Logo MontferlandVerkeersbesluit Montferland: Instellen van twee bushaltes

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

De nieuwe dienstregeling van Buurtbuslijn 196 voorziet in een aangepaste route met twee nieuwe haltes. Met dit verkeersbesluit kunnen de haltes ingesteld worden.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing en verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Maatregelen

Met ingang van de dienstregeling 2014 per 15 december 2013 van het openbaar vervoer in de regio is voorzien in haltes bij het nieuwe gemeentehuis aan de Bergvredestraat te Didam en bij de Gouden Handen aan de Emmerikseweg te ’s-Heerenberg. Dit betekent dat er bushaltes moeten worden ingesteld op deze locaties.

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Daarnaast wordt een betere bereikbaarheid van openbare voorzieningen beoogd.

Motivering

De dienstregeling 2014 van het openbaar vervoer in de regio Achterhoek Rivierenland betekent voor lijn 196 van de Buurtbus een gewijzigde route per 15 december 2013. De opening van het nieuwe gemeentehuis aan de Bergvredestraat te Didam en de gemeentelijke en sociale voorzieningen (onder andere een gemeenteloket, de gemeentelijke raadszaal, een balie van de politie, een consultatiebureau en het Centrum Jeugd en Gezin) in de Gouden Handen te ’s-Heerenberg zullen zorgen voor een verkeersvraag naar deze voorzieningen. De gewijzigde route van de Buurtbus met bijbehorende haltes zorgt voor een betere bereikbaarheid van deze voorzieningen met het openbaar vervoer. Het veilig in en uit kunnen stappen voor passagiers dicht bij deze locaties is wenselijk. Door middel van de plaatsing van halteborden met het verkeersteken L3, als bedoeld in bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990, kan dit worden bereikt. Dit heeft tot gevolg dat er binnen 12 meter van de halteborden niet stilgestaan mag worden, behalve voor het direct in of uit laten stappen van passagiers.

Belangenafweging

De gemeente Montferland heeft de veiligheid op de weg en de bescherming van in- en uitstappende passagiers laten prevaleren boven de vrijheid van het verkeer.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Daarnaast is overleg geweest met de buurtbusvereniging.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

Het plaatsen van bushalteborden met het verkeersteken L3:

  • 1.Aan beide zijden van de Bergvredestraat te Didam, ter hoogte van huisnummer 10;

  • 2.Aan de oostzijde van de Emmerikseweg te ’s-Heerenberg, ter hoogte van de Gouden Handen.

 

De locaties zijn nader aangegeven op de afbeeldingen in de bijlage.

Didam, 17 december 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven