Logo Noord-Holland Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 29 november 2013, nr. 283211/283208, tot verwijdering van borden A1 (70 km) van het binnen de bebouwde kom van Aalsmeer gelegen deel van de provinciale weg N196 (Burgemeester Kasteleinweg) in de gemeente Aalsmeer.

Aanleiding

Bij besluit van 15 april 1997, nr. 97900449, hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op het gedeelte van het binnen de bebouwde kom gelegen deel van de Burgemeester Kasteleinweg (voorheen N201, nu 196) in de gemeente Aalsmeer, de maximumsnelheid verhoogd van 50 naar 70 km per uur. Deze snelheid paste beter bij de functie en het gebruik van de weg als belangrijke verkeersader tussen Uithoorn en Haarlemmermeer.

Inmiddels ligt aan de noordzijde van Aalsmeer en parallel aan de N196 een nieuwe wegverbinding. Deze nieuwe verbinding, de (nieuwe) N201, is speciaal gemaakt om het gemotoriseerde verkeer tussen Uithoorn en Haarlemmermeer vlot en veilig af te wikkelen en de verkeersdruk binnen de bebouwde kom van onder andere Aalsmeer te verminderen. Naar verwachting zal deze nieuwe verbinding eind dit jaar in gebruik worden genomen. Vanaf dat moment kan de verkeersfunctie van de N196 worden afgewaardeerd tot een gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een snelheidsregime van 50 km/h. Dit zal ten goede komen aan de leefbaarheid en de verkeersveiligheid binnen de bebouwde kom van Aalsmeer.

Om het doorgaande verkeer te stimuleren gebruik te maken van de (nieuwe) N201 zal dit verkeer nadrukkelijk naar de nieuwe route worden verwezen. Daarnaast zal de “oude” route via de N196 door de bebouwde kom van Aalsmeer minder aantrekkelijk worden gemaakt voor het doorgaande verkeer.

Op de korte termijn zal dit worden gedaan door een aanpassing van de verkeerlichtenregeling (uitzetten van de “groene golf”) en het opheffen van de snelheidslimiet van 70 km/h. Omdat de weg binnen de bebouwde kom (Wegenverkeerswet 1994) ligt, gaat dan automatisch de voor de bebouwde kom algemeen geldende snelheidslimiet van 50 km/h gelden.

Voor de geloofwaardigheid van dit snelheidsregime zal het wegbeeld van de N196 meer daarmee in overeenstemming moeten worden gebracht. Hiervoor zijn behoorlijke fysieke ingrepen nodig die niet op korte termijn kunnen worden gerealiseerd. Daarom zullen ter ondersteuning van de bebouwde kom situatie en het daaraan gekoppelde snelheidsregime van 50 km/h extra borden worden geplaatst die de weggebruiker herinneren aan de geldende maximumsnelheid.

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Voor het opheffen van het snelheidsregime van 70 km/h dienen de aanwezige borden A1(70 km) van bijlage 1 van het RVV 1990 te worden verwijderd.Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is hiervoor een verkeersbesluit vereist. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Daarnaast dragen de maatregelen bij aan een verbetering van de leefbaarheid omdat de hinder en overlast door het verkeer op deze weg zal verminderen. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.Voor het opheffen van het snelheidsregime van 70 km/h dienen de aanwezige borden A1(70 km) van bijlage 1 van het RVV 1990 te worden verwijderd.Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is hiervoor een verkeersbesluit vereist. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Daarnaast dragen de maatregelen bij aan een verbetering van de leefbaarheid omdat de hinder en overlast door het verkeer op deze weg zal verminderen. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen. Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

Afweging belangen

Met de maatregel wordt beoogd het doorgaande verkeer op de N196 te stimuleren gebruik te maken van de voor haar speciaal aangelegde vlottere en veiligere route over de (nieuwe N201). Hierdoor zal de verkeersdruk op de N196 afnemen. De afname van het verkeer zal een positief effect hebben op de verkeersveiligheid en leefbaarheid op en rond deze weg. De maatregel heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid van de langs de N196 gelegen bestemmingen. Gelet hierop verwachten wij niet dat door deze maatregel belangen direct of onevenredig zullen worden geschaad.Met de maatregel wordt beoogd het doorgaande verkeer op de N196 te stimuleren gebruik te maken van de voor haar speciaal aangelegde vlottere en veiligere route over de (nieuwe N201). Hierdoor zal de verkeersdruk op de N196 afnemen. De afname van het verkeer zal een positief effect hebben op de verkeersveiligheid en leefbaarheid op en rond deze weg. De maatregel heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid van de langs de N196 gelegen bestemmingen.Gelet hierop verwachten wij niet dat door deze maatregel belangen direct of onevenredig zullen worden geschaad.

Bevoegdheid

De N196 is zijn in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen. De N196 is zijn in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

BESLUIT

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besluiten:

  • 1.het besluit van 15 april 1997, nr. 97900449, tot het instellen van een maximumsnelheid van 70 km/h op de N201 (thans de N196) binnen de bebouwde kom (Wegenverkeerswet 1994) van de gemeente Aalsmeer, in te trekken en de op grond van dat besluit geplaatste borden A1 van bijlage I van het RVV 1990, te verwijderen.

    • 1. 

  • 2.Van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

 Haarlem, 29 november 2013

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

 

 

 

 

sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

dhr. drs. F.J. van der Linden

Mededelingen

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem.

U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met de heer J.C. van Everdingen, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 52 89.

Naar boven