Besluit opleidingseisen nautisch medewerkers Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied en gemeente Amsterdam als gevolg van de overgang van Nautische Functies naar Nautische Leerlijnen

4 november 2013

Besluitnummer CNB/2013/100

Besluit opleidingseisen nautisch personeel, werkzaam voor de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied en de gemeente Amsterdam, in dienst bij Havenbedrijf Amsterdam N.V. voor de functies Verkeersleider, Sluiswachter en Havenbeambte, als gevolg van de overgang van Nautische Functies naar Nautische Leerlijnen

Besluit van de directeur van het Openbaar Lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied, houdende regelen met betrekking tot de opleidingseisen voor medewerkers in de functies Verkeersleider, Sluiswachter en Havenbeambte.

Artikel 1

Personen die in vaste of tijdelijke dienst treden van Havenbedrijf Amsterdam N.V. kunnen door of namens het bevoegd gezag worden aangewezen als zijnde bevoegd tot het geven van verkeersinformatie dan wel verkeersaanwijzingen aan de scheepvaart die zich op de vaarweg bevindt die in beheer is bij het Openbaar Lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied en/of de gemeente Amsterdam, anders dan vanaf een verkeerscentrale of een verkeerspost in een verkeersbegeleidend systeem, die de functie uitoefenen van Verkeersleider, alsmede voor de uitoefening van de functies Sluiswachter en Havenbeambte als zij de opleiding Nautische Leerlijnen, zoals aangegeven in de bij dit besluit behorende bijlage, hebben gevolgd.

Artikel 2

Personen in dienst van Havenbedrijf Amsterdam N.V in een van de functies genoemd in artikel 1, die op 30 september 2011 een opleiding Nautische Functies (Nautop) 1, 2 of 3 hebben afgerond, dan wel een vrijstelling (bijlage 2) hebben, voldoen aan de opleidingseisen als bedoeld in artikel 1.

Personen in dienst van Havenbedrijf Amsterdam N.V in een van de functies genoemd in artikel 1, die in opleiding zijn voor Nautische Functies (Nautop) 1, 2 of 3 en deze in 2013 afronden, voldoen eveneens aan de opleidingseisen als bedoeld in artikel 1.

Personen die in dienst treden van Havenbedrijf Amsterdam N.V., kunnen vanaf de datum dat het besluit in werking treedt, voor de in de in artikel 1 genoemde functies worden aangewezen als zij de opleiding Nautische Leerlijnen (gaan) volgen.

Artikel 3

  • 1. In afwijking van het gestelde in artikel 1 kunnen personen die in vaste of tijdelijke dienst van Havenbedrijf Amsterdam N.V. zijn, worden aangewezen in de daar genoemde functies, mits zij met goed gevolg een erkende marifoonopleiding hebben afgerond.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde personen kunnen uitsluitend worden aangewezen voor de in dat artikel genoemde bevoegdheden dan wel voor het uitoefenen van de daarin genoemde functies, als ze binnen 2 jaren na indiensttreding voldoen aan de in artikel 1 gestelde eis.

Artikel 4

Het is een persoon die een functie uitoefent waarvoor een opleiding Nautische Leerlijnen is vereist, alleen toegestaan deze functie uit te oefenen onder direct toezicht of op afstand van een persoon die een functie uitoefent waarvoor een opleiding Nautische Leerlijnen is vereist, zoals aangegeven in de bij deze besluit behorende bijlage.

Artikel 5

Personen in de in artikel 1 genoemde functies die bevoegd zijn tot het geven van verkeersinformatie dan wel verkeersaanwijzingen aan de scheepvaart die zich op de vaarweg bevindt die in beheer is bij het Openbaar Lichaam Centraal Nautische Beheer Noordzeekanaalgebied en de gemeente Amsterdam, vanaf een verkeerscentrale of een verkeerspost in een verkeersbegeleidend systeem, dienen te beschikken over voldoende kundigheid of werkervaring, dan wel, naar het oordeel van het bevoegd gezag, over voldoende opleiding.

Artikel 6

De directeur van het Openbaar Lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied is bevoegd ontheffing te verlenen van het bepaalde in dit besluit voor personen in de in artikel 1 genoemde functies, die door kunde, ervaring en/ of opleiding ervan blijk hebben gegeven de capaciteit hebben voor het geven van verkeersinformatie en verkeersaanwijzingen.

Artikel 7

Dit besluit treedt in werking nadat het is bekend gemaakt.

Artikel 8

Het besluit ‘Besluit opleidingseisen nautisch personeel Gemeente(lijk Havenbedrijf) Amsterdam d.d. 15 april 2003, nr. HDJZ/SCH/2003-700’ van het college van Burgemeester en Wethouders, wordt ingetrokken.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit eisen opleiding nautisch medewerkers Openbaar Lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied en gemeente Amsterdam.

De directeur van het openbaar lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied, A.M.C. van Oosten.

BIJLAGE

Functie

Nautische Functies

(oude opleidingspakket NF)

Nautische Leerlijnen

(nieuwe opleidingspakket NL)

Verkeersleider

Nautische Functies 3*

Geen verplichte Nautische Leerlijnen

     

Sluiswachter

Nautische Functies 1

Nautische Functies 2

1.01 Signaalfunctie binnenwater

1.02 Toezichthouder (AWB)

2.01 Eenvoudig rapporteren

3.01 Instap brug- en sluisbediening

3.02 Brug- en sluisbediening

3.03 Samenwerking op corridor

3.06 Technische kennis bruggen

3.07 Technische kennis sluizen

7.01 Algemene kennis

7.02 Algemene nautische kennis

     

Havenbeambte

Nautische Functies 1

Nautische Functies 2

Nautische Functies 3

1.07 Wetgeving buitenwateren/vergelijkbare module

2.01 Eenvoudig rapporteren

3.03 Samenwerking op corridor

3.05 VTS 1e tranche

Tabel 1. Vertaalslag Nautische functies in Nautische Leerlijnen

* Alleen het onderdeel Wet- en Regelgeving (module 5)

Vrijstellingen

Het bezit van één van de volgende diploma’s geeft recht op vrijstelling voor één of meerdere vakken van het examen Nautische Leerlijnen zoals aangegeven in onderstaande tabel.

Diploma ***

Vrijstelling

 

Nautop 1

Nautop 2

Nautop 3

Baggeraar/Stuurman (lange opleiding)

   

NK

Bakschipper/dekknecht korte opleiding NK

   

NK

Buitengewoon Opsporingsambtenaar RA *

   

RA

Diploma Vervoer Gevaarlijke Stoffen Binnenvaart

   

WR **

Kantonniersopleiding

KZ

TG / VZ

 

LBO matroos

VB

   

Marcom A/B

 

CO

 

Marifoonbedieningcertificaat

 

CO

 

Marifoonopleiding KOFS

 

CO

 

Maritiem Officier (HBO)

TG

CO

AP / NK

Maritiem Officier (Marof)

TG

CO

AP / NK

Maritiem Officier (MBO)

TG

CO

AP / NK

Matroos Binnenvaart of Rijnvaart

VB

   

MBO kapitein

NK / TG / VB

NK

 

MBO schipper

NK / TG / VB

NK

 

MBO stuurman

NK / TG / VB

NK

 

NNVO-basisdiploma

NK

CO / NK

AP / NK / TG / VZ

Radardiploma Binnenvaart (België)

 

CO

AP

Radardiploma Binnenvaart KOFS

 

CO

AP

Radarwaarnemer Zeevaart MBO

 

CO

AP

Scheeptechnicus korte opleiding

AP

   

Scheepvaartmeester A

 

RA TG VZ WR

 

Scheepvaartmeester B

TG VZ

RA TG VZ WR

RA

Schipper Alle Binnenwateren

NK TG VB

NK

 

Schipper Rijnvaart

NK TG VB

NK

 

Schipper Rivieren-Kanalen-Meren

NK TG VB

NK

 

Schipper/machinist

AP

   

Schipper/machinist beperkt werkgebied

AP

   

Stuurman Beperkte Kustvaart

TG

 

NK

Stuurman Grote Handelsvaart

TG

 

NK

Stuurman Grote Handelsvaart (1,2 of 3)

TG

 

NK

Stuurman Grote Sleepvaart

TG

 

NK

Stuurman Grote Zeilvaart

TG

 

NK

Stuurman Kleine Handelsvaart

TG

 

NK

Stuurman Kleine Sleepvaart

TG

 

NK

Stuurman Kleine Zeilvaart

TG

 

NK

Stuurman Kustvaart

TG

 

NK

Stuurman/Wtk Kleine Schepen

AP

 

NK

Stuurman/Wtk KMBO

AP

 

NK

Stuurman/Wtk MBO

AP

 

NK

Stuurman/Wtk Zeevisvaart (korte opleiding)

AP

 

NK

Stuurman/Wtk Zeevisvaart (lange opleiding)

AP

 

NK

Wacu

KZ

TG VZ

 

* Uitsluitend indien bij het diploma Nautop 2 voor het vak Rapportage met goed gevolg het examen is afgelegd.

** Uitsluitend in combinatie met het diploma Stuurman Kleine- of Grote Handelsvaart of Maritiem Officier (Marof) of Stuurman/werktuigkundige (KMBO of MBO).

*** Genoemd diploma mag niet ouder zijn dan 5 jaar voor personen die niet in een nautische functie werkzaam zijn. Voor personen werkzaam in een nautische functie vervalt de vrijstelling indien niet aantoonbaar is deelgenomen aan een bijscholingscursus ten behoeve van genoemde diploma’s.

Naar boven