Logo LelystadVERKEERSBESLUIT, Gemeente Lelystad, Wijzigen functie voetpad in weg Fjord 29 t/m 34, 53 t/m 58, 70 t/m 75 en 94 t/m 99.

Datum besluit: 29 oktober 2013

Registratienummer: 131065643

Onderwerp: Wijzigen functie voetpad in weg Fjord 29 t/m 34, 53 t/m 58, 70 t/m 75 en 94

t/m 99.

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

Overwegingen:

  • 1.In het kader van het groot onderhoudsprogramma van de gemeente Lelystad wordt de openbare ruimte van de Fjord opgeknapt.

  • 2.Voor de planvorming hiervan is door Cluster Verkeer een parkeeronderzoek uitgevoerd.

  • 3.Uit de uitkomsten bleek dat veel bewoners van de Fjord die met hun achterzijde van de woning aan een “voetgangersgebied” grenzen, op eigen terrein parkeren.

  • 4.Om hier te komen wordt over het trottoir gereden (breedte van minimaal 4,80 meter van perceelgrens tot openbaar groen).

  • 5.De parkeerdruk in genoemde straten is hoog.

  • 6.Er is niet voldoende openbare ruimte beschikbaar om extra parkeerplaatsen aan te leggen.

  • 7.Tot de uitvoering van het groot onderhoud, is het rijden over het voetpad, om bij het eigen terrein te komen, gedoogd.

  • 8.De wijziging van de functie van de weg, zoals hier een voetpad in rijbaan, dient op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd.

  • 9.De betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad.

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het zoveel mogelijk in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Motivering

Bewoners Fjord 29 t/m 34, 53 t/m 58, 70 t/m 75 en 94 t/m 99 parkeren hun voertuigen op eigen terrein.

Hoewel die eigen terreinen niet als parkeerplaatsen zijn bestemd of aangeduid, bestaat tegen dat gedrag geen overwegend bezwaar en komt het de parkeerbalans van het betreffende gebied ten goede.

Om hun parkeerplaatsen te bereiken moeten bewoners met hun auto / motorfiets over het voetpad rijden. Dit gedrag wordt al geruime tijd gedoogd.

Het voetpad is breed genoeg om veilig het eigen terrein te kunnen bereiken (in dit geval minimaal 4,80 meter).

In het kader van de herinrichting van het betreffende gebied zal de functie voetpad worden gewijzigd in rijbaan. Daarmee wordt het strijdige gedrag ( rijden over een voetpad zonder ontheffing) gelegaliseerd.

Om tot een juiste inrichting van de weg te komen zal op de locaties waar men het (voormalig) voetgangersgebied betreedt een inritconstructie worden aangelegd en een soort “rijloper” in de bestrating (à niveau) aangebracht om visueel duidelijk te maken dat men hier autoverkeer kan verwachten. Met dit besluit wordt het voor de bewoners van de Fjord niet alleen fysiek maar ook juridisch mogelijk gemaakt om met een motorvoertuig een parkeergelegenheid op eigen terrein te bereiken.

Belangenafweging

Bij de genoemde fysieke maatregelen zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat de wijziging van de functie van de weg ten goede komt aan het woongenot van bewoners van genoemd gebied en de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel.

Besluit

1.Door het aanleggen van een inritconstructie en het aanbrengen van een “rijloper” in de bestrating (à niveau) de inrichting van de weg Fjord te wijzigen van voetpad in rijbaan, zulks ter ontsluiting van de parkeervoorzieningen voor de bewoners van de percelen Fjord 29 t/m 34, 53 t/m 58, 70 t/m 75 en 94 t/m 99, één en ander zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

Lelystad, 29 oktober 2013

Datum van publicatie: 6 november 2013

Het college van de gemeente Lelystad,

de secretaris, N. Versteeg.

de burgemeester, M. Horselenberg.

Openbaar making en ter visie legging

Het verkeersbesluit ligt voor een ieder van 6 november 2013 tot 20 december 2013 ter inzage tijdens de openingstijden bij de Stadswinkel.

Bezwaar

Openbare bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door publicatie in de digitale Staatscourant en in de Flevopost, editie 6 november 2013, verspreidingsgebied Lelystad.

Gelet op de artikelen 3:45, 6:5 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de datum van publicatie tegen dit verkeersbesluit bezwaar maken bij het college van de gemeente Lelystad.

Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan het college van de gemeente Lelystad, afdeling Beheer Openbare Ruimte, Postbus 91, 8200 AB Lelystad.

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op.

Indien spoedeisende belangen daartoe nopen, kan aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad een voorlopige voorziening worden gevraagd. Het adres van de rechtbank is:

Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Voor het voeren van deze procedure is een griffierecht verschuldigd.

Naar boven