure uw doel kunt bereiken? Kunt u uw doel op een andere, wellicht eenvoudiger wijze bereiken?

Hoe dient u een beroep in?

Om in beroep te gaan bij de bestuursrechter moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een beroepschrift indienen. U kunt uw beroepschrift sturen naar de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan u als indiener van het beroepschrift uw woon- of vestigingsplaats heeft. Indien u een onderneming voert, kunt u uw beroepschrift sturen naar de rechtbank binnen het rechtsgebied waar uw onderneming zetelt.

In het beroepschrift moet in ieder geval het volgende staan:

  • uw naam en adres;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden en, zo mogelijk, een kopie van het besluit mee te sturen);

  • de reden waarom u beroep instelt;

  • de datum en uw handtekening.

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw beroepschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. U doet dit door de Voorzieningenrechter van de hierboven genoemde rechtbank te vragen een voorlopige voorziening te treffen. De rechtbank zal u hiervoor griffierecht in rekening brengen.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Overige mededelingen

Begripsbepaling

In deze beschikking wordt verstaan onder:

  • 1. Districtshoofden: de hoofden van de districten Noord-Nederland Oost en Noord-Nederland West van Rijkswaterstaat. Het adres van het districtshoofd Oost: Hoofdvaartsweg 93, 9405 AC Assen. Het adres van het districtshoofd West: Postbus 2301, 8901 JH Leeuwarden;

  • 2. SVVW: Scheepvaartverkeerswet;

  • 3. BABS: Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

  • 4. BPR: Binnenvaartpolitiereglement;

  • 5. De provincies: de provincies Groningen en Fryslân.

Naar boven