Machtiging door de Minister van Economische Zaken van 10 december 2013, nr. WJZ/13207148, aan de directeur van de B.V. Centraal Bureau Slachtveediensten betreffende het classificeren van slachtrunderen en slachtvarkens

De Minister van Economische Zaken,

Artikel 1

Aan de directeur van de B.V. Centraal Bureau Slachtveediensten wordt machtiging verleend voor het verrichten van feitelijke handelingen, die verband houden met het classificeren van slachtrunderen en -varkens en het verrichten van overige handelingen ingevolge de artikelen 2:18, eerste lid, en 3:20, eerste lid, van de Regeling marktordening vlees.

Artikel 2

De directeur van de B.V. Centraal Bureau Slachtveediensten kan voor de in artikel 1 bedoelde handelingen machtiging verlenen aan de onder zijn verantwoordelijkheid werkzame medewerkers.

Artikel 3

Deze machtiging treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Deze machtiging zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 10 december 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

In het Regeerakkoord “Bruggen slaan” van het Kabinet-Rutte-Asscher is afgesproken dat de product- en bedrijfschappen worden opgeheven en dat de publieke taken van deze bedrijfslichamen worden overgenomen door de Minister van Economische Zaken (hierna: minister). Een wetsvoorstel strekkende tot opheffing van het stelsel van bedrijfslichamen is thans in voorbereiding.

De taken van het Productschap Vee en Vlees (hierna: het productschap) op grond van de Verordening (EG) Nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten („Integrale-GMO-verordening”) (PbEU 2007, L299) en de Verordening (EG) nr. 1249/2008 van de Commissie van 10 december 2008 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor de communautaire indelingsschema’s voor runder-, varkens- en schapenkarkassen en voor de mededeling van de prijzen daarvan (PbEU 2008, L337) worden met ingang van 1 januari 2014 overgenomen door de minister middels de Regeling marktordening vlees (hierna: regeling).

Door de overdracht van de taken vanuit het productschap naar de minister is afgesproken dat B.V. Centraal Bureau Slachtveediensten (hierna: CBS) een aantal handelingen continueert met ingang van 1 januari 2014. Het gaat om feitelijke handelingen betreffende het classificeren van slachtrunderen en slachtvarkens en daarmee verband houdende overige handelingen. Middels onderhavig besluit verleent de minister aan de directeur van CBS een machtiging tot het verrichten van deze handelingen. De medewerkers van CBS voeren in de praktijk de classificaties uit. Op grond van artikel 2 kan de directeur van CBS deze personen hiertoe machtigen. De betreffende personen worden gecertificeerd door de Commissie kwaliteitsbewaking classificatie. Deze commissie bewaakt de kwaliteit van de classificatie van geslachte dieren en is door de minister ingesteld op grond van de Regeling instelling Commissie kwaliteitsbewaking classificatie.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven