Logo DordrechtVoornemen instellen 30km-zone Zuidendijk – Haaswijkweg Oost (Buitengebied)

Wettelijk kader

Op grond van artikel 2 lid 1 WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

  • a.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Op grond van artikel 15, lid 1, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd over de handhaafbaarheid van het verkeersbesluit met de verkeersfunctionaris namens de korpschef van het regionaal politiekorps Zuid-Holland Zuid.

Motivering besluit

Eind 2013 zijn de grenzen van de bouwde kom opnieuw vastgesteld in Dordrecht. Op een inloopavond hebben bewoners gevraagd de bebouwing langs de Zuidendijk en de Haaswijkweg-Oost ook binnen de bebouwde kom te laten vallen. Er staat bebouwing direct langs de weg. De situatie voldoet echter niet aan de normen voor de bebouwde kom. Om de veiligheid en leefbaarheid op deze wegen te waarborgen en aan het verzoek van de bewoners tegemoet te komen heeft het college het voornemen een 30 km-zone in te stellen. De zone zal gelden op het gedeelte van de Zuidendijk tussen de Provincialeweg en (inclusief) huisnummer 549 en op het gedeelte van de Haaswijkweg Oost tussen de grens van de bebouwde kom en de Zuidendijk. In het project “Komgrenzen” is budget opgenomen om bebording en goede poortconstructies te maken.

Op basis van bovenstaande overwegingen en met inachtneming van:

  • -de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

  • -de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

  • -het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -het Algemeen Mandaatbesluit Dordrecht;

Besluit het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht:

een 30 km-zone in te stellen op de Zuidendijk tussen de Provincialeweg en (met inbegrip van) huisnummer 549 en op de Haaswijkweg Oost tussen de grens van de bebouwde kom en de Zuidendijk door het plaatsen van verkeersborden model A1(30)/A2 (zone) van bijlage 1 van het RVV 1990, ondersteund met fysieke poortconstructies.

BURGEMEESTER en WETHOUDERS van DORDRECHT,

Namens dezen,

D.Wansink

Hoofd afdeling Ruimtelijke Ordening

Zienswijze

Tegen het voornemen kunt u binnen 4 weken na publicatie in de Staatscourant uw zienswijze indienen. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar:

Gemeente Dordrecht

Afdeling Ruimtelijke Ordening

t.a.v. de heer R. Kraak

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

Naar boven