Logo Deventer(maatregel- straatnaam-Kenmerk)

Onderwerp:

Verkeersbesluit voor het opheffen van de voorrangsweg en in plaats hiervan voorrangskruispunten instellen op de Spanjaardsdijk, tussen Schalkhaar en de gemeentegrens met Raalte nabij de Jonkmansweg.

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEVENTER

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet en het door B&W genomen delegatie- en mandaatbesluit van 11 mei 2010, nummer 34.6339, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van

het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens,

alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt

gewijzigd.

Gelet op de bekendmaking d.d. 13 november 2013 van de ter inzage legging van het besluit en de mogelijkheid voor belanghebbenden om bezwaar in te dienen;

Motivering

In het voorjaar van 2013 is de snelheid op de Spanjaardsdijk verlaagd van 80 km/u naar een 60 km/u zone. Hierbij zijn alleen de borden vervangen. In een 60 zone mogen er echter volgens het BABW geen voorrangswegen zijn, maar dienen er, als de voorrang geregeld is, voorrangskruispunten te zijn.

De gemeente Deventer is hier door de KLPD op geattendeerd. Daarom wordt de verkeerssituatie gewijzigd zoals ook in het BABW verwoord wordt.

Dit houdt in dat op de volgende kruispunten de voorrangsborden B01 (na de kruispunten) vervangen worden door de borden B03 bij kruispunten en B04 of B05 bij T-aansluitingen.

Spanjaardsdijk-Jonkmansweg

Spanjaardsdijk-Bathmenseweg

Spanjaardsdijk- Militair complex

Spanjaardsdijk- Daggenvoorderpad

Spanjaardsdijk-Zandbelter Molenweg

Spanjaardsdijk- Kanaalweg Oost

Spanjaardsdijk- Kanaalweg West

Spanjaardsdijk-Biesterveldsweg

Spanjaardsdijk- Frieswijkerweg

In overleg met de adviseur van de politie is besloten om voor de Biesterveldsweg, komende vanaf Schalkhaar geen verkeersbord B03 te plaatsen. Dit omdat het kruispunt erg dicht op de rotonde zit, waardoor het bord B03 aan deze zijde conflicteert en daarom onduidelijkheid geeft met de voorrangsregeling van de rotonde.

De Aanvangsweg, Zandbelterpad en Butersdijk hebben ook aansluitingen op de Spanjaardsdijk. Dit zijn echter zandwegen waardoor de voorrang al geregeld is.

Uit het oogpunt van

  • a.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • c.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

is het gewenst om de voorrangsweg doormiddel van het verwijderen van de borden B01 op te heffen en in plaats hiervan voorrangskruispunten in te stellen doormiddel van de borden B03, B04 en B05 op de Spanjaardsdijk, tussen Schalkhaar en de gemeentegrens met Raalte nabij de Jonkmansweg. De feitelijke voorrangssituatie blijft gelijk als huidig.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie-eenheid Oost Nederland, handelend namens de Korpschef.

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om

de voorrangsweg doormiddel van het verwijderen van de borden B01 op te heffen en in plaats hiervan voorrangskruispunten in te stellen doormiddel van de borden B03, B04 en B05 op de Spanjaardsdijk, tussen Schalkhaar en de gemeentegrens met Raalte nabij de Jonkmansweg.

MEDEDELINGEN

Inzage

Het besluit ligt 6 weken, na publicatie, ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 en bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen het besluit een bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag van publicatie. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer.

Tevens kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend. Voor de behandeling het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven. Adres: voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost Nederland locatie Zwolle, sector Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Deventer, 12 november 2013

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

J.T. Lobeek

programmamanager team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer

Naar boven