Ontwerpprojectplan en m.e.r.-beoordelingsbesluit voor kadeverbetering Purmer – landelijk gebied, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Inzagetermijn: van 18 december 2013 t/m 29 januari 2014

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is de beheerder van ruim duizend kilometer boezemkade. Deze boezemkades zijn aangemerkt als regionale waterkeringen en moeten aan de bijbehorende veiligheidsnorm voldoen. Trajecten die niet aan de normen voldoen, worden verbeterd binnen het Programma Verbetering Boezemkades (VBK). Dit programma komt voort uit het landelijk en provinciaal beleid om regionale keringen te toetsen en te verbeteren.

De belangrijkste doelstelling van het programma is om in 2016 110 kilometer boezemkades te verbeteren.

1 Samenvatting

Dit ontwerp-projectplan beschrijft de voorgenomen verbetering van de boezemkade langs de Purmerringvaart, in het landelijk gebied. Het traject begint in het noorden ter hoogte van industrieterrein de Baanstee en loopt langs Edam en Volendam tot Ilpendam in het zuidwesten. Om de polder ook in de toekomst te beschermen tegen het water, dient de boezemkade verbeterd te worden. In totaal gaat het om 15,9 kilometer te verbeteren boezemkade.

De kade is in 2011 door HHNK getoetst op hoogte en stabiliteit. Hieruit blijkt dat de boezemkade niet aan de stabiliteitseisen voldoet. Hiervoor is een kadeverbetering noodzakelijk. Het projectplan ‘Kadeverbetering Purmer – landelijk gebied’ beschrijft de wijze waarop dit gebeurt.

Als onderdeel van het ontwerp-projectplan is een m.e.r.-beoordelingsnotitie opgesteld. Uit de notitie blijkt dat, gelet op de kenmerken en de plaats van de activiteit, evenals de kenmerken van de mogelijke effecten, de activiteiten de voortvloeien uit het project geen nadelige gevolgen voor het milieu zullen hebben. Dit betekent dat HHNK voor dit project geen Milieueffectrapportage (MER) gaat opstellen.

2 Vaststellingsbesluit projectplan

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft het m.e.r.-beoordelingsbesluit en het ontwerp-projectplan vastgesteld. Beide planproducten vormen de wettelijke grondslag voor het kunnen uitvoeren van de geplande werkzaamheden.

Het hoogheemraadschap past bij de vaststelling van dit projectplan de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde uniforme openbare voorbereidingsprocedure toe.

Inzage

Het ontwerp-projectplan en het m.e.r.-beoordelingsbesluit liggen inclusief alle bijlagen vanaf het moment van deze publicatie gedurende 6 weken ter inzage. Onderaan dit bericht vindt u het projectplan met de bijbehorende stukken om te downloaden. U kunt voor de stukken ook tijdens openingsuren terecht bij het centraal kantoor van het hoogheemraadschap aan de Bevelandseweg 1 in Heerhugowaard. Ook liggen de stukken ter inzage bij drie gemeenten:

  • Edam/Volendam: W. van der Knoopdreef 1 te Volendam

  • Purmerend: Purmersteenweg 42 te Purmerend

  • Waterland: Pierebaan 3 te Monnickendam

Op verzoek kunt u (na afspraak) tijdens kantooruren op het kantoor in Heerhugowaard een toelichting op de stukken krijgen.

Zienswijze

Een ieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging zienswijze(n) over het ontwerp projectplan naar voren brengen bij het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard, onder vermelding van de naam van het besluit en de behandelend ambtenaar Rob Weijling.

Tegen het later vast te stellen definitieve projectplan kan geen bezwaar worden gemaakt, maar staat voor belanghebbenden uitsluitend beroep bij de bestuursrechter open. Beroep staat open voor belanghebbenden die eerder zienswijzen op het ontwerp projectplan naar voren hebben gebracht en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen op het ontwerp vaststellingsbesluit naar voren te hebben gebracht.

Crisis- en herstelwet

Op de besluitvorming is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Het van toepassing zijn van de Chw betekent dat na afloop van de termijn voor het instellen van beroep geen beroepsgronden meer aangevoerd kunnen worden. Een belanghebbende kan alleen gelijktijdig met het beroepschrift aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van 6 weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden ingediend.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met behandelend ambtenaar heer R. Weijling van het hoogheemraadschap, telefoon 072 – 582 8282 of mail info@hhnk.nl.

Corsanummers:

Projectplan Kadeverbetering Purmer Landelijk Gebied corsanr. 13.31709

Voorstel Ontwerp Projectplan Purmer Landelijk Gebied corsanr. 13.32309

  • 1. Overzichtskaart corsanr. 13.34493

  • 2. Dwarsprofielen kadevlakken corsanr. 13.34495

  • 3. Dwarsprofielen woningen Blad 1 corsanr. 13.34515

  • 4. Dwarsprofielen woningen Blad 2 corsanr. 13.34521

  • 5. Detailoplosssingen woningen corsanr. 13.34527

Aanmeldingsnotitie in het kader van de m.e.r.-beoordeling kadeverbetering Purmer corsanr.13.23946

Voorstel corsanr. 13.23939

Naar boven